Naslovnica Unique Hrebina

Bananko torta

Objava 06. lipnja 2015. 0 komentara 7550 prikaza
Bananko torta
Bananko torta
Bananko torta

Već mi se nekoliko puta desilo da novi recept zapišem na nekom malenom papiriću, ne prepišem u bilježnicu i tada se pomučim dok skužim ''kaj je pjesnik htio reći''.

Došlo je vrijeme za ovu savršenu pjenastu tortu pa sam potražila gdje sam zapisala recept. i pronašla sam. Ne na jednom već na dva papirića. na jednom je pisalo. Biskvit: osnovni ali jedno jaje, krema ko ova tam ali 150 ml vrhnja i 1 želatina. HAAAAA

Krema... ko ova tam??!?!??! 

Koja tam?

Sama sam sebe prvo dobro pošpotala a onda upregnula moždane vijuge i pronašla koja je to ''krema ko ova tam'' tako da s veseljem mogu reći da je recept i potpun :)

Ova pjenasta i kremasta torta oduševiti će sve one ljubitelje krema i kremica i malo biskvita.

Biskvit:

1 jaje
3 žlice šećera
5 žlica brašna
0,3 ml ulja
0,6 ml mlijeka
1 žličica praška za pecivo

1. Pečnica na 180 °C.
2.Jaje odvojite na bjelanjak i žumanjak pa od bjelanjka napravite čvrsti snijeg.
3. izmiksajte ostale sastojke pa na kraju špatulom umiješajte bjelanjak.
4. Kalup od cca 20 cm obložite masnim papirom i izlijte smjesu.
5. Stavite peći u pećnicu. Peče se cca 15 minuta, ovisno o pećnici pa stoga budite u blizini i izvadite biskvit čim dobije zlatnu boju i ubodena čačkalica iz njega izađe čista.

Krema od banane:

0,5 l mlijeka
100 ml slatkog vrhnja za šlag
2 puding od vanilije
4 žlice šećera
150 ml slatkog vrhnja za šlag
1 želatina u prahu
1/2 bočice ekstrakta od banane

1. U 400 ml mlijeka ulijte 100 ml slatkog vrhnja za šlag i stavite da zakipi.
2. Umiješajte mješavinu pudinga, šećera i 100 ml mlijeka u kipuće mlijeko.
3. Skuhajte puding (kuhajte minutu, dvije dok se ne zgusne) i kuhani puding ostavite da se ohladi. (preko površiune zalijepite prozirnu foliju kako se ne bi stvorila korica.
4. Kada se puding ohladio izmiksajte meki šlag od 150 ml slatkog vrhnja i stavite želatinu da nabubri (prema uputama na pakiranju).
5. Hladni puding dobro izmiksajte da postane kremast,. Dodajte ekstrakt banane i još malo izmiksajte.
6. Želatinu pažljivo otopite na vatri i dodajte u puding. Izmiksajte. 
7. U puding dodajte meko izražen šlag od slatkog vrhnja i umiješajte pomoću špatule kako bi vam bila što je moguće pjenastija.

Mousse od čokolade

280 g tamne čokolade
120 ml mlijeka
350 ml slatkog vrhnja za šlag
1 želatina

1. nasjeckajte čokoladu na malene komadiće i zajedno sa mlijekom otopite u mikrovalnoj ili na pari.
2. Stavite želatinu da nabubri prema uputama na pakiranju.
3. Od vrhnja za šlag izradite meki šlag
4. U šlag dodajte otopljenu čokoladu i otopljenu želatinu. Izmiješajte rukom da se sve spoji.

Čokoladni ganache

100 g čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja za šlag

1. Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće i zalijte slatkim vrhnjem. Uz povremeno miješanje otopite u mikrovalnoj.
2. Kad se sva čokolada otopi i dobijete glatku ganache kremu ostavite da se malo ohladi.

Slaganje torte:

1. Oko ohlađenog biskvita vratite obruč koji ste obložili papirom za pečenje.
2. Izradite i nanesite kremu od banane. Poravnajte površinu pa stavite u zamrzivač da se stegne dok napravite mousse od čokolade.
3. Kad ste napravili mousse od čokolade, izvadite tortu iz zamrzivača i prelijte mousse preko krema od banana. Poravnajte površinu i vratite u zamrzivač.
4. Pustite tortu 2 sata u zamrzivaču.
5. Pripremite ganache kemu.
6. Izvadite tortu iz zamrzivača, maknite obruć, papir za pečenje i dno pa tortu stavite na rešetku iznad lima za pečenje. (Ako vam torta nije dovoljno smrznuta tada pričekajte još malo kako vam se torta ne bi raspala.)
7. Preko torte izlijte tekući ganache (ako se u međuvremenu stisnuo tada ga još malo zagrijte u mikrovalnoj ili dodajte još malo vrhnja kako bi ponovno postao tekuć).
8. Ako je potrebno pažljivo prođite špatulom stranicama kako bi poravnali eventualne ''curke''
9. Ukrasite prema želji. Ja sam svoju skromno ukrasila s čokoladnim štapićima i malo bijele čokolade.

Puno pisanja ali zapravo jako malo posla...

Probajte i uživajte u ovoj fenomenalnoj torti.


 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message