Naslovnica Unique Hrebina

Recepti za Božićne kolače - Cooking show u WESTGATE shoping centru

Objava 22. prosinca 2014. 0 komentara 1400 prikaza
Sretan Božić
Sretan Božić
Sretan Božić

U nedjelju sam u Westgate shoping centru imala maleni cooking show koji su organizirale cure iz Dobre vibre. U tri sata uspjela sam spremiti božićne keksiće prelivene čokoladom, košarice od prhkog tijesta punjene kremom od vanilije i svježim voćem, zatim košarice od prhkog tijesta punjene pirjanim jabukama i ukrašene šlagom te kuglof od limuna. S obzirom na to da su kolači planuli dok si rekao keks i degustatori su se raspitivali za recepte žurno tipkam ovaj post kako bi moji kolačići mogli postati i dio Vašeg Božićnog stola.

Limunasti kuglof

Recept:

3 jaja
10 žlica šećera
15 žlica brašna
1 prašak za pecivo
1 dl ulja
2 dl mlijeka
ribana korica 1 limuna

Preljev :
sok 1 limuna
50 ml vode
2 žlice šećera

Sve sastojke dobro izmiksajte i ulijte u kalup za kuglof koji ste prethodno namastili i posipali brašnom.
Pecite na 180°C cca 30 minuta. Provjerite štapićem za ražnjiće da li je pečeno.
Dok se kuglof peče skuhajte sirup. Sve stavite u malu rajnglicu i pustite da zakipi i kipi cca 2 minute, dok se ne otopi sav šećer.
Ostavite sa strane da se malo ohladi. Pečeni kuglof ostavite da se malo ohladi i tada na dnu pomoću štapića za ražnjiće izbušite malo rupica i namočite ga s pola količine pripremljenog sirupa. Izvadite kuglof iz kalupa (preokrenite na tanjur). Premažite kuglof ostatkom sirupa. Hladnog posipajte šećerom (običnim ili u prahu) ili prelijte s malo royal icinga.

Fini keksi:
http://www.coolinarika.com/preview/recept/851895/

Recept:
700 g mekog brašna
300 g oštrog brašna
300 g šećera u prahu
1 prašak za pecivo
2 paketića vanili šećera
ribana korica 1 limuna
500 g naribanog margarina ili maslaca

U brašno prvo naribajte maslac ili margarin, zatim dodajte ostale sastojke i umijesite mekano tijesto.
Tijesto odmah možete valjati i izrezivati oblike po želji.

U cooking showu tijesto sam podijelila na 3 dijela. Od jednog dijela radila sam kekse u obliku zvjezdica i borića, a od druga dva izrezivala sam kružiće te zatim utiskivala u kalup za mini muffine kako bi dobila oblik košarica.

Košarice i kekse pecite cca 5 minuta na 180°C, ovisno o pećnici. Pečeni su dok su još bijele boje ali nisu više skroz mekane. Izvadite iz pećnice pa odmah skidajte s lima za pečenje kako bi prekinuli proces pečenja (na ovaj način keksići će Vam odmah biti mekani i prhki. Ako su premekani da bi ih mogli skinuti vratite ih još na kratko u pećnicu.
Pečene keksiće ostavila sam da se ohlade pa ih prelila s 50 g otopljene čokolade za kuhanje i posipala sam ih jestivim zlatnim šljokicama.

Košarice sam ohladila i zatim punila .

Punjenje br. 1: Krema od vanilije i svježe voće

Potrebno Vam je:
malo svježeg voća po želji (banana, jabuka, naranča, kivi...)
1 puding od vanilije
250 ml mlijeka
2 žlice šećera
izrađeni šlag od 100 ml slatkog vrhnja

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od nekoliko milimetara i režite kružiće za košarice. Ja ovaj puta nisam upotrijebila limene kalupiće za košarice već kalup za mini cupcakese (one promjera 3 cm i u svaku udubinu sam stavila tijesto. Brže je i jednostavnije, a ako imate neki izrezivač za božićne kekse s neravnim rubom upotrijebite ga kako bi košarice izgledale atraktivnije.

Krema:
Puding od vanilije skuhajte u 250 ml mlijeka. Po želji možete dodati 2 žlice šećera. Ostavite da se ohladi i svako malo promiješajte kako bi izbjegli stvaranje korice i grudica. Izradite šlag od slatkog vrhnja. Prvo dobro izmiksajte hladni puding i zatim u njega umiksajte šlag. Ovom kremom punite košarice i ukrasite s voćem po želji. Ohladite i poslužite.

Punjenje 2: Pirjanje jabuke i šlag

(ove košarice planule su toliko brzo da ih nismo stigli ni slikati)


Za ovu količinu košarice potrebne su Vam:
4 veće jabuke narezane na sitne kockice (obavezno ih narežite, nemojte ih ribati!)
malo šećera (po vlastitom ukusu)
maleni komadić maslaca
cimet
šlag izrađen od 100 ml slatkog vrhnja za šlag

Jabuke pirjajte zajedno sa šećerom, cimetom i maslacem na jakoj vatri sve dok jabuke ne omekšaju a šećer se lagano karamelizira. Ohladite pa punite košarice i zatim svaku ukrasite s malo šlaga.

Nadam se da ćete isprobati recepte te oduševiti svoje bližnje kao što sam ja oduševila posjetitelje WESTGATE-a.

Pozivam Vas da pogledate i još mojih recepata za razne kolače na mom starom blogu.

I za kraj jedna poruka iz moje malene kuhinje...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message