Naslovnica Unique Hrebina

Macarons od bučinih koštica

Objava 29. rujna 2014. 0 komentara 1104 prikaza
macarons od brašna bučinih koštica
macarons od brašna bučinih koštica
macarons od brašna bučinih koštica

Mnogi smatraju da su macaronsi precijenjena slastica. Velikim djelom sa time se slažem, ipak je to kolačić koji ne uspije svaki puta (naravno nama običnim smrtnicima koji ih ne radimo svaki dan) a sastojci od kojih se radi dosta su skupi.

No u drugu ruku ipak je to macaron… francuska slastica fantastičnog okusa i jednostavno predivnog izgleda.

S obzirom da su bademi dosta skupi ja sam ih pokušala napraviti i sa drugim orašastim plodovima. Eksperiment sa lješnjacima nekoliko puta za redom završio je neuspjehom dok se eksperiment sa orasima pokazao itekako uspješnim. No ono što me najviše oduševilo zapravo su ovi zadnji macaronsi koje sam napravila. Umjesto badema upotrijebila sam brašno bučinih koštica… napunila sam ih ganache kremom od čokolade, kave i ruma i rezultat je bila prava mala eksplozija okusa…

Lagano slankasta ljuska macaronsa u kombinaciji sa gorko slatkom kremom ispala je pun pogodak.

Ukoliko macaronse nikada niste radili i bojite se krajnjeg rezultat preporučam probati ovaj recept zbog toga što ćete za 1 kg brašna bučinih koštica izdvojiti samo desetak kuna dok bi vas bademi koštali stotinjak.

Ja ih već neko vrijeme radim samo po ovom receptu kojeg vam ovog puta donosim u malo izmijenjenom obliku (link na recept).

Prvo jedna napomena bjelanjke koji vam trebaju za ovaj recept dan prije odvojite od žumanjaka i ostavite na sobnoj temp. Žumanjke možete iskoristiti primjerice za izradu domaće tjestenine.

Recept (za cca 20 komada):

105 g bjelanjaka (cca 3 bjelanjka)
52 g kristal šećera
90 g brašna bučinih koštica (prethodno prosijano da nema većih komada)
247 g šećera u prahu

 

Važno je da sastojke točno izvagate!!!

Bjelanjke miksajte dok se zapjene na najmanjoj brzini. Dodajte pola kristal šećera i miksajte srednjom brzinom cca minutu. Dodajte ostatak kristal šećera i najvišom brzinom miksajte još 3 minute tj. Dok vam šaum ne postane čvrst.

Brašno bučinih koštica pomiješajte sa šećerom u prahu i prosijte u šaum. S obzirom da ste odmah na početku prosijali brašno i izvagali 90 g sitnog i finog praha sada nije potrebno brašno i šećer dodatno usitnjavati i prosijavati. Ovo je još jedna prednost brašna bučinih koštica.

Energično miješajte smjesu izvana prema unutra. Potrebno je oko 50 pokreta špatulom kako bi dobili smjesu prave gustoće no već nakon 40 počnite provjeravati. Smjesa treba biti bez mjehurića zraka. Kada smjesu sa špatule kapnete u zdjelu a vrh se spljošti unutar 10 sec tada je smjesa gotova i možete prekinuti miješanje. Da bi shvatili kakva gustoća mora biti najbolje je na internetu pogledati neki video u kojem se to lijepo vidi poput ovog (link).
Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje u koju stavite nastavak sa najvećim okruglim otvorom ili jednostavno odrežete vrh vrećice.
2 lima za pečenje obložite papirom za pečenje i na svakog istisnite dvadesetak macaronsa promjera cca 2 cm.
Ukoliko imate malene limove vjerojatno će vam biti potreban još koji.
Kada ste istisnuli macaronse limom snažno udarite po radnoj plohi nekoliko puta. Zatim okrenite lim i ponovite. Lupanjem ćete istjerati preostali zrak iz macaronsa.
Sljedeći korak je sušenje. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se suše cca sat vremena. Kada ih dotaknete prstom a on se ne zalijepi jer se stvorila korica tada su spremni za pečenje.

Pećnicu zagrijte na 140°C i pecite ih 15-20 minuta.
Pečeni su kada ih taknete a oni se još lagano mogu micati. Ali nisu meki i gnjecavi.
Izvadite ih, ostavite da se malo ohlade i pažljivo skinite sa papira za pečenje.

Ganache

50 g čokolade za kuhanje

1 žličica instant kave

1 žlica ruma

50 ml slatkog vrhnja za šlag (biljnog)

 

Čokoladu narežite na sitne komadiće, posipajte instant kavom, prelijte rumom i slatkim vrhnjem. Sve lagano zagrijavajte u mikrovalnoj uz miješanje svakih 15 sec. Potrebno je oko minite da se čokolada otopi i da se svi sastojci sjedine. Ganache stavite u frižider da se malo stisne prije no što ćete njime puniti macaronse.

Naravno ganache možete raditi i na klasični način da vrhnje zagrijete do vrenja pa prelijete preko čokolade, kave i ruma.

Kada ste napunili svoje macaronse ostavite ih nekoliko sati u frižideru kako bi se okusi spojili.

I za kraj ostaje vam samo uživati u ovoj predivnoj maloj francuskoj deliciji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message