Naslovnica Unique Hrebina

Pita od jabuka sa slanim karamelom

Objava 15. studenoga 2014. 0 komentara 1104 prikaza
pita od jabuka sa slanim karamelom
pita od jabuka sa slanim karamelom
pita od jabuka sa slanim karamelom

Da je jabuka najzdravije voće znate i sami. Meni njena konzumacije nikada nije pretjerano ''sjela'', barem ne u izvornom sirovom oblik, ali zato u kolačima, piticama itekako pali.

Kao i većina mojih recepata koje objavljujem, tako sam i ovog manje više izmislila. Kažem manje više jer je prhko tijesto zapravo recept moje mame za šapica kekse (ujedno moje omiljeno prhko tijesto savršeno za slana i slatka jela), ovaj način pripreme jabuka vidjela sam na televiziji kao i način pripreme karamela.
Ali tu staje... najčešće zapamtim samo način pripreme pa sastojke i omjere prilagođavam i kombiniram po vlastitom ukusu...

I to je zapravo ukratko kako nastaje većina mojih recepata pa tako i ova fenomenalna pita...
A zašto tvrdim da je fenomenalna...zato što je oduševila 3 različite obitelji i pojela se dok si rekao keks...

 

Karamel:
60 g šećera
160 g slatkog vrhnja za šlag
17 g maslaca
prstohvat soli

Šećer stavite otapati u visoki lončić s debelim dnom na laganu vatru. Nemojte odmah miješati. pustite da se većina šećera sama lagano otopi.Kada oko stijenke lončića karamela počne dobivati tamnu boju promiješate kako bi se otopio eventualno preostali šećer. Sada dodajte vrelo slatko vrhnje za šlag (ugrijete ga prethodno u mikrovalnoj ili lončiću). Ukoliko zalijete karamelu hladnim slatkim vrhnjem reakcija će biti preburna i moglo bi se desiti da karamela imate po cijeloj kuhinji, stoga zagrijete vrhnje i koristite visoki lončić.

Pojačajte plamen i povremeno promiješate. Kad se sva karamela otopi u slatkom vrhnju sklonite sa vatre, dodajte maslac i prstohvat soli.
Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Prhko tijesto:

400 g oštrog brašna
250 g maslaca ili margarina (hladnog narezanog na malene kockice)
2 dl kiselog vrhnja (hladno)
1 prašak za pecivo
1 rum šećer
prstohvat soli.

Od navedenih sastojaka umijesite tijesto. Najjednostavniji način je sve staviti u multipraktik te samljeti, a zatim po potrebi samo kratko doraditi rukama. Ukoliko nemate multipraktik tada pomiješate suhe sastojke i pomoću ribeža naribate maslac. Protrljate smjesu rukama kako bi se maslac sjedinio sa suhim sastojcima. Sada dodajte kiselo vrhnje i umijesite tijesto.

Tijesto umotate u prozirnu foliju, spljoštite te stavite da se hladi dok pripremate nadjev.

Nadjev:

1 kg jabuka
šećer
20 g maslaca
2 žličice cimeta
 

Jabuke ogulite, očistite i narežite na kockice veličine cca 0,5x0,5 cm.

Na tavu stavite otopiti maslac pa na otopljeni maslac stavite kockice jabuka. Začinite cimetom te pošećerite po vašem ukusu (količina šećera ovisi ne samo o tome kako slatko volite već i o samoj slatkoći jabuka stoga nije navedena količina).

Kada šećerite jabuke nemojte pretjerati jer iako jabuke idu u kombinaciji sa lagano slanim tijestom također dolaze u kombinaciji i sa slatkim karamelom.
Prodinstajte jabuke nekoliko minuta dok se šećer ne otopi i jabuke smekšaju.

Tijesto za pitu podijelite na dva djela. Kalup koji ćete koristiti namastite te pobrašnite.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto nešto veće od kalupa. Prebacite tijesto u kalup, premažite ga sa malo karamela, stavite jabuke pa preklopite s drugom polovicom tijesta koju također razvaljate. Spojite krajeve donjeg i gornjeg tijesta i odrežite eventualni višak.
Površinu na nekoliko koliko mjesta zarežite nožem.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C do zlatne boje.

Ohlađenu pitu poslužite sa malo tučenog slatkog vrhnja te prelivenu karamelom i uživajte u ovoj veličanstvenoj kombinaciji.

Ako vam ostane tijesta možete ga iskoristiti za šapice punjene namazom od lješnjaka ili marmeladom ili jednostavno izrežete prutiće koji su fantastični za umakanje u slani karamel.
 

 

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message