Naslovnica Unique Hrebina

Savjeti i trikovi za uspješno pečenje kolača

Objava 25. ožujka 2015. 0 komentara 5250 prikaza
torte
torte
torte

Mislim da u životu svaka food blogerica dođe do trenutka kada shvati da zaista već ima dosta kolača u nogama i odluči trikove i savjete do kojih je došla tijekom svih tih godina (što uspješnih, što neuspješnih kulinarskih pothvata) podijeliti sa svojim čitateljima.

Evo desilo se to danas i meni... pa ću Vas obasipati raznim savjetima i trikovima, a na Vama je da budete pametniji nego ja pa ih primijenite odmah i ne čekate da sami dođete do istih zaključaka :)

PRIBOR

Za uspješno pečenje kolača nužna je neka osnovna opremljenost Vaše kuhinje.
Za početak treba vam:

1. Mikser s nastavcima za tijesto i biskvite
2. Razni kalupi (uvijek se možete služiti jednim za torte i jednim dubokim četvrtastim plehom, no ako ste zaljubljenik u pečenje znam da na ovome ne ćete stati.)
3. Mutilica i špahtla
4. Zdjele za miksanje

Vjerovali ili ne samo ovo dovoljno Vam je za pripremu većine kolača, no u kuhinji svake kuharice koja naginje na slastičarsku stranu uvijek će se naći još:
-Kalupi raznih veličina za torte, pite, muffine
-Silikonski kalupi za praline
-Vrećice za ukrašavanje kolača
-Nastavni za ukrašavanje kolača
-Razni izrezivači za kekse
-Alat za modeliranje fondanta
Te još mnoga čudesa... 

PRIPREMA

Ne kaže se bez razloga kako je dobra priprema pola posla.

1. Prije svakog recepta izvadite si sve namirnice koje ćete upotrebljavati.
2. Pripremite suđe koje Vam je potrebno.
3. Sve sastojke izvažite i ako to zahtjeva recept ostavite da se zagriju na sobnu temperaturu (ovaj savjet ne primjenjuje se kod izrade prhkih tijesta).
4. Upalite pećnicu da se zagrije na zadanu temperaturu.

KOLAČI

PRHKA TIJESTA (za pite i kekse)

1.Sastojke za izradu prhkog tijesta dobro rashladite.
2. Najlakši način izrade prhkog tijesta je u multipraktiku.Tako toplina Vaših ruku neće otapati masnoću koju ste dodali te će se spriječiti stvaranje glutenskih veza.
3. Želite li da prhko tijesto ne bude jako tvrdo tada ga zamijesite s jednim dijelom glatkog brašna te upotrijebite odmah bez hlađenja u hladnjaku. Kod pečenja izvadite ga Van dok je još mekano no pečenog dna, zbog toga što će se još malo ispeći nakon što ih izvadite, postoji mogućnost da se tijesto prepeče i ponovno bude tvrdo.
4. Želite li tvrdo prhko tijesto koje će otpustiti nakon nekoliko dana stajanja, tada ga zamjestite samo sa oštrim brašnom i izrađeno tijesto dodatno ohladite prije no što krenete sa valjanjem i izradom kolača. Nakon stavljanja tijesta u kalup možete ga još jednom ohladiti.
5. Ako radite pitu s nadjevom koji se peče tada tijesto prvo djelomice ispecite prazno sa utegom (nekom mahunarkom) kako bi bilo prhkije i tvrđe. (Ja vrlo često ovo preskaćem zbog toga što volim da mi podloga bude mekša)
6.Za kolače u koje ide nadjev koji se ne peće prhko tijesto možete prije nadijevanja premazati sa slojem čokolade kako bi spriječili vlaženje i omekšavanje prhkog tijesta. (Ponovno napominjem da ukoliko volite da se prhko tijesto otpusti ovo preskočite).

BISKVITNA TIJESTA

1. Svi sastojci za izradu biskvita trebaju biti sobne temperature kako bi se što bolje spojili.
2 Za prozračne biskvite odvojite bjelanjke od žumanjaka, a ako želite kompaktniju smjesu i biskvit koji je pogodan za torte koje se oblažu fondantom i cupcakese tada koristite cijela jaja bez odvajanja.
3. Mijenjate li prašak za pecivo sodom bikarbonom uvijek morate staviti nešto kiselo u smjesu (limunov sok, jabučni ocat...).
4. Biskvite za torte možete peći na dva načina.
Prvi je postupno pečenje tj. pečenje svakog biskvita posebno (prednost ovog načina je kratko vrijeme pečenja, kasnije nema muke sa rezanjem biskvita no nedostatak je taj što postoji mogućnost da će prašak za pecivo djelomično izgubiti svoju moč dizanja pa će biskviti kore koje kasnije pečete biti nešto niži i manje prozračne od onih koji su došli prve na red. (Pogledajte moj nestručno snimljen video kako bi Vam bilo jasno o čemu pričam)
Drugi način je pečenje kompletne smjese odjednom. Kod ovog načina dno i stranice kalupa obavezno obložite masnim papirom za pečenje i nakon što ulijete smjesu za pečenje omotajte kalup izvana sa dvije mokre kuhinjske krpe. Pecite na 20°C nižoj temperaturi sve dok vam čačkalica ubodena u središte biskvita ne izađe čista. Imajte na umu da će se biskvit peći cca 40 minuta (naravno ovisno o pećnici). te da tokom pečenja pripazite na krpe koje nakon što se osuše pnovno navlažite. (Na ovaj način ispekla sam biskvit za  Jaffa tortu koji je zbog ovog načina pečenja lijepo svijetlih stranica)
5. Želite li čokoladne komadiće u tijestu tada čokoladu prije spajanja sa smjesom za biskvit posipajte brašnom kako ne bi potonuli na dno. 
6. Uvijek prosijte brašno.

KREME

1. Fenomenalnu kremu od vanilije možete dobiti i bez jaja na način da skuhate 2 pudinga od vanilije sa 1/2 l mlijeka u koje ste dodali sjemenke 1 mahune vanilije i šećera po želji (2-4 žlice su dovoljne).
Kada se puding skuha, ohladite ga tako da na površinu stavite prozirnu foliju kako se ne bi stvorila korica. Hladan puding izmiksajte a zatim u njega postupno dodajte izrađeni šlag. Količina šlaga ovisi o gustoći kreme koju želite stoga dodajite postupno i prilagodite svojim željama i kolaču koji radite. Volite li maslac možete dodati i malo maslaca u kremu no po mom mišljenju to zaista nije potrebno.
2. Tradicionalne kreme sa brašnom / gustinom koje se moraju kuhati uz stalno miješanje desetak minuta kuhajte u loncima sa keramičkom oblogom zbog toga što se krema ne će primiti i zagorjetii ni ako se malo švercate.
3. Pudingom možete raditi i žele kreme. Primjer za to su krama za Jaffa tortu i ove fenomenalne cupcakese. Dakle Puding se može skuhati i od vode, soka, kompota..., tekućina ne mora nužno biti mlijeko što Vam omogućuje beskonačno eksperimentiranje okusima i kremama. 
4. Za recepte u koje ide mascarpone uvijek ga prije miksanja ostavite van frižidera kako bi bio sobne temperature. 
5. Ganache krema može se dobiti i tako da čokoladu spojite s vrhnjem za kuhanje, mlijekom pa čak i kiselim vrhnjem. 

JOŠ KOJA PAMETNA ZA KRAJ

1. Domaće lisnato tijesto nikada ne će biti kao kupovno, a i priprema je dugotrajna i zahtjevna pa preporučujem da varate i koristite kupovno.
2. Parfe krema- ista stvar... Ja u iznimnim situacijama volim skuhati svoju no s obzirom da zbog problema sa žući koju ima veći dio obitelji moram izbjegavati puno jaja u kolačima kupovna varijanta je zgodno rješenje.
3. Sol u sve slastice :)
4. Nemojte koristiti ventilator u pećnici za pečenje muffina i Macarone jer  će se nejednako dići zbog strujanja zraka.
5. Napravite svoj ekstrakt od vanilije i vanilin šećer, osim što je to jeftinija varijanta, daleko je ukusnija od kupovne. (Kako pročitajte ovdje)

Da mi post ne bude predugačak s ovime ću zakljućiti pa u sljedećem naletu inspiracije nadopuniti savjete i trikove.

Imate li Vi koji zlata vrijedan savjet?

 

**Svi savjeti su moje osobno mišljenje i proizašli iz mog vlastitog iskustva.
 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message