Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Unique Hrebina

Svježi sir iz pećnice

Objava 21. siječnja 2015. 0 komentara 8700 prikaza
Svježi sir iz pećnice
Svježi sir iz pećnice
Svježi sir iz pećnice

Da sam ''siroljubac'', već ste mogli shvatiti, a i da sama volim praviti sireve isto.

Nakon domaćeg kuhanog tvrdog sira čiji recept možete vidjeti klikom na ovaj link, na red je došao i svježi sir.
Nikada se nisam voljela striktno držati recepta već metodom, što uspješnih, što manje uspješnih pokušaja doći do željenih rezultata. A kada sam s nečim zadovoljna tada to rado podijelim i s Vama , dragim mi čitateljima.

Nakon mnogo čitanja  istraživanja recept vodilja za izradu svježeg sira bio mi je ovaj recept sa Coolinarike (link) i zapravo sam izmijenila samo temperaturu na kojoj se sir radi te neznatno sam postupak.

Za izradu svježeg sira potrebno Vam je svježe mlijeko. Ja sam pokušala s kupovnim svježim mlijekom no to je bilo u potpunosti bezuspješno i mlijeko se nije skiselilo ni nakon nekoliko dana stajanja. Najbolje je uzeti mlijeko od kumice s placa, sa mljekomata ili još bolje direktno na nekom domaćinstvu od poljoprivrednika koji se bave uzgojem kravica. Ja sam svoje uzela od OPG-a Šinko (link).

Od 3 litre koje sam kupila pola sam iskoristila za izradu kuhanog sira a pola za izradu svježeg sira. S obzirom ma to da je nas samo dvoje ova količina nam je bila sasvim dovoljna. 

Za početak odaberite posudu u kojoj ćete ostaviti mlijeko da se skiseli. Ja sam svoje stavila u keramičku posudu koja naravno može u pećnicu. 
Mlijeko ostavite na hladnom mjestu sve dok se ne skiseli. Ja svoje nisam micala iz kuhinje jer nam temperatura u stanu rijetko prelazi 22°C. Da bi se mlijeko skiselilo i na vrhu izdvojilo vrhnje potrebno je dan ili dva. Kada primijetite da se izdvojilo vrhnje koje je najčešće intenzivno žute boje i ispod nje mlijeko se skiselilo dakle postalo je kompaktno kao''želatina'', tada prvo pokupite vrhnje a zatim taj gruš čistim nožem horizontalno i vertikalno narežite na kockice.

Ako volite da je sir mekši tj. da u sebi sadrži malo više sirutke i želite ga koristiti za izradu kolača tada preporučujem raditi kockice veličine cca 2x2 cm.
Za sir koji pod zubima malo ''škripi''  narežite gruš na manje kockice. 
Dakle o veličini kockica ovisi koliko će se sirutke zadržati u samom siru. 

Posudu s narezanim grušem stavite u pećnicu zagrijanu na 80°C te ostavite sir 1,5 h unutra. Vidjet ćete da se odvojila sirutka te da kockice sira lijepo plivaju. Posudu sada izvadite iz pećnice i ostavite da se sve zajedno ohladi prije no što ćete sir staviti u cjedilo ili posudicu.

Ohlađeni sir rupičastim žlicom izvadite u cjediljku ili posudicu i pospremite u frižider. 
Ne mogu Vam točno reći koji mu je rok trajanja jer kod nas relativno brzo nestane. Ovaj je nestao nakon 5 dana no često ne dočeka ni drugi dan. 

Ja sam svoj iskoristila za izradu tiramisua sa svježim sirom za koji Vam recept donosim u sljedećem postu.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.