Blogosfera Šetam lava po svitu

Priča o Sharkiju i Tupiku - samo triba bit pametan

Napisano 30. 11. 2017., pet kilometara od granice Gaze u Izraelu.
Objava 04. prosinca 2017. 0 komentara 932 prikaza
Vedran Bađun
Vedran Bađun
Pustinja

Prije dosta godina luta san Australijom. Taj put sam nazva "lov na coocooubaru" i bija je jako zanimljiv. Moćni terenac i pičenje priko ovog negostoljubljivog krajolika.

Međutim, neću sad pisat o toj avanturi koliko o prijateljstvu. Neću pisat ni o prijatelju Australcu sa kojim san proša tu avanturu iako čovik zaslužuje. Pisat ću o njemu sto posto u nekim budućim postovima.Ovdje ću pisat o Sharkiju. Tipu kojeg san upozna u Sydneyu 2012. i od tada smo nerazdvojni. Lik koji nema niti jednu negativnu crtu u karakteru. Jedina mana mu je sta ne voli vodu i nikako da se okupa na svim divnim mistima koje smo zajedno posjetili.

Zajedno putujemo nas tri. On, Tupik i ja! Tupika san upozna godinu-dvi ranije od Sharkyja kad san tumara vrištinama New Foundlanda. Definitivno dvi najbolje osobe u životu.

Nikad se nismo poričkali, a obašli smo sve kontinente zajedno. Njih dvojica toleriraju sve i svakoga. Ne prigovaraju i ne gundjaju. Mogu spavat u ledu, u tropskoj vlažnoj prašumi na vrhu planina, u močvarama, u hotelu s 5 zvizdica, u pustinji ka ovih dana...

Nikad ne plaču da su gladni, da su žedni. Sve izdrže svojski i istrpe svojski! Živili su u faveli sa mnom (i brazilskoj i meksičkoj). Nikad nigdi neće da se slikaju i nikad, za razliku od mene, ne pričaju di su sve bili i šta su sve vidili.

Ja nemogu bit takav.

Za razliku od njih volin reć i ispričat o svojim putovanjima. Volin opalit fotku, volin napisat i podilit doživljaje. U početku je to bilo hvalisanje a sad je nagovaranje drugih da počmu putovat.
         
U naš trio je bila ušla jedna cura u koju se Sharky ludo zaljubija. Malo je poljuljala harmoniju, al nije dugo trajala. Slala nam je posli fotografije sa svojom.prijateljicom (mojom bivšom curom) sa raznih dilova svita, ali nije nas impresionirala i nismo je tili u našim redovima više.
           
Sharky i Tupik su odradili sve šta i ja u zadnjih 6 godina. Od ekstremnih sportova do avantura po svitu. Učim od njih dvojice svakodnevno.

Kako potisnut i kontrolirat ego i ponos. Kako biti smiren i skroman. Kako pomoć nekome. Kako valorizirat prave stvari i pripoznat iste. Kako se nosit sa nepravednim sistemom u kojem živimo. Kako bit bolji čovik svakim novim danom.
     
Dok ovo pišen sva trojica se nalazimo svega nekoliko kilometara od pojasa Gaze u Izraelu. Njih dvojica se ne boje ka i nikad do sada. Mirni su i meni daju mir. Virujen kad bi Palestinci imali njih u redovima, i Izraelci, da bi ovaj dugi konflikt bija gotov jako brzo.

Sićan se jednom u Bahiji san ih izgubija. Bilo mi je krivo iz čiste sebičnosti medjutim nakon malo vrimena san si reka:

- To je to, prijatelji su otišli svojim putem,  budi sritan zbog njih!

Medjutim njihovo učenje je ostalo. Naravno ponovo smo se našli svega nekoliko dana posli i nastavili naša putovanja.


Sharky i Tupik


       
Poanta ove priče je da pametan čovik u biti ne triba nikog da bi posta bolja osoba. Samo triba bit pametan. Buddha je jedan put reka:

"Budala koja ne zna da je budala je istinska budala. Budala koja shvati da je budala zapravo to više nije."


Napisano 30. 11. 2017., pet kilometara od granice Gaze u Izraelu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.