Naslovnica Unique Hrebina

Domaća tjestenina ala carbonara

Objava 15. kolovoza 2014. 1 komentara 1209 prikaza
domaća tjestenina ala carbonara
domaća tjestenina ala carbonara
domaća tjestenina ala carbonara

Nema boljeg od  fine, friške domaće tjestenine... to je jedna stvar oko koje se zaista vrijedi malo potruditi u kuhinji.
Rezance ili ti ga kako Jamie Oliver kaže Taglierini (tjestenina širine 1 cm) obogaćene sa trunkom špinata odlučila sam pripremiti ala carbonara.

Kažem ala carbonara jer pravu carbonara tjesteninu nikada nisam okusila pa zaista ne znam kakav bi okus zapravo trebao biti.

Pročitala sam dosta recepata i ovaj je zapravo  neka moja izmišljotina koja se temelji na tim pročitanim receptima.

 

Krenimo na recept:

Za ovo jelo potrebno vam je (za 2 osobe):

200 g brašna

2 jaja

25 g špinata (ja sam koristila smrznuti koji sam odmrznula i dobro ocijedila)

             

Pomiješajte sastojke i dobro izmijesite. Mijesite tjesteninu barem 5 minuta. Dok vam tijesto ne postane svileno i elastično. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite na min. 30 minuta u frižider.

Nakon što tijesto odleži kratko u frižideru razvaljajte ga valjkom ili ako imate spravu za tjesteninu koristite nju. Rastanjite tijesto na debljinu od 1-2 mm. Ostavite cca 30 minuta da se mrvu posuši, zatim dobro pobrašnite, zarolajte i režite rezance širine 1 cm.

Protresite kroz prste kako bi otresli višak brašna.

Ostavite ih dok vam ne uzavri posoljena voda.

Dok čekate da voda zavrije krenite na umak.

 

                 

 

Za umak vam je potrebno :

 

Mrva maslinovog ulja

1 šaka na kockice sjeckanog špeka ili slanine

1 ćešanj češnjaka (sitno sjeckani)

2 jaja

1 šaka svježe naribanog tvrdog sira (pecorino ili parmezan)

nekoliko svježih listova bosiljka

50 ml vrhnja za kuhanje

svježe mljeveni papar

 

Prvo napomena…umak krenite raditi netom prije no što u uzavrelu vodu stavite tjesteninu.Domaćoj tjestenini potrebno je tek par minuta (gotova je kada ispliva na površinu) a isto toliko i da se poprži špek pa je ovako sve savršeno tempirano.

Jaja, naribani sir, bosiljak, vrhnje i papar dobro izmiješajte i ostavite sa strane.

Na malo maslinovog ulja stavite popržiti sitno rezani špek. Kada se poprži dodajte češnjak na par sekundi i nakon toga odmah stavite kuhanu tjesteninu. Ugasite vatru pa umiješajte smjesu jaja, sira i vrhnja. Energično miješajte kako se jaja tokom kuhanja ne bi zgrudala.

                  

Poslužite odmah uz sezonsku salatu po želji.

 

I to je to…

 

Javite dojmove ako isprobate recept.

Message