Naslovnica Unique Hrebina

Božanstvena torta od kave i karamela

Objava 18. studenoga 2014. 0 komentara 4350 prikaza
torta od slanog karamela i kave
torta od slanog karamela i kave
torta od slanog karamela i kave

Iako nisam imala namjeru objaviti ovaj recept nakon nekolicine Vaših upita odlučila sam se ipak napisati post i sve Vam lijepo objasniti.

Dakle izrada torte relativno je jednostavna a rezultat je zaista božanstven.

Recept:

Slani karamel:

120 g šećera
2 dl slatkog vrhnja za šlag
30 g maslaca
prstohvat soli

Šećer stavite na laganu vatru otapati u visokom lončiću debljeg dna (povremeno promiješajte kako Vam šećer ne bi zagorio).
Kada se sav šećer otopi i dobije zlatno-smeđu boju ulijte zagrijano slatko vrhnje za šlag.
Pustite da se krčka sve dok se sav karamel ne otopi u vrhnju. 
Ulijte karamel u drugu posudu, dodajte maslac i prstohvat soli. 
Promiješajte kako bi se maslac otopio, i sklonite sa strane da se ohladi. Kada se ohladi na sobnu temp. stavite u frižider kako bi se dodatno stegnuo.


Biskvit (cotton cheesecake):

228 g krem sira
200 ml mlijeka
60 g maslaca
6 jaja
140 g šećera
50 g brašna
20 g gustina
15 g kakaa
1 žličica ekstrakta od vanilije

Pećnicu stavite da se ugrije na 150°C.
Na pari otopite krem sir i maslac u mlijeku pa stavite sa strane.
Žumanjcima dodajte 40 g šećera i miksajte minutu  dok žumanjci ne postanu lagano kremasti i svjetlije boje.
Žumanjke umiješajte u smjesu mlijeka, sira i maslaca.
Kada se ove dvije smjese spoje u nju prosijte brašno pomiješano sa gustinom i kakaom. Promiješajte.
Bjelanjcima dodajte malo šećera i počnite miksati. Postupno dodajte sav šećer i miksajte dok ne postanu čvrsti. 
Bjelanjke treba istući tako da imaju takozvani soft peek, tj. ne smiju biti čvrsto izrađeni već tek toliko da kada izvadite žice
miksera iz smjese, onaj vrh koji se stvori ne ostane stajati uspravno već se nagne dolje.
Lagano preklapanjem spojite bjelanjke sa ostatkom smjese.
Kalup za torte (od 26 cm) obložite papirom za pečenje i izvana dobro omotajte folijom ukoliko Vam kalup propušta vodu.
Obavezno obložite dno a stranice možete samo namazati maslacem i lagano posuti brašnom.
Izlijte smjesu za biskvit u kalup, njega smjestite u veću, dublju posudu za pečenje i sve stavite u pećnicu.
U kuhalu za vodu zakipite cca 1 l vode i ulijte u ovu veću posudu za pečenje do cca 1/3 visine kalupa u kojem se peče biskvit.
Vodu možete ulijati i vani no daleko je jednostavnije ulijati vruću vodu u kalup koji je u pećnici , no balansirati sa svime time dok se stavlja peći. 
Pecite  1 h i 20 minuta u pećnici bez ventilatora.
Kada je biskvit pečen, izvadite ga te bez vode vratite natrag u otvorenu pećnicu. Na taj način on se neće slegnuti u količini u kojoj bi se slagnuo da ga odmah ostavite vani. Pustite ga još 20 minuta u pećnici pa izvadite i ostavite da se u potpunosti ohladi.
Recept za ovaj biskvit malo je modificiran recept sa YouTubea pa stoga preporučujem da pogledate proces izrade kako bi Vam sve bilo jasno: link

Krema:

600 ml mlijeka
1 pakiranje parfe kreme od vanilije
1 žličica instant kave
2 žlice slanog karamela

Ulijte mlijeko u posudu u kojoj ćete miksati kremu. Oduzmite nekoliko žlica mlijeka te pomiješajte sa instant kavom.
Preko cjediljke vratite mlijeko pomiješano sa instant kavom u zdjelu kako ne bi bilo grudica. 
Dodajte prašak za parfe te izradite parfe kremu po uputama na pakiranju.
Kada je gotova dodajte 2 žlice karamela i kratko izmiksajte da se sve poveže.

Dekoracija:
100 ml slatkog vrhnja za šlag (izrađen šlag)
po želji odvojite i malo slanog karamela za dekoraciju
100 g čokolade
100 ml slatkog vrhnja za šlag
mrva ruma
 

Izradite šlag kako bi imali za oblaganje stranica torte te izradu bordura.

Od čokolade, slatkog vrhnja za šlag i ruma izradite ganache kremu. 
Nasjeckajte čokoladu na sitne komadiće, prelijte vrhnjem pa zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici povremeno vadeći posudu i miješajući smjesu dok se čokolada i vrhnje ne sjedine. Umiješajte malo ruma i stavite sa strane da se stegne.

Slaganje torte:

Na podlogu za tortu stavite obruč u kojem se pekao biskvit i njegove strane obložite papirom za pečenje. 
Biskvit prerežite po pola.
Jednu polovicu stavite na dno u obruč. Stavite pola parfe kreme, prelijte slanim karamelom pa drugu polovicu parfea.
Završite drugom polovicom biskvita koju prelijete ganache kremom od čokolade i stavite u hladnjak na minimalno 3 sata.
Kada se dobro ohladi, maknite obruč te ukrasite po želji. 



 


 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message