Naslovnica Unique Hrebina

Slani zalogajčići za najluđu noć

Objava 31. prosinca 2014. 0 komentara 3300 prikaza
sitni zalogajčići
sitni zalogajčići
sitni zalogajčići

Nebitno da li se spremate dočekati Novu godinu s gostima ili jednostavno s osobom koju volite, sigurna sam da volite i nešto fino gricnuti u sitne noćne sate. Ako ne volite puno pripremati ali se ipak malo želite potruditi donosim Vam nekoliko jednostavnih i brzih recepata. meni je za izradu svega bilo potrebno cca 2 sata. 

Slane kiflice s bučinim uljem i sjemenkama te rolada od vratine i sira

Tijesto: 
330 g glatkog brašna
1 paketić suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
80 ml ulja
340 ml toplog mlijeka

 

U malo toplog mlijeka izmiješajte kvasac sa šećerom. Pustite desetak minuta da kvasac proradi.
Pomiješajte suhe sastojke pa dodajte ulje, kvas i ostatak mlijeka te pomoću miksera i zatim završno rukama umijesite glatko, mekano tijesto. Stavite na toplo mjesto cca 30 minuta dok ne udvostruči svoj volumen.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela.

Prvi dio: Kiflice

Ove kiflice možete raditi na bezbroj načina i s bezbroj punjenja, ja sam se odlučila za bučine koštice i brašno.
Potrebno Vam je:
1 šaka bučinih koštica
malo bučinog ulja za premazivanje tijesta
1 jaje i malo mlijeka za premazivanje kiflica

1 šaku bučinih koštica tostirajte nekoliko minuta na zagrijanoj tavi a zatim ih usitnite.
Tijesto razvaljajte u obliku kruga, premažite bučinim uljem te posipajte većinom usitnjenih bučinih koštica. Razrežite tijesto kao pizzu pa zarolajte kiflice.
kiflice posložite na lim za pečenje, premažite mješavinom jaja i mlijeka i posipajte ostatkom usitnjenih bučinih koštica. 
Pecite 10-15 minuta na 180 °C (pećnicu je potrebno prethodno ugrijati).

Ove kiflice možete premazivati ulje po želji, zatim puniti sirom, šunkom ili nekim drugim punjenjem.

Drugi dio: Rolada od vratine i sira

Potrebno Vam je:
malo pasirane rajčice za premazivanje tijesta
malo origana za posipanje
nekoliko šnitica vratine (cca 8)
oko 50 g sira po želji
malo tostiranih sjemenki sezama za posipanje
jaje pomiješano s mlijekom za premazivanje

Drugi dio dizanog tijesta razvaljajte u obliku pravokutnika veličine cca 40x20 cm. 
Tijesto premažite s malo pasirane rajčice, posipajte origanom a zatim na jednom kraju u jedan red posložite tanko narezane šnitice vratine. Preko svega naribajte sir. 
Oprezno zarolajte roladu, stavite je na lim za pečenje (vjerojatno će biti potrebno prepoloviti je), premažite jajem pomiješanim s malo mlijeka te pospite tostiranim sjemenkama sezama.

Ovu roladu također možete napraviti sa različitim punjenjima.

 

Trokutasti sendviči

Potrebno Vam je:
15 šnitica tosta
1 mliječni namaz
5 šnitica salame po želji poput šunke u ovitku
5 šnitica sira po želji
nekoliko listova zelene salate
malo majoneze
malo tostiranih sjemenki sezama

Posložite šnitice tosta u 3 reda u svakome po 5 komada.
Prvi i zadnji red premažite mliječnim namazom.
Na prvi red posložite salamu a na zadnji sir. Na salamu u jednom redu posložite malo salate. Šnitu tosta iz drugog reda s obje strane premažite majonezom te stavite na salatu, posipajte tostiranim sjemenkama sezama pa poklopite zadnjom šniticom tosta (onom na kojoj se nalazi sir). S tosta oprezno odrežite koricu pa dobiveni sendvić dijagonalno zarežite i poslužite. 

Ovi sendviči odlični su i kada malo odstoje umotani u prozirnu foliju.

Quiche od slanine i sira

Prhko tijesto:
200 g oštrog brašna
125 g maslaca ili margarina (hladnog)
1/2 čašice vrhnje
1/2 praška za pecivo
malo soli

Sve sastojke osim vrhnja stavite u multipraktik i izmiksajte dok ne dobijete smjesu nalik na krušne mrvice. Istresite tu smjesu u posudu dodajte vrhnje i samo kratko zamijesite kako bi se sastojci povezali. 
Pobrašnite radnu površinu, razvaljajte tijesto i režite kružiće promjera cca 5 cm (ja sam svoje radila u kalupu za muffine pa mi je taj promjer odgovarao. Ako imate neke druge kalupe prilagodite promjer kalupu koji namjeravate koristiti.)
Utisnite kružiće u kalup i stavite u frižider.
Dok se tijesto hladi pripremite punjenje.

Punjenje:
200 g slanine
200 g sira po želji 
malo tvrdog sira za posipanje poput Grana Padana
2 jaja
200 ml vrhnja za kuhanje
100 ml mlijeka
malo soli
malo papra
malo Vegete

Slaninu narežite na sitne kockice te na laganoj vatri dobro prepržite kako bi kockice postale hrskave.
Sir narežite na kockice.
Mlijeko, jaja, vrhnje, dol, papar i Vegeru dobro izmiješajte.
U svaku košaricu stavite malo prepržene slanine, sira i zatim zalijte mješavinom mlijeka, vrhnja i jaja. 
Posipajte naribanim Grana Padana sirom te pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C sve dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Poslužite toplo ili hladno. Savršeno je u obje varijante.

U quisch možete staviti sve što Vam srce poželi. Ovo je jednostavna varijanta koju možete upotpuniti s primjerice preprženom paprikom, lukom, porilukom ili bilo kojim drugim povrće, različitim salamama i sirevima, u principu unutra možete staviti sve što se u tom trenutnu pronađe u Vašem hladnjaku.
 

Ove malene zalogaje možete uvijek kombinirati sa domaćim sirevima, čvarcima i suhomesnatim proizvodima kao i primjerice raznim sirevima. Također možete ubaciti i koji kolačić ukoliko Vam je ostao nakon ovih blagdana te na taj način složiti zanimljive plate.

 

 

 

I za kraj od srca Vam želim sretnu Novu godinu!!!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message