Naslovnica Unique Hrebina

Domaći sladoled od divljih kupina

Objava 27. kolovoza 2014. 0 komentara 2400 prikaza
Domaći sladoled od divlje kupine
Domaći sladoled od divlje kupine
Domaći sladoled od divlje kupine

Na odmoru nisam bila u mogućnost brati sve što nam priroda šakom i kapom daje, no nisam mogla odoljeti divljim kupinama koje rastu u blizini naše vikendice.

Divlje kupine puno su mi ukusnije od kultiviranih sorti i iako su plodovi nešto manji i branje je otežano zbog trnja, kada se sve zbroji i oduzme smatram da se zbog njihovog okusa vrijedi i malo izgrepsti.

               

Domaće sladolede najčešće radim tako da mi je baza biljno slatko vrhnje za šlag. Ono je već zaslađeno pa nije potrebno dodavanje šećera, potrebno ga je tek nekoliko puta promiješati da bi  se pretvorilo u mekani šlag i dodati pire od voća, rastopljenu čokoladu ili nešto treće.

Ovog puta odlučila sam divlje kupine pretvoriti u kremasti užitak.

 

Recept za 2 osobe:

 

200 ml slatkog vrhnja za šlag (biljnog)

1 šaka divljih kupina (pire)

 

Postupak:

Slatko vrhnje tek toliko izmiksajte ili ručno istucite da poveća svoj volumen te da postane prozračan. Kada nagnete zdjelu treba vam još uvijek biti u tekućem stanju.
Ukoliko imate sladoledomat uspite slatko vrhnje u njega i upalite ga pa dodajte pire od voća. Ukoliko nemate tada u vrhnje dodajte pire od voća, promiješajte da se sve zajedno sjedini i stavite u duboko. Najbolje bi bilo promiješati sladoled svakih pola sata kako bi dobili kremastu a ne mrvičastu strukturu sladoleda.

 

Ukoliko kao ja zaboravite miješati svakih pola sata, tada izvadite sladoled iz frižidera, ostavite ga da se lagano otopi i kada ga možete žlicom izlomiti na komade tada te komade izmiksajte u blenderu kako bi dobili kremasti sladoled.

 

                   

 

I za kraj nekoliko malenih mudrosti:

-Mješavinom šlaga i otopljene čokolade ili voćnog pirea dobijete ''lažni'' mousse koji je savršena zamjena za pravi mousse ukoliko ne volite koristiti sirova jaja.

-Ukoliko u šlag dodajete voćni pire ili rastopljenu čokoladu on će se znatno zgusnuti tako da uvijek pripremite šlag koji je još uvijek u tekućem stanju. A za slučaj da vam se dogodi da je smjesa previše tekuća uvijek možete još malo izmiksati kako bi dobili gustoću koju želite.

-Biljno vrhnje možete zamijeniti mliječnim no imajte na umu da ga zasladite te da će od iste količine mliječnog vrhnja ispasti manja količina šlaga nego ukoliko koristite biljno vrhnje.

 

Moje male mudrosti proizašle su iz mog iskustva i nisu znanstvene činjenice pa stoga ukoliko imate slična ili ista iskustva podijelite ih sa nama.

 

Za sve ljubitelje kupine, naročito onih divljih na mom starom blogu nalazi još nekoliko recepata koje morate isprobati:

Klik na link i pogledajte recepte

 

Divljakuša- torta od divljih kupina... link: http://unique-hrebina.blogspot.com/2012/08/divljakusatorta-od-kupina-i-vanilije.html

                

 

PMS torta...link:http://unique-hrebina.blogspot.com/2012/08/pms-torta.html

                 

Cupcakes sa divljim kupinama... link: http://unique-hrebina.blogspot.com/2011/08/just-cakethe-cupcake-natjecaj-recept.html

                   

 

i za kraj...

Noice ili ti ga malo izmjenjena Pavlova u dvije verzije...kao malene tortice i kao desert u čaši.. link: http://unique-hrebina.blogspot.com/2012/08/noice.html

                

 

               

 

Uživajte u kupinama, naročito onim divljim i isprobajte ove jednostavne recepte.

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message