Naslovnica Unique Hrebina

Krem juha od povrća

Objava 12. rujna 2014. 4 komentara 1600 prikaza
krem juha
krem juha
krem juha

Nakon ljeta i vrućina i stigli su nam i hladniji, kišovitiji jesenski dani.

Kak bi naši stari rekli…''za ugrijat dušu'' dobro dođe tanjur fine kremaste juhe od povrća.

Ovu vrlo jednostavnu i brzu juhicu zasigurno će zavoljeti sve generacije.

 

Recept (za 4 osobe):

 

2 krumpira srednje veličine

1 tikvica

½  brokule srednje veličine

½ cvjetače srednje veličine

mlijeko

kocka za juhu po želji (kokošja, goveđa…)

malo mješavine začina poput vegete

vrhnje za kuhanje za ukras (po želji)

 

Povrće nasjeckajte na sitne kockice i stavite u lonac. Zalijte mlijekom. Stavite onoliko mlijeka koliko je potrebno da prekrije povrće. Dodaje kocku za juhu i kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne bude mekano.

Uzmite štapni mikser i dobro izmiksajte juhu. Izmiksanu juhu sada malo doradite. Dodajte još malo mlijeka ukoliko vam se čini pregusta te lagano začinite mješavinom začina. Kuhajte još 5 minuta i poslužite.

 

Juhu ukrasite sa malo vrhnja za kuhanje. Da bi dobili malena srca prvo nakapajte vrhnje po površini a zatim čačkalicom prođite kroz svaku točkicu.

Ovo je fantastično i u kombinaciji sa domaćim krutonima. Da bi napravili krutone uzmite par šnita kruha, izrežite ga na malene kockice, pouljite i začinite po želji (sol, vegeta, češnjak u prahu). Tako začinjene kockice kruha prepecite na suhoj tavi i za nekoliko minuta dobili ste domaće začinjene krutone.

Posipajte ih po juhi neposredno prije posluživanja jer brzo omekane.

 

I to je to… nadam se da ćete probati ovu super juhicu u kojoj smo uživali i mi veliki i kao i naš maleni dječak. 

  • Avatar abakus
    abakus:

    Recept je otprilike onakav kako i mi kuhamo te juhe od povrća, osim što u našu juhu ide i crveni luk, a ne kuhamo na mlijeku već u vodi. Juha se može napraviti od miješanog povrća kao što je u ... prikaži još! ovom primjeru, ali može se i staviti uz krumpir i luk samo jedna vrsta povrća. Npr. brokula (pa je to juha od brokule) ili samo karfiol (pa je to juha od karfiola) ili poriluk (pa je to juha od poriluka - samo je potrebno procijediti je nakon što se skuha da se izdvoje vlakna iz nje) ili grašak (juhu treba ispasirati na kraju i procijediti) i tome slično. Vrlo zdrave juhe a jednostavne za pripremu. Umjesto prženja kockica kruha može se uzeti i kupovne kuglice za juhu kome se ne da igrati s kruhom, no prženi kruh je definitivno najbolji. Savjet: najbolje je uzeti malo stariji kruh jer nije više tako mekan i lakše ga je rezati.

  • Avatar abakus
    abakus:

    Majo, ljudi ni ne znaju kako je ove juhe jednostavno pripremiti i kako su zapravo brzo gotove, pogotovo danas kad imamo štapni mikser i kad ne treba više pasirati povrće kao nekada. Volio bih samo ako bi se javio netko ... prikaži još! tko kuha juhe od raznih vrsta tikvi, ne samo onih klasičnih tikvica, već i od one vrste butternut i drugih ili od bundeve, pa da nam kaže kakva je juha od tog povrća i kako se kuha. Ili od batata npr., ne znam kakva je ona. Možda Vi imate nekog iskustva s time?

Message