Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Ulica udovica

10.dio: Sreća, pjesma i ljubav uvijek pronađu put

Objava 24. prosinca 2015. 0 komentara 660 prikaza
Sv.Ivan
Sv.Ivan
Sv.Ivan, Kaštel Lukšić

"Dohvatio je bocu s lozovačom, natočio ovaj put prvo sebi, pa shvatio da je i Leticijina čaša prazna i nadopunio ju. Bila je u pravu, njegov intiman život bio je raskošan koliko i životni standard u Hrvatskoj. I kod njega je često vladala oskudica i depresija."

 

"Oooo vidi, vidi moga divera. Propuca ga Amor strilon drito u srce!"- i nasmija se glasno udarajući ga laktom

"Ajde Leti, ne zafrkavaj. Pričaš gluposti"- porumeni muškarac i stane od nelagode promatrati vrhove svojih cipela

"Aha, ja pričan gluposti. Aj priznaj. Pa nisan sa stabla otresla na glavu.Vidin ja, vidin...!"- sad se već smijala njegovoj stidljivosti, toliko da su joj suze išle, vizualizirajući ga onako staromodnog i nespretnog kako udvara Nini

"Pa šta? Lipa je žena. Šta ne smin gledat?"- uvrijeđeno odvrati svježe zaljubljeni

"A moš. Nego štaš. Pa jesi li muško ili nisi?"- namigne mu zavjernički

"Nego, reci ti svojoj nevistici u povjerenju...jes ti ikad povalija žensko?"- poklopi ga pitanjem, toliko neočekivano, da je jadniku skoro čaša ispala iz ruke

"Leticija! Muči. Jesi ti normalna?! Ma pijana si! Kako to pričaš?"- razgorači oči, crveneći se od uha do uha

"Diver mi djevac. Ajme majko da mi je ko reka ne bi povirovala."- hihotala se kolutajući očima i laktom ga probadajući u rebra sve grublje

"Nisan. Ako te baš zanima, mislin, nisan divac. Samo nisan dugo...jel. Znaš da neman nikoga"- pomalo uvrijeđeno je branio svoj muški ponos

"A pa nije to sramota. Moraš se potrudit. Pa neće ti ženske same doć i sist u krilo. E jebate nu njega, sve bi tija na izvolte!" - Leticija će

"Šta misliš da je lako danas žensku nać u mojin godinama?"- žalosno će

"Ajde, da tražiš, naša bi je. Nemoj meni prodavat šuplju spiku"- strogo će Leticija, "...i saću ti nešto reć. Tajnu. Rekla mi je Nina u zahodu za te da si joj cili napet. Ona ti voli starije znaš...Pitala me jesi li oženjen. Sad lipo pamet u glavu, iskoristi ovo šta san ti rekla"- zavjernički mu ispriča, golicajući ga šaptom na uho Toniju se lice ozarilo do neprepoznatljivosti.

Dohvatio je bocu s lozovačom, natočio ovaj put prvo sebi, pa shvatio da je i Leticijina čaša prazna i nadopunio ju. Bila je u pravu, njegov intiman život bio je raskošan koliko i životni standard u Hrvatskoj. I kod njega je često vladala oskudica i depresija. Zadnju kratku aferu je imao s mladom asistenticom na fakultetu u Mostaru, prije desetak mjeseci. Nabacivala mu se Aida mjesecima i kako se on iz moralnih razloga nastojao praviti nezainteresiran i ravnodušan, uzela je slučaj u svoje ruke. Ušla mu je u kabinet jedno zimsko predveče, sjela na stol i rekla da je uzbuđuje sam pogled na njega i da bi ga htjela imati bar jednom, neobavezno. Nije mu onako zbunjenom dala niti do riječi doći. Uživao je u tim neobaveznim susretima nešto više od mjesec dana, do njenog premještaja. Malo ga je pekla savjest, imala je dvadeset i četiri godine, on skoro duplo više. Mogao joj je biti otac. Ali brzo bi zaboravio na grizodušje kada bi mu se našla u krilu i budila strastvenog muškarca u njemu.

Ni ova pjevačica nije imala puno više godina od Aide. Ali, bila mnogo ženstvenija, putenija i potpuno njegov tip žene. Osjećao je kako mu se tijelo postepeno budi od pomisli na nju, što je izazvalo leptire u trbuhu.

Došao je konobar s kolicima, dijeleći brzo po stolovima pladnjeve vrućeg pečenja. Svi prisutni su se žurno prihvatili jela. Janjetina je, to se znalo među gurmanima, najslađa dok je vruća.

Sad je restoran već bio ispunjen živim razgovorom, smijehom, a u međuvremenu su glazbenici postavili instrumente i zvučnike na improviziranu pozornicu. Začuli su se prvi akordi. Ljudi su znatiželjno pogledavali u pravcu novonastale buke. Bend je zasvirao jedan od hitova sa splitskog festivala. Pa je uslijedio niz sačinjen od hit pjesama izvođača zabavne glazbe. Pjesme su se nizale jedna za drugom. Nina nije htjela zagrijavanje svog glasa prepustiti slučaju. Kad su se čuli taktovi živahne "Gutljaj vina", već se mnogo prisutnih ljuljuškalo na klimavim stolcima u ritmu i pjevušilo. Bilo im je neugodno ustati i zaplesati, pa se sve oči bile uperene u udovicu, vrebajući hoće li ona pokazati znakove odobravanja za njihove želje.

Nina je mahnula rukom Leticiji, pozivajući je pored sebe na pozornicu. Znala je da je ovo njena omiljena pjesma, sjetila se iz salona. Pjevušile su je skupa. Ova se opet osvrnula oko sebe i vidjela da svi gotovo klimaju glavama u znak da pristupi mikrofonu. Ustala je i prišla pjevačici. U njoj je uvijek bio veseo duh, voljela je pjevati i plesati. Kao i Frane. Odmahnula je, sama sebi. Ona je tu, živa. Njega više nema. Njen život ipak ide dalje.

Stajala je neko vrijeme pored Nine, dok se podij pored pozornice počeo postepeno puniti plesačima. Isprva stidljivo i nećkajući se, prilazili su, stajali samo i gledali nastup. Netko se lagano počeo kretati u ritmu glazbe. Pa još netko. Uskoro su svi plesali.

"A sada, dragi moji, prepuštam mikrofon Leti. Ovo je pjesma koju bolje od mene pjeva "- svečeno je najavila i gurnila brzo mikrofon Leticiji u ruke.

Pokušala joj je Leticija vratiti joj mikrofon natrag.

"Aj pliz, moran na zahod sekund.....ovo pivo"- šapne joj i ode žurno, njišući bokovima zanosno pomno praćena Tonijevim pogledom

"Treebaaaaaa mi gutljaj vinaaa"- orilo se uskoro gostionom. Leticija je pokazala da zna pjevati gotovo kao i Nina, a bodrili su je glasovi prisutnih. Taj težak i tužan dan spontano se završio ipak lijepo za sve. Franinu smrt su proslavili u raspjevanom vlakiću uz stihove "večeras je naša fešta". Posrćući pripito prema svojim automobilima, nasmijani, taman su na vrijeme ispraznili parking za svatovsku povorku koja je navirala od katedrale sv. Jakova.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.