Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Šetam lava po svitu

Lovac na vodopade

Majka priroda radi spektakularne lipote kad se mi ne mišamo u njen posal. Ušeta san u zagrljaj vodopada i pustija njegova srebrena krila da se razliju po meni.
Objava 04. ožujka 2018. 0 komentara 1614 prikaza
Vedran Bađun
Vedran Bađun
Lovac na vodopade

Vodopadi su me uvik opčinjavali i stalno ih otkrivan i tražin. Jednostavno njihov miris, zvuk, snaga i prikaz su mi neodoljivi. Putujući po svitu nalazim ih posvud. Od onih super poznatih do onih potpuno skrivenih, od impozantnih velikih do tankih visokih te obraslih i nevidljivih. Rado se klonim onih turistima dostupnih al odem i njih pisjetit. Tako da san u svojoj zbirci naniza puno razvikanih i poznatih slapova ove planete. Neću ih sad nabrajat i hvalit se tim ne preteškim uspjehom. Jer kad se dovezete autom na vodopad ili prošetate pola kilometra do nekog i nije neki uspjeh. Barem meni! To stvarno može svatko, stvar je samo novaca i želje. Međutim kad si krčite put mačetom danima ili satima da bi došli do nekog potpuno zaboravljenog ili nepoznatog ili šta je najbolje neotkrivenog vodopada to je onda istinska vridnost.


Gubavica na Cetini (Foto: omisriviera.com)


Današnji post će vas možda potaknit na razmišljanje, a možda i ne. Dugo sam drža da je Gubavica na Cetini najlipši vodopad na kojem san bija. Još uvik je al moram priznat da više nije sam na tom prijestolju. Dili misto sa nekoliko drugih slapova.
           
Spustija san se u kanjon rike jer me privukla znatiželja. Ugleda san ogromne naslage bile pjene koja je doslovno prikrila kompletnu površinu rike. Pjena visoka i po metar ipo' je sakrivala riku i oble stine kroz koju je rika žuborila. Zanimalo me o čemu se radi. Kontaminacija ili prirodna pojava? 

Ubrzo san nosom dobija odgovor. Zapuhnija me takav smrad da san se zamalo strumpeta u kanjon. Pas jarac, pa Černobilska mutirana žaba krastača bi dobila trovanje želudca i krepala kad bi se okupala u ovoj rici. Voda je bila toliko zagađena da je njen vonj palija dlake u nosu. Opadale su obrve i trepavice, a bome i moji dredovi su se klimavo ljuljali.

Ta pjena koja se gomilala je bila ništa drugo nego naslage bezbroj kamikalija koje su se slivale u ovaj prirodno prekrasni kanjon. Toliko je smrdilo da mislite kako je govno parfem. Toliko je smrdilo da mislite kaki bi radije udisali prdac iz političareve guzice dok nezainteresirano drima u saborskoj katrigi (stolici) dok donosi važne odluke za svoju državu (džep).

Uvatila me žalost izmišana sa bisom. Koliko je čovik samo smeće! Uništavat ovako sveto misto na tako brutalno bezobrazan način. Da, misto je sveto! Godinama su ga pravi stanovnici Kolumbije koristli za svoje obrede. Indijanska plemena su ga štovala i kupala se u kristalno čistoj vodi ove rike. Sve dok nije doša bilac sa tehnologijom i "napretkom". Bilac iz srca Babilonije dođe, vidi i uništi! 

Ka puno puta prije do sad i ka šta će uradit puno puta posli. Gramzivi Babilonac ne drži ništa svetim i sa ogromnom lakoćom proždire majku prirodu. Fuj!
         
Malko nizvodno nailazim na prekrasan vodopad. Još uvik je veličanstven! Priko zelenih stina se stropoštava u ponor. Na njegovom rubu se nalazi kip Gospe od samoubojica. Da, dobro ste pročitali! Na ovom mistu se dugo vrimena ubijala jedna osoba dnevno. Niko ne zna pravi razlog tog fenomena, ali govori se kako duhovi samoubojica nagovaraju žive da se ubiju kada se približe rubu.

Približija san se rubu al me niko nije nagovara na skok. Možda ne nagovaraju lude Dalmatince? Divija san se kanjonu ispod sebe. Usprkos tolikoj zagađenosti vode priroda šume i litica je bila prekrasna. Zelena i vlažna, ko da je dišpetom (inatom) pokazivala da je ona ipak jača od prokletog Babilonca koji je pokušava dotuć!

Na drugom kraju san hoda uznojen uz Čokolatitu. Odlučili smo posjetit jedan daleki i nepristupačni vodopad u srcu oblačne šume. Kažem oblačne jer se tako zove vrsta tropske šume. Imate kišne šume i oblačne šume. Jednako lipe obe. Gojzerice gaze kroz blatnjavi put koji je na momente bija deboto (skoro) vertikalan. Staza nije za svakog šta je dobro i šta na svoj način štiti ovaj vodopad od ljudskog utjecaja i zagađenja.

Naravno da smo se priznojili, umorili i zapuvali ka komarče na suvom. Međutim snaga volje i divljenje okruženju netaknute džungle oko nas su davale forcu za dalje. Bolnih nogu i guzica smo se dokopali čarobnog mista. Smaragdno zelene stine su zaklanjale tanki visoki vodopad. Mikro kolibriji su dugim kljunovima ispijali nektar iz zvonastih crvenih cvitova. Magla je ka koltrina (zavjesa) štitila slap koji se sa svojim sićušnim kapima stapa sa njom.Prizor je bija stvaran, al potpuno magičan! Majka priroda radi spektakularne lipote kad se mi ne mišamo u njen posal. Ušeta san u zagrljaj vodopada i pustija njegova srebrena krila da se razliju po meni. Raširija san ruke prema nebu i zahvalija se Svevišnjem na ovom blagoslovu. Pogleda san u sritno Negritino lice i pomislija kako san blagoslovljen.
             
Opet daleko od ovog mista tumaram sam kroz blatnjavi potok potpuno prekriven bubama koje mi sišu dragicjenu crvenu tekućinu koja struji ispod mokre kože. Patim, sve me boli i srbi! Niko me nije tira na ovo! Džungla me pozvala. Puza san kroz blato,  provlačija se kroz lijane i negistoljubljive biljke koje su me rizale i grebale.

Doslovno na rubu snage i svisti odskliza san niz blatnu nizbrdicu i naša se sa guzicon u plitkoj vodi. Pogledan isprid sebe i ugledam prekrasan vodopad blatnjave žute vode. Nisan ima pojma da je tu. Nisan ga tražija jednostavno je on pronaša mene! Toliko malog i nebitnog u ovom svitu,  moćni vodopad me počastija svojim prisustvom.

Nisan ima ni mobitel ni fotoaparat da ga slikam i bija san sritan zbog toga. Neka ostane neotkriven dok se ne odluči prikazat nekom drugom sritnom i dobronamjernom. Zahvalija san mu se, prikrija svoje tragove. Puzeći ispod i kroz raslinje dalje niz blatnjavu riku udaljija san se od njegovog visočanstva. Nisan ni mačetu tija koristit da nebi ostavija niti malo vidljivu stazu do njega.

Pun životne energije san nastavija koračat kroz prašumu...

Vedran BađunFoto: Vedran Bađun 1 / 22

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.