Naslovnica Unique Hrebina

Clafoutis od ostataka kolača

Objava 21. kolovoza 2014. 0 komentara 1650 prikaza
Clafoutis od ostataka
Clafoutis od ostataka
clafoutis

Dosta često desi mi se da imam ostataka nekih kolača, tipa rubove koje orežem, biskvit viška kod izrade torti ili jednostavno nešto što se ne pojede.

Iako ima puno načina na koji ostatke kolača možete iskoristiti ja vam predlažem ovo kremasto rješenje.

Ime ove divote je clafoutis. U originalu je to francuska zapečena krema i garantirano će vas oduševiti što god njome zalijali .

Prvi puta kada sam ga probala bilo je prije nekoliko godina u jednom Zagrebačkom hotelu i tek sam nedavno uspjela saznati kako se taj kolač od ostataka zapravo zove i kako se radi.

Dakle recept nije striktan, ono što se ne mijenja je smjesa od vanilije dok sve ostale sastojke prilagodite onome što volite i onome što trenutno imate.

            

RECEPT:

Smjesa od vanilije (za 8 malenih vatrostalnih posudica) :

4 dl slatkog vrhnja za šlag

80 g šećera

3 jaja

malo mlijeka 

sjemenke 1 mahune vanilije

1 vanilin šećer

 

Postupak:

Jaja razradite sa malo mlijeka.

Slatko vrhnje zakipite zajedno sa šećerom, vanilin šećerom te sjemenkama vanilije.

Sklonite slatko vrhnje sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi. U lagano ohlađeno dodajte jaja razrađena sa malo mlijeka. Kako se jaja ne bi skuhala, prvo u njih umiješajte malo vrućeg vrhnja a zatim sve skupa lagano i konstantno miješajući sjedinite.

U malene vatrostalne zdjelice koje ste prethodno namastili posložite ostatke biskvita i dodatke*  po želji i zalijte pripremljenom smjesom.

Pecite na 180°C dok se smjesa ne stegne tj, prestane biti tekuća (10-tak minuta).

               


Dodaci koje možete staviti su:

-začini poput cimeta, anisa, đumbira,

-čokolade svih vrsta,

-orašasti plodovi,

-sušeno ili svježe voće itd.

Ja sam upotrijebila ostatke muffina, čokoladu za kuhanje, bijelu čokoladu i višnje.


Ukoliko nemate malene vatrostalne zdjelice možete upotrijebiti šalice za kavu ili veliku posudu za pečenje (nemojte kalupe za torte koji se odvajaju jer postoji mogućnost da vam smjesa iscuri u pećnicu). Naravno biti će vam potrebno min 30 minuta u pećnici ukoliko upotrebljavate veliku posudu za pečenje.
 

I to je to… jednostavno a fantastično…

 

 

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message