Naslovnica Unique Hrebina

Mini tortice

Objava 22. rujna 2014. 0 komentara 4650 prikaza
mini tortice
mini tortice
mini tortice

Pojedinačni kolači ili ti ga mini tortice oduzimaju malo više vremena od jednostavnog prelijevanja kreme preko biskvita ali zato garantiram da woooow efekt ne će izostati.

Ni sama ne znam zašto sam poželjela napraviti te malene tortice naročito zato što za njih uopće nemam kalup. No to me nije zaustavilo.

Dakle prije početka ove avanture morala sam si napraviti kalupe.

Evo kratka uputstva: 

Uzmite fascikl od papira, čašu sa najvećim promjerom koju nađete (cca 8 cm) i selotejp.

Izrežite trake od kartona, omotajte ih oko čaše (krajeve pustite da se preklope oko 1-2 cm) i zalijepite. Izvucite čašu i ponavljajte još 7 puta. 
Ako želite da neke tortice imaju oblik suze jednostavno ''uštipnite'' krugić na jednom mjestu i rukama oblikujte suzu.

Biskvit za ovo tijesto zapravo je običan biskvit za rolade.
S obzirom da sam imala gotovu kremu za potrošiti (dakle kremu iz vrećice) ovog puta sam je upotrijebila zajedno sa prošlogodišnjom marmeladom od kupina koja već mjesecima skuplja prašinu.

Pa krenimo na recept

Biskvit:

Snijeg od bjelanjaka:
2 bjelanjka
malo soli
par kapi alkoholnog octa

Smjesa od žumanjaka:
2 žumanjka
1 cijelo jaje
70 g šećera
2 žlice vanilin šećera
50 ml mlijeka
40 ml ulja
80 g glatkog brašna
1 žličica kakaa

Krema:
2 paketića šlag kreme od vanilije (Dolcela)
400 ml mlijeka
5 žlica marmelade od kupina ili neke druge kiselkaste marmelade

Dodatno:
100 g čokolade za kuhanje ili tamne čokolade
malo kakaa
50 ml slatkog vrhnja za šlag
malo ruma

A sada detaljni postupak…

 

1. Pripremite lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje, pećnicu stavite grijati na 180°C

2. Izmiksajte čvrsti snijeg od bjelanjaka, soli i octa

3.  Jaje, žumanjke i šećer pjenasto umutite

4. Dodajte ostale sastojke i još malo izmiksajte

5. U smjesu sada špatulom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka

6. izvadite 2 žlice smjese , dodajte 1 žlicu kakaa i pomiješajte.

7. Ovo malo crne smjese stavite u vrećicu za ukrašavanje ili zamrzavanje, odrežite vrh i potočkajte papir za pečenje pa stavite u pećnicu na minutu samo da se točkice trunku ispeku kako se ne bi pomiješale sa bijelom smjesom.

8. Izvadite malo pečene točkice iz pećnice i preko njih prelijte ostalu smjesu. Poravnajte i stavite peči. Peče se desetak minuta, vrijeme ovisi o pećnici pa budite u blizini i provjeravajte.
Recept za biskvit je lagano promijenjen a original možete pronaći na stranicama coolinarike: link

9. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Zatim odrežite krajeve i narežite trakice široke cca 4 cm i dugačke oko 25 cm. (da bi izračunali koliko dugačke trakice vam trebaju, iskoristite matematičku formulu 2rπ). Trakice ne odvajajte od masnog papira već papir odrežite škarama.Meni je ispalo 7 trakica.

10. Trakice biskvita zajedno sa masnim papirom stavljajte u kalupe (s obzirom da koristimo kalupe od papira ostavite papir za pečenje kako se kolač ne bi zalijepio) koje ste poslagali na masni papir. Pripazite da su vam krajevi spojeni kako vam krema ne bi iscurila van.

11. Pripremite 4 trake masnog papira širine 10 cm.

Otopite i temperirajte čokoladu. Temperiranje čokolade potrebno je kako se ne bi rastopila na sobnoj temperaturi. Najlakši način temperiranja čokolade je taj da čokoladu narežete na sitne komadiće, odvojite 2/3 i otopite (na pari ili u mikrovalnoj uz povremeno miješanje) a zatim u otopljenu čokoladu dodate ostatak čokolade i miješate tako dugo dok se sve ne otopi. Ovo je najjednostavniji način za temperiranje čokolade. Evo i koristan video: link

12. Temperiranu čokoladu stavite u vrećicu za ukrašavanje ili jednostavno vrećicu za zamrzavanje kojoj odrežete vrh. Ulijte malo čokolade u svaki kalup da formirate dno i lagano razmažite žličicom (zbog ovoga je potrebno imati masni papir kao podlogu).

Od ostatka čokolade na trakice masnog papira istisnite hrpice podjednake veličine (na svaki papir po 4 komada međusobno dosta razmaknute). Preklopite drugom trakicom masnog papira i pomoću noža ili špatule pritisnite svaku hrpicu čokolade kako bi dobili tanke čokoladne krugove. Uzmite valjak za tijesto i položite trake masnog papira sa čokoladom na njega kako bi dobili zaobljenu formu. Ponovite kako bi na kraju dobili 8 kružića. Da bi ubrzali hlađenje sve stavite u frižider.

 

13. Napravite kremu prema uputama na paketiću (400 ml mlijeka + 2 paketića Dolcela šlag kreme od vanilije) i savite ju u vrećicu za ukrašavanje. Polovicu svake tortice napunite kremom. Sada na red dolazi sloj marmelade od kupina (kako bi ju  ravnomjerno nanijeli zagrijte ju u mikrovalnoj nekoliko sekundi) i na marmeladu ponovno sloj kreme od vanilije.

14. Poravnajte površinu svake tortice i ostavite u hladnjak da se malo stisne (cca 30min ).

Sada odvojite kalup i ogulite masni papir sa biskvita. Čokolade krugove oprezno odvojite od papira za pečenje i stavite na vrh svake tortice. Posipajte sa malo kakaa i na svaku torticu istisnite malo šlaga  kojeg napravite od 50 ml vrhnja za šlag i par kapi ruma.

Ja sam u šlag dodatno stavila još malo čokolade i prelila sa kapljicom marmelade.

U presjeku izgledaju ovako

I to je to.. mislim da sam duže vremena pisala ovaj post no što sam radila tortice.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message