Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Turističke priče

Vaučeri za dostavu hrane građanima u izolaciji i onima starije dobi, kao jedno od konkretnih rješenja?

Jedna od mjera obustavlja rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, no uz izuzetak pripreme te dostave hrane. Upravo spomenuti izuzetak su neki ugostitelji gledaju kao “slamku spasa”
Objava 20. ožujka 2020. 0 komentara 617 prikaza
vaučeri
vaučeri
Foto: Pixabay / Ilustraijca: HrTurizam.hr

Nacionalni stožer civilne zaštite kao što znamo jučer je objavio nove mjere kako bi se smanjila mogućnost prenošenja i zaštite od širenja koronavirusa. 

Tako je od jučer ( narednih 30 dana ) na snagu stupilo čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije.

Jedna od mjera obustavlja rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, no uz izuzetak pripreme te dostave hrane. Upravo spomenuti izuzetak su neki ugostitelji gledaju kao “slamku spasa”, kako bi ipak imali određeni “cash flow ” tj. prihod kako ne bi morali dati otkaz svojim radnicima, što je i glavni smisao predloženih mjera – osigurati likvidnost i radna mjesta.

Tako je recimo UJE Oil bar iz Splita, kao i mnogi drugi restorani, objavio na svojim FB stranicama posebni meni kao i mogućnost dostave.

Izvor: FB Uje Oil Bar


Neki ugostiteljski objekti imaju dostavu u svojoj organizaciji, a neki koriste servise za dostavu hrane, kao što su: Pauza.hr, Dobartek.hr, Wolt.hr, Glovo itd…

Možda je ovo prilika i za osigurati dostavu kave na isti način, iako je trenutno dosta nepoznanica što i kako djelovati, u ovom slučaju.

Vaučeri za dostavu hrane građanima u izolaciji i onima starije dobi, kao jedno od konkretnih rješenja?

Također, mnogi gradovi trenutno pokušavaju objaviti i svoje mjere pomoći lokalnom gospodarstvu, barem one mjere koje su pod nadležnosti jedinicama lokalne samouprave, a osim raznih mjera odgoda plaćanja, postoji jedna konkretna mjera koja bi stvarno pomogla u ovo situaciji pomogla barem jednom sektoru – ugostiteljskom sektoru. Konkretno, radi se o vaučerima za dostavu hrane građanima u izolaciji i onima starije dobi.

Naime, prošli tjedan je Nacionalna udruga ugostitelja ( NUU ) predložila uvođenje vaučera za svakog u samoizolaciji, a pogotovo starije osobe.

No, o čemu se točno radi i kako bi to funkcioniralo?

Foto: Pixabay.com / Ilustracija: HrTurizam.hr


Kako ističe Marin Medak, predsjednik NUU-a, na taj način bi građani u izolaciji i starije dobi koji su najrizičnija skupina imali bi dostavu hrane na kućni prag te time minimalizirati bi potrebu za njihovim izlaganjem. Također, ova mjera bi također omogućila ugostiteljima zadržavanje dijela radne snage i poslovanje u minimalnom obujmu što će smanjiti val otpuštanja zaposlenika i propadanja tvrtki koje se spremaju obzirom na trenutnu situaciju.

Izdavanje dnevnih vrijednosnih vaučera u iznosu od 20,00 kuna, ukupno 600,00 kuna mjesečno, od strane države i lokalne samouprave bilo bi ciljano za sve stanovnike koji su u izolaciji i one starije od 60 godina s prebivalištem u RH za sufinanciranje dostave pripremljene, termički određene hrane iz ugostiteljskih objekata.

Vrijednosnim vaučerima bi se sufinancirao dio računa do 20,00 kuna, a razliku bi plaćali naručitelji, dok bi ugostitelji kreirati posebne ponude do 30,40 i 50 kuna, predlažu iz NUU-a. 

Dakle, ova mjera će konkretna pomoć barem jednom sektoru tj. ugostiteljskim objektima, a samim time i starijim osobama i onima u izolaciji. 

Ukoliko imate pitanja oko implementacije vaučera za dostavu hrane u svojem gradu ili općini, upit možete poslati i Nacionalnoj udruzi ugostitelja: koordinacija.ugostitelja@gmail.com

/ / / PRIJEDLOG NACIONALNE UDRUGE UGOSTITELJA: VAUČERI ZA SVAKOG U SAMOIZOLACIJI I STARIJE OSOBE

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.