Naslovnica Unique Hrebina

Torta četiri užitka

Objava 19. ožujka 2015. 0 komentara 6750 prikaza
tri čokolade+kikiriki
tri čokolade+kikiriki
tri čokolade+kikiriki

Torta čiji recept ću Vam danas predstaviti moja je inačice jedne dosta poznate i iznimno fine torte koju mnogi od vas poznaju pod imenom tri užitka, tri čokolade, čokolada u tri boje, čokolada u četiri boje i sl.

Dakle moj dodatak ovoj torti je slani prženi kikiriki.

Da se čokolada i kikiriki vole opće je poznato kao i da sol pojačava okus čokolade, tako da je fenomenalan okus bio i za očekivati. 

Evo i recept:

BISKVIT:

3 jaja

150 g čokolade (za kuhanje)

60 g maslaca

4 žlice šećera

1 žlica brašna

KREME

500 g mascarpone sira (sobne temperature)

500 ml slatkog vrhnja

100 g tamne čokolade

100 g mliječne čokolade

100 g bijele čokolade

100 g slanih prženih kikirikija (50 g sameljite, a 50 malo usitnite)

Priprma:

Biskvit

1. Pećnica na 160 °C. 
2. Maslac i čokoladu otopite u mikrovalnoj a za to vrijeme odvojite žumanjke od bjelanjaka.
3. Od bjelanjaka smiksajte čvrsti snijeg a žutanjke izmiksajte sa šećerom dok ne postanu svijetli.
4. U žumanjke dodajte rastopljenu čokoladu i maslac i žlicu brašna pa sve dobro izmiksajte.
5. Za kraj lagano preklopite snijeg od bjelanjaka u smjesu.
6. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, u njega izlijte smjesu za biskvit, poravnajte te stavite peći u prethodno zagrijanu pečnicu.
S obzirom na to da vrijeme pečenja ovisi o pećnici nakon 30 minuta počnite provjeravati čačkalicom da li je biskvit gotov. 
7. Pečeni biskvit ostavite da se u potpunosti ohladi a zatim ga stavite na tanjur ili tacnu za posluživanje a oko njega vratiti obruč od kalupa koji lagano premažete maslacem i obližite trakama masnog papira.

Kreme:

1. Izmiksajte šlag od slatkog vrhnja. 
2. Izmiksajte mascarpone sir a zatim dodajte 1/2 već izmiksanog šlaga i kratko izmiksajte. ostatak šlaga umiješajte špatulom kako bi krema bila što prozračnija. 
3. Kremu podijelite na tri dijela (sada dolazi vrijeme mazanja suđa).
4. Svaku čokoladu posebno otopite u mikrovalnoj i dodajte kremi. Dakle dobiti ćete bijelu, svijetlo smeđu i tamno smeđu kremu. 
5. 50 g kikirikija usitnite tj sameljite (ja sam koristila mlinac za kavu) i dodajte u najtamniju kremu. 

Slaganje

1. Na biskvit raspodijelite najtamniju kremu i zatim po njom posipajte usitnjeni kikiriki (možete sve ili jedan dio ostavite za dekoraciju).
2. sada slijedi sloj kreme s mliječnom čokoladom i za kraj sloj s bijelom čokoladom.
3. Ukrasite po želji

Ja sam svoju ukrasila s malo usitnjenih kikirikija, čokoladom koju sam prethodno temperirala a zatim izrezivala razne kružiće te s nekoliko pralina koje sam isto napravila od temperirane čokolade i napunila pastom od kikirikija. 

Nadam se da ćete se odvažiti i napraviti ovu fenomenalnu tortu.


 

* Mascarpone sir mora biti sobne temperature kako bi se lakše izmiksao i spojio s ostalim sastojcima. 

**Ja koristim biljno vrhnje zbog toga što od iste količine dobijem mnogo veću količinu šlaga nego kada koristim mliječno, no tada smanjujem količinu šećera zbog toga što je ovo slatko vrhnje već zaslađeno.

Recept kojem sam dodala svoj touch pronašla sam na coolinarici.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message