Blogosfera Šetam lava po svitu

Veliki bili rastafarijanac i čokoladna crvenokosa Colombiana

Noć je dovela ples. Salsa na kolumbijski način. Nije bilo duše na ovom krovu koja nije znala plesat. Zafalija san se sto puta u sebi bivšoj curi koja me ugurala u svit salse. Sada mi je stvarno dobro došla!
Objava 05. veljače 2018. 2 komentara 5513 prikaza
Vedran Bađun
Vedran Bađun
Kolumbija - ples

Na vrhu sam zgrade. Ispod mene se čuje lagana salsa cubana iz kale (ulice). Probija žamor velegradske užurbanosti. Gledan u guste debele oblake koji su se drobovima (trbusima) nasadili na tamno zelene planine obrasle u gustu šumu. Sve nekako miriše na kišu. Onu tropsku, krupnih kapi kakvu najviše volin. Tražin je zoven je.Na zgradi se okupilo mnoštvo. Svi odreda latinosi. Pogledam ih i pomislim da stršim ka govno u punču, rekli bi Kolumbijanci: 'Como mosca en leche' , šta znači: 'Ka mušica u mliku'. Potpuno sam različit i vidi se iz aviona da san sa druge strane bare. Međutim divota je šta to odi nikom nije smetalo, ni njima ni meni, naravno.

Zamišljen san gleda u maglovita brda i inspiriran njima stvara svitove za svoj sljedeći roman. U tom trenutku mi priđe pratilja. Pomazi me preko gornjih leđa, nježno priđe priko ruke i ispreplete prste sa mojima. Pogleda me umiljato i pita jesam li dobro. Sada naša salsa zasvira, glasna ali ne preglasna. Pogledom joj odgovorin:

- Kako ne bi bija dobro. Iman sve šta bi moga poželit!


Noć je dovela ples. Salsa na kolumbijski način. Nije bilo duše na ovom krovu koja nije znala plesat. Zafalija san se sto puta u sebi bivšoj curi koja me ugurala u svit salse. Sada mi je stvarno dobro došla! Energija je opčinjavala, to su ti trenutci ziona koje toliko volin. Mirisala je na mokru orhideju sa mrvicama ebanovine. Svako malo bi joj zabija nos u ricavu kosu. Udahnija bi duboko koda joj dušu udišem.

 Ritam nas je vodija, pratila je ples vrhunski. Kako i ne bi kad je profesionalna plesačica. Prilagodila se na moju skromnu salsu i učinila da izgledam bolji nego šta realno jesam. Prsti su nam se stalno dodirivali, to je kontakt koji daje signale, kad i kako. Kada bi ušli u zatvoreni gard onda bi se čarolija povećala. Nježno bi joj proša priko struka i trbuha. Zaustavija se na bokovima poviše savršene guze i nogu. Mila majko ima guzu ko karoserija starog fiće! Onako zaobljenu, prčastu i tvrdu. Znoj nam se sa dahom izmiša. Nakon par sati san presta. Otiša san na rub zgrade i gleda sad već u svitla grada. Pala je noć!

Fešta se nastavila. Došle su na red karaoke u kojima nisan sudjelova jer nisam zna nijednu od ponuđenih pisama. Međutim ismija san se do mudanata (gaćica). Svi su dobili neke šešire, perike, cvike za dekoraciju. Ja san dobija šiljaste uši ka vulkanac, al' za nju san bija elf iako  ja više sličin na orka nego na lipušne elfove.

Nakon karaoka je uletila živa karipska glazba. La musica folklorica del atlantico. Svirali su  tambor bubanj i šuškalice maracas i klarinet. Kako je bilo dobro slušat taj miks Afrike, Indijanaca i Španjolaca! Redom su se redali: cumbia, bullerengue, puya, mapalé, tambora, porro, garabato...

Opet mi je prišla, uzela za ruku i povela u taj ludi ritam. Puls je požurija, znoj poteka, noge krenule u nezaustavljivo ludilo. Sve je nestalo. Problemi, političari, nepravda i sve šta babilon nosi.

U tom momentu živi samo ritam, jedan veliki bili rastafarijanac i čokoladna crvenokosa Colombiana...

Vedran BađunFoto: Vedran Bađun 1 / 12