Naslovnica Unique Hrebina

Pita od šljiva

Objava 31. kolovoza 2014. 6 komentara 9200 prikaza
pita od šljiva
pita od šljiva
Pita od šljiva by Maja Čičko

Ovo je pita u koju ćete se zaljubiti. Sočna, slatka, fina, topi se u ustima…mmmm

Iako je nastala sasvim slučajno, dakle prije nekoliko dana kada sam imala malo viška prhkog tijesta i nekoliko šljiva koje su vidjele i bolje dane odlučila sam isprobati spojiti to dvoje. I ispalo je da šljive nisu samo za knedle, iako velika većina svih nas misli upravo to… šljive u knedle i kvit.

Nikada nisam bila oduševljena američkim slasticama no njihove pite od voća uvijek su me privlačile… moram priznat da još uvijek nisam potražila ni jedan njihov recept za pitu no ovo me barem po izgledu strašno podsjeća baš na stare američke filmove u kojima mama stavi vruću pitu da se malo ohladi na prozoru a onda je svi fino slasno pojedu… naravno ako ne zamišljamo Garfielda …

 

Ako pratite moj blog vjerojatno ste primijetili da su mi se recepti malo promijenili…točnije promijenila se količina osoba za koju se kuha. Mnogima je vjerojatno smiješno pročitati recept za dvoje no ne volim bacat hranu pa stoga pišem onako kako i kuham… a vi slobodno duplajte …

Recept za kalup promjera 17 cm:

Prhko tijesto:

200 g oštrog brašna

1 jaje

125 g margarina

½ praška za pecivo

malo soli

 

Nadjev:

500 g jako zrelih šljiva

1 puding od vanilije (prašak)

70 g šećera

1 žlica gustina

2 žličice vanilin šećera

 

Postupak:

 

Od sastojaka za prhko tijesto umijesite tijesto. Možete upotrijebiti multipraktik ili dobre stare rukice. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite na hladnom oko 30 minuta.

 

Kalup za pečenje namažite maslacem i posipajte sa brašnom.

Podijelite tijesto na dva djela i jedan razvaljujte tako da prekrije dno i stranice kalupa.

 

Pripremite nadjev.

Šljive ogulite i narežite na veće komade. Koricu ne bacajte već usitnite nožem koliko god možete pa vratite komadima šljiva (ovo radite zato što upravo kožica daje boju i a pita je ljepše teksture ukoliko se kožica nareže na sitne komade koji ne će zapinjati po zubima).Dodajte ostale sastojke i promiješajte.

 

Nadjev izlijte po tijestu u kalupi. Drugu polovicu tijesta razvaljujte malo veće no što je kalup.

Rub tijesta u kalupu namažite sa malo vode i kada drugom polovicom tijesta poklopite pitu, krajeve dodatno utisnite kako se ne bi razdvojili. Višak tijesta odrežite pa od njega napravite nekoliko ukrasa i ukrasite pitu.

Pitu pecite na 180°C oko pola sata a prije pečenja izbodite je na nekoliko mjesta vilicom.

I to je to

Mi smo ju jeli hladnu, toplu, drugi dan… i svaki puta bila je odlična…

Iskoristite  šljive i probajte ovu pitu 

  • Avatar abakus
    abakus:

    Još jedno pitanje, ali jako hitno jer planiramo raditi ovu pitu već danas: puding od vanilije, misli li se time na dodavanje već skuhanog pudinga ili samo praška za puding u nadjev?

  • Avatar abakus
    abakus:

    Dakle, ovako: Napravio sam danas taj kolač. Šljivama sam izvadio koštice i samljeo, ali ne previše, u multipraktiku. Prije mljevenja stavio sam na šljive sve sastojke koji idu u njega, uključujući puding od vanilije u prahu. Dodao sam i nekoliko ... prikaži još! žlica domaćeg džema od šljiva. Ostalo je išlo sve po receptu, osim što sam gornji sloj tijesta naribao,tako mi se učinilo bolje i praktičnije. Kolač je ispao izvanredno, puding ga je očigledno stisnuo tijekom pečenja jer bi inače sve bilo malo previše tekuće zbog šljiva koje su pustile svoj sok. Recept je odličan, sve je prilično brzo gotovo. Preporučujem. :) Napomena: malo mi je bilo čudno što u tijesto ne ide šećer, ali sada mi je jasno da bi kolač bio presladak jer je i ovako dosta sladak. Dakle, bez šećera.

  • Avatar abakus
    abakus:

    Jako lijepo izgleda. :) Pitanje: Mogu li se šljive lagano samljeti u mulipraktiku? Ili se baš moraju rezati?

Message