Naslovnica Unique Hrebina

Jaffa torta

Objava 07. siječnja 2015. 2 komentara 5350 prikaza
Jaffa torta
Jaffa torta
Jaffa torta

Ako volite Jaffa keksić i Jaffa kolač tada će Vas i ova torta oduševiti.
Ja sam je radila za svekrin rođendan.
Torta je umjereno slatka i lagana. Ne će Vas peći savjest nakon što ''smažete'' dvije, tri šnitice.

Recept:

Biskvit:
3 jaja
10 žlica šećera
15 žlica glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 dl ulja
2 dl mlijeka

Odvojite bjelanjke od žumanjaka i sa prstohvatom soli izmiksajte čvrsti snijeg.
Žumanjke sa šećerom i mlijekom izmiksajte pa u njih dodajte prosijano brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Izmiksajte pa na kraju lagano špatulom preklopite snijeg od bjelanjaka u smjesu.

Kalup obložite papirom za pečenje (stranice i dno) te smjesu izlijte u kalup (ja sam koristila kalup od 18 cm tako da mi je ispalo 5 biskvita no ukoliko imate veći kalup ne brinite torta će Vam tada samo biti šira a niža), kalup omotajte sa dvije mokre kuhinjske krpe i stavite peći na 160°C. Potrebno je cca 40 minuta da se biskvit ispeče. Vrijeme pečenja ovisi o pećnici pa provjeravajte čačkalicom i ukoliko primijetite da su se krpe u potpunosti osušile pažljivo ih izvadite, navlažite i vratite oko kalupa. 

Pečeni biskvit ostavite da se djelomično ohladi pa ga izvadite iz kalupa i ostavite na rešetki kako bi se ohladio u potpunosti.

Hladan biskvit započetak ukoliko je potrebno izravnajte a zatim  izrežite na 5 ili manje jednakih dijelova.
Na tanjur za serviranje vratite kalup koji ste koristili za pečenje, ponovno ga obložite papirom za pečenje i krenite kuhati kremu.

Ovaj način pečenja biskvita omogućava da se deblji biskviti ravnomjerno ispeče.

Krema:

6 dl vode
6 žlica šećera
3 pudinga od vanilije
2 dl sirupa od naranče (gustog za razrjeđivanje)

Šećer i puding razmutite u malo vode a ostatak vode zakuhajte. U zakuhanu vodu ulijte smjesu pudinga i šećera neprestano miješajući.Kuhajte dok se krema ne stisne. Maknite s vate pa dodajte sirup od naranče. Dobro promiješajte. 
Odmah filajte tortu jer se krema vrlo brzo stisne. 
U kalup koji ste ranije priredili stavite biskvit, navlažite ga, stavite 1/4 kreme i ponavljajte postupak sve dok ne potrošite svu kremu i biskvite. 
Tortu stavite da se hladi barem 2 sata u frižideru prije no što maknete kalup. 

Biskvite možete dodatno navlažiti sa razrijeđenim sirupom od naranče tj. napravljenim sokom kako bi kasnije bila sočnija.

Ukras:

80 g čokolade za kuhanje
50 ml slatkog vrhnja za šlag
izrađeni šlag od 50 ml vrhnja za šlag
Nekoliko Jaffa keksa

Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće i prelijte vrhnjem. Zagrijavajte u mikrovalnoj uz mješanje svakih 10 s sve dok se sva čokolada ne otopi. 
Ostavite sa strane da se malo stisne. 
Prelijte tortu čokoladnim ganascheom (možete ju preliti cijelu ili ostaviti efektne ''curke''). Stavite na desetak minuta u hladnjak da se ganache stisne a tada završite ukrašavanje šlagom i prepolovljenim Jaffa keksićima.

I sad Vam ne preostaje ništa drugo nego uživati u svakom zalogaju...pa krenite, mikser u rukice i počastite sebe i svoje ukućane.

 


 

 

Message