Naslovnica Unique Hrebina

Domaći sir

Objava 03. listopada 2014. 6 komentara 9200 prikaza
domaći sir
domaći sir
domaći sir

Moja pokojna baka gotovo cijelog života radila je svježi sir. Iz nekog razloga nisam zapamtila na koji način. Sjećam se špajze pune starinskih glinenih labura i mirisa ukiseljenog mlijeka…sjećam se da je baka kupila vrhnje, sjećam se čak i koje cjedilo je koristila za cijediti sir…ali fali mi sredina…

A nije da nisam bila prisutna dok je baka to radila… bila sam mala i previše zaokupljena igrom i glupostima da bih zapamtila na koji način je moja baka pravila sir.

Sada sa dvadeset i šest godina odlučila sam probati napraviti sama svoj sir.

Puno sam istraživala po internetu, tražila recepte i na kraju se odlučila na kuhani polutvrdi sir koji se radi sa octom…za početak.

 

Prvi pokušaj sa u dućanu  kupljenim svježim mlijekom bio je potpuni promašaj ali zato kada sam se dočepala svježeg sirovog mlijeka od ljudi koji hrane kravice sir je ispao fantastičan.

 

Tko bi rekao da pravljenje sira nije nikakva mudrost, već štoviše jedna igra, vraćanje u djetinjstvo i osjećaj zadovoljstva nakon što s ponosom pojedete svoj vlastiti sir.

Recept:

Svježe mlijeko

Sol

Ocat (alkoholni)

 

Za ovaj skromni maleni sir upotrijebila sam 1 l mlijeka koje sam lagano posolila (onako od oka), zakuhala, maknula s vatre i dodala žlicu octa, Miješala sam velikom rupičastom žlicom dok se nije počela odvajati sirutka i dok se nisu stvorile grudice sira.

Sav sir stavila sam u svoj improvizirani kalup za sir. Jednoj (novoj) plastičnu tegli za cvijeće izbušila sam rupice po dnu i stranicama. Zatim sam malo poravnala površinu sira, stavila na vrh zdjelicu i uteg kako bi mi preostala sirutka iscurila iz sira.

Kad se sir ohladio stavila sam ga u frižider i tako sa utegom ostavila preko noći.

Naravno stavite kalup sa sirom u neku zdjelicu kako vam ne bi frižider bio pun sirutke.

 

Sljedeći dan sam ga izvadila i slasno smo ga smazali.

Jedna kratka napomena što se octa tiče. Količina koju trebate dodati nije i neće uvijek biti ista. Ukoliko vam se mlijeko na sobnoj temperaturi prirodno ukiselilo kada ga skuhate postoji mogućnost da ocat uopće ne će biti potreban jer će se sir izdvojiti sam od sebe, ukoliko pokušate sa kupljenim mlijekom biti će potrebno dodati ga daleko više no u svježe netretirano.

Neko nepisano pravilo je da se stavi 1 žlica octa na 1 l mlijeka. No najbolje je dodati par kapi, promiješati pa ukoliko se ništa ne događa dodati još malo. Bolje je staviti manje nego previše octa jer se može desiti da vam sir ispadne prekiseo.


Koliko sam uspjela pročitati ovakva vrsta sira podnosi dimljenje, dodavanje raznih začinskih trava, začina i sl…

Mogućnosti je bezbroj.

Ja vam donosim najjednostavniju i nadam se da će se još netko upustiti u ovu malenu avanturu zvanu izrada domaćeg sira.

 

Evo recepata koji su bilo moja vodilja:

link1, link2, link 3, link 4

 • Avatar abakus
  abakus:

  Hm. Gdje u Zagrebu nabaviti domaće mlijeko?

 • nena1910:

  U Zagrebu postoje mljekomati (Dolac,Kaufland).

 • bajo2:

  gospodjo,kada se nesjecate nicega u pocetku,onda je to jako lose!citaocima ne treba ispovjedaonica nego netko tko zna nesto!!!!!

Message