Naslovnica Unique Hrebina

Domaća tjestenina od raznog povrća

Objava 16. rujna 2014. 1 komentara 3800 prikaza
šarena tjestenina od povrća
šarena tjestenina od povrća
šarena tjestenina od povrća

Nadahnuta emisijom koju sam preko ljeta pogledala na HRT-u odlučila sam eksperimentirati sa domaćom tjesteninom.

Izrada same tjestenine nije mi ništa novo ni strano pa sam odlučila pokušati napraviti malo drugačije verzije i moram priznati da sam se oduševila.

Tjestenine koje sam za sada isprobala su od mrkve, peršina, cikle, blitve, papra, špinata, buče i kombinacija navedenih.

Pitate se koja je tajna izrade domaće tjestenine?

 E pa tajne nema.

Nešto najjednostavnije za napraviti zapravo je tjestenina.

 

Za običnu tjesteninu sve što trebate je 100 g brašna i 1 jaje (po osobi) koje zatim dobro izmijesite da se jaje i brašno prožmu. Dobivenu kuglicu zamotate u celofan i ostavite desetak minuta da odmori. Tada krećete u izradu rezanaca. Ovo tijesto bez problema možete razvući pomoću valjka za tijesto ali daleko jednostavniji način je da upotrijebite stroj za izradu rezanaca. U zadnje vrijeme ih se po većim trgovinama može pronaći i po cijeni od 70-tak kuna što je, po mojem  mišljenju, zaista malo.

 

Ukoliko imate više tijesta odrežite manji komad, lagano ga prstima spljoštite i provucite kroz valjkiće koje podesite na najveći promjer. Dobivenu ''plahtu preklopite i provucite ponovno i taj postupak ponovite nekoliko puta sve dok tijesto ne postane sjajno i elastično. Naravno ukoliko je potrebno lagano ga brašnite. Kada postane elastično, istanjite ga na željenu debljinu. Za umake preporučam debljinu od 4-7 (kod stroja koji ima ljestvicu promjera od 1-9),a za juhice možete čak i tanje. Tada dobivenu ''plahtu'' odrežite na duljinu od nekih 30 cm i provucite kroz nastavak za rezance. Dobivene rezance stavite sušiti. Ukoliko ih odmah želite koristiti možete ih staviti da se lagano prosuše na vješalicu za veš  ili ti ga ajfinger ili ih odmah kuhati,  a ukoliko ih namjeravate spremiti, položite ih na plahtu koju ste stavili na ravnu površinu kako bi se sušili nekoliko sati (ili preko noći).

 

Zdrave inačice tjestenine koje u sebi sadrže miksano blanširano povrće, sok sirovog povrća ili miksano sirovo povrće  pripremaju se na jednaki način.

Kod same izrade možete koristiti jaja a i ne morate. Isprobala sam napraviti tjestenine sa povrćem i ja jajima kao i one bez jaja i prevelike razlike nema. Ukoliko želite koristiti jaja tada stavite uobičajenu količinu brašna, jaja i zatim sok ili pire željenog povrća. Krenite mijesiti i postupno stavljajte toliko brašna koliko vam je potrebno da dobijete malo tvrđe tijesto. Ukoliko vam je tijesto  premekano ono će se  lijepiti i kidati.

Za verziju bez jaja u pire dodajte malo ulja i malo brašna. Prilagođavajte količinu brašna kako bi zamijesili tijesto.

 

Ukoliko želite zamijesiti rezance od bučinog brašna tada bučino brašno pomiješajte sa bijelim oštrim (ja sam stavila 160 g bijelog i 40 g prosijanog bučinog brašna). Tjesto sam zamijesila sa malo ulja i vode i moram priznati da su mi ovo jedni od najukusnijih rezanaca upravo zbog arome koju im daje brašno od bučinih koštica. 

Ne dajem Vam nikakve posebne mjere jer kod izrade vrlo teško možete pogriješiti, a ukoliko vam ispadne nešto veća količina od željene, ne brinite već rezance ostavite da se u potpunosti osuše, spremite ih i potrošite u roku od 6 mj.

 

A sada i jedan jednostavan recept za konzumirati ovu finu tjesteninu (ponovno bez konkretnih mjera)

Na malo maslaca popržite narezane listiće kadulje (po osobi cca 20 g maslaca i 3 lista kadulje) i ukoliko želite malo špeka ili pršuta narezanog na sitne komadiće.

Kuhanu tjesteninu pomiješajte sa umakom od maslaca i konzumirajte odmah. Na vrh ukoliko želite možete staviti koji listić sira… najbolje tvrdog tipa Grana Padano.

Toliko za sada o tjestenini od mene… ukoliko ste zainteresirani rado ću vam pokazati kako napraviti ovu atraktivnu višebojnu tjesteninu…

 

i naravno ostavite komentar… veselim se svakom vašem komentaru 

 

Message