Naslovnica Unique Hrebina

Kokos torta

Objava 26. kolovoza 2014. 0 komentara 3760 prikaza
Torta od kokosa
Torta od kokosa
Torta od kokosa

Rođendan mog muža odavno je iza nas još uvijek nisam napisala post u kojem Vam predstavljam mini torticu spravljenu samo za njega.

Dakle torta kojom sam ga iznenadila nastala je spajanjem mog omiljenog osnovnog recepta za biskvite kao i recepta za kokos kremu drage mi kolegice blogerice Sanje (blog Domaćica).

Da ne duljim pretjerano sa pisanjem teksta evo recepta:

         

Biskvit :

3 jaja

10 žlica šećera

15 žlica brašna

1 prašak za pecivo

1 žlica kakaa

1 dl ulja

2 dl mlijeka

 

Krema :

450 ml mlijeka

90 g kokosovog brašna

80 g šećera

1 vanilin šećer

3  žlice brašna

60 g maslaca

 

Ganache:

1 žličica instant kave

1 žličica vruče vode

1 žličica ruma

100 g tamne čokolade (za kuhanje ili neke druge koju volite)

100 ml slatkog vrhnja za šlag (biljnog)

 

Za premaz:

0,5 dl mlijeka ili čaja

malo ruma

 

Postupak:

Biskvit:

Sve sastojke za biskvit stavite u posudu i dobro izmiješajte.

Pecite u manjem kalupu (ja sam pekla u kalupu od 18 cm).

Od masnog papira izrežite krugove veličine dna, stavite jedan papir na dno, ulijte 1 punu šeflju  smjese i stavite peči na  180°C cca 10 minuta.

Ovaj postupak ponavljajte dok ne potrošite svu pripremljenu smjesu. Ovog promjera ispadnu cca 4 biskvita. Ja sam za ovu tortu iskoristila 3, a jedan smo pojeli sa sladoledom.

Ukoliko želite iskoristiti sve, povećajte količine sastojaka za kremu jer su ove količine taman za dva sloja ili jednostavno ulijevajte malo više smjese pa će vam biskviti biti nešto deblji.

Pustite biskvite da se u potpunosti ohlade i za to vrijeme pripremite ganache i kremu .

 

Ganache:

Instant kavu stavite u zdjelicu koja može u mikrovalnu i otopite ju  sa žličicom vruće vode.  Dobro promiješajte da nema grudica. Dodajte natrganu čokoladu i zalijte slatkim vrhnjem. Stavite u mikrovalnu na 30 sec. Izvadite, dobro promiješajte i ponavljajte postupak dok se sva čokolada ne rastopi. Sada dodajte malo ruma i ostavite na sobnoj temperaturi da se malo stisne dok izradite kremu.

 

Krema:

Suhe sastojke dobro promiješajte sa malo mlijeka a ostatak mlijeka zakuhajte. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljenu mješavinu i  kuhajte dok se krema ne zgusne.

Ostavite da se ohladi na sobnu temp. pa u nju umiješajte maslac također sobne temp.

        

Slaganje torte:

Kalup u kojem ste pekli biskvite lagano premažite maslacem i zatim obložite plastičnim trakama. (Ja sam izrezala trake od pvc folija za spiralni uvez - to su one plastične košuljice u koje se stavljaju dokumenti i papiri)

Stavite jedan biskvit i premažite ga mješavinom mlijeka/čaja i ruma, stavite pola kreme, ponovno biskvit i premaz, pa krema i na kraju biskvit koji premažete ostatkom tekućine.

Preko vrha prelijte ¾ ganachea i stavite u frižider na nekoliko sati.

Nakon nekoliko sati skinite obruč, pažljivo odmotajte foliju pa ostatkom ganachea napravite ''curke'' sa strane torte. Ukoliko vam se ganache previše stisnuo stavite ga na 5 sec u mikrovalnu, promiješajte i ako je dovoljno tekuć koristite a ukoliko je još pretvrd tada ga ugrijte još koju sekundu.

 

I to bi bilo to .

Nadam se da ćete isprobati ovu finu kokos tortu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message