Naslovnica Unique Hrebina

Čokoladni souffle

Objava 04. veljače 2015. 0 komentara 1200 prikaza
čokoladni souffle
čokoladni souffle
čokoladni souffle

Souffle ili volite ili ne. Nisam vjerovala da postoji osoba koja ne voli ovaj kolač, no eto, moj muž ga zaista ne voli. Čak štoviše kaže da mu ima okus pijeska?!?!?! Ali nema veze...više za mene.

Ja ga volim presjeći sa nečim kiselkastim... najdraži mi je sa domaćim džemom/preljevom  od višnje.

Kažem džem/preljev zbog toga što je majka eksperimentirala pa se džem nije stisnuo ali srećom zbog te ''nesreće'' sada imamo fenomenalan preljev za kolače i sladoled.
 

Recept za souffle tražila sam po raznim mjestima i ovaj je naravno rezultat te potrage. Uzela sam nešto iz jednog, nešto iz drugog, neki ''tip'' iz trećeg, sve to memoriram i na kraju kod stvaranja moje inačice recepta sve nekako sjedne na svoje...Prisjetim se svega što sam pročitala, videa koje sam pogledala i oduševi me rezultat :)

 

Recept (za 6 keramičkih posudica promjera 6 cm):

188 g mlijeka
34 g glatkog brašna
2 prstohvata praška za pecivo
34 g maslaca
98 g šećera
3 žutanjka
3 bjelanjka
prstohvat soli
135 g čokolade (sa što većim udjelom kakaa)

Priprema:

1. Pripremite vagu, dvije posude za miksanje i blender.
2. Upalite pećnicu i stavite da se zagrije na 190°C.
3. Keramićke posudice za pečenje namastite pa posipajte kristal šećerom.
4. Brašno, sol i maslac stavite u blender i dobro izmiksajte.
5. Mlijeko stavite grijati sa 75 g šećera, pa kada zavrije ulijte u blender te spojite sa smjesom brašna, soli i maslaca.
6. Sada u blender dodajte i čokoladu koju prethodno nasjeckajte na sitne komadiće kako bi ubrzali otapanje. Ostavite minutu da se čokolada otopi i sve još jednom izblendajte. 
7. Premjestite smjesu iz blendera i jednu posudu za miksanje. 
8. Smjesu počnite miksati i dodajte jedan po jedan žumanjak, bjelanjke stavite u drugu posudu za miksanje
9. Bjelanjke počnite miksati i čim se zapjene lagano počnite dodavati ostatak šećera. Miksajte dok ne dobijete čvrst snijeg.
10. Snijeg od bjelanjaka sada preklopite u prethodno izrađenu smjesu.
11. Posudice punite do samog vrha i pecite max 17 minuta. 

 

Poslužite ih tople, sa sladoledom, nekom marmeladom, preljevom ili kremom. 
Nakon što ih izvadite iz pećnice djelomično će se spustiti ali to je normalno. Zato ih poslužite odmah pa neće imati priliku :)

Probajte i zasladite se ..

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message