Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Unique Hrebina

Kako napraviti ekstrakt od vanilije i vanilin šećer

Objava 20. rujna 2014. 2 komentara 4500 prikaza
domaći vanilin šećer, šećer u prahu i ekstrakt
domaći vanilin šećer, šećer u prahu i ekstrakt
domaći vanilin šećer, šećer u prahu i ekstrakt

Kupujete li mahune vanilije znate da se okus koji kolač i krema imaju nakon dodavanja sjemenaka ili iskuhavanja mahune ne može ni usporediti sa okusom koji se dobije dodavanjem kupovnog vanilin šećera.
Velika prednost vanili šećera je ta da je široko dostupan i cjenovno prihvatljiv proizvod dok se cijene mahuna vanilije u našim dućanima kreću oko dvadesetak kuha za 2 mahune. A vjerojatno se slažete sa mnom da je ova cijena ipak malo pretjerana.

Vjerovali ili ne i mahune vanilije moguće je naručiti preko interneta sa stranice e-bay.

Tamo im se cijene kreću od cca 10 dolara za 10-tak komada (grade A) a daleko su jeftinije mahune koje su grade-B (10 -tak dolara za 50 komada). Mahune koje su grade-B možete koristiti za izradu vanilin šećera i ekstrakta vanilije dok mahune koje su grade-a možete koristiti za kolače da.kle iz njih možete ostrugati koštice dok iz ovih grade-b ne možete jer su puno jače sušene

Već sam u nekoliko navrata naručila mahune vanilije preko e-baya i u potpunosti sam zadovoljna kvalitetom i brzinom isporuke (svaki puta stigle su unutar 10 dana).

Kada koristite jednu ovako skupu namirnicu u kuhinji bio bi red i da ju maksimalno iskoristite. Dakle iz mahune vanilije nemojte samo sastrugati sjemenke pa ostatak baciti već iskoristite sve.

 

VANILIN ŠEĆER

Recept:

šećer

mahune vanilije

 

Mahune vanilije iz kojih ste sastrugali sjemenke (ili cijele vanilije ali grade-b) spremajte u teglicu sa šećerom. Nema pravila o količini šećera i broju mahuna ali naravno nemojte baš pretjerati pa staviti jednu mahunu vanilije na kilogram šećera, počnite sa cca 100 g na jednu pa dodajete postupno nove mahune i šećer. Nakon cca 3 tjedna šećer će biti spreman za upotrebu.

Ovaj šećer možete koristiti u obliku u kojem jest a možete napraviti još jednu stvar a to je samljeti ga zajedno sa mahunama. Za ovo preporučam one dobre stare mlince za kavu. Ja sam svog dobila od svekra jer mi je bakin otegnuo papke.

U ovom mlincu dobiti ćete sitno mljeveni vanilin šećer koji nije potrebno prosijavati dok će vam primjerice ukoliko koristite multipraktik ostati veliki komadići mahune vanilije koje ćete morati prosijati. Prosijavanje je potrebno jer bi vam se u protivnom u kolaču ili kremi itekako osjetiti a i vidjeti ti komadići mahune koji su dosta žilavi.

 

EKSTRAKT

Još jedan način na koji možete iskoristiti mahune vanilije je da napravite svoj ekstrakt. Mislim da je ovo daleko najbolje. Okus koji dobijete doma ne može se mjeriti sa kupovnim ekstraktima. Kada otvorite bocu zamirisati će vam cijeli stan.

 

Recept :

7 dl votke (koristite neku jeftinu varijantu)

20vanilija  grade-b

 

Štapiće vanilije narežite na komadiće od cca 1 cm i stavite u bocu. Prelijte sa 7 dl votke, zatvorite i spremite na tamno mjesto. S vremena na vrijeme promiješajte. Da bi dobili kvalitetan ekstrakt vanilije potrebno je oko 6 mjeseci.

S vremenom okus će biti sve bolji i kompleksniji a boja sve tamnija. Moje vanilije u votki su već oko godine dana, zadnjih cca 6 mjeseci koristim ovaj ekstrakt u kolačima i moram priznati da ga još uvijek imam pozamašnu količinu. Čini mi se da će mi ova boca trajati narednih 5 godina.

Na internetu možete pronaći raznih recepata i video tutorijala za ovaj ekstrakt  u raznim omjerima. Iskreno, ja sam iskoristila svih 20 koje su mi došle u paketu iako je to malo više nego što sam čitala da je potrebno… ''da se ne hiti''

 

Nadam se da ćete se okušati o pravljenju vlastitih vanilin šećera kao i ekstrakta od vanilije.

 

I za kraj pozivam vas da navratite na moju facebook stranicu gdje ću jednom sretniku pokloniti ovu malenu bočicu mog domaćeg ekstrakta od vanilije no i još jedan slatki maleni paketić.

 

  • karlavp:

    Super, nisam znala da se mahune vanilije mogu kupiti preko e-bay. Slažem se da su kod nas jako skupe, ali ipak je kupim kada pečem torte