Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastronomske bajke

Erosove suhe ribe

Kako se mijenjao vanjski svijet, tako se mijenjalo i podmorje
Objava 19. listopada 2020. 0 komentara 528 prikaza
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Toliko je snažna veza između Erosa i njegovih riba da mnogi još i danas tvrde kako njihovo blago i meko meso, priljubljeno uz kralježnicu njihovih krila ili peraja, kao tijelo slijepljeno uz tijelo, ima moć da prenese strastvenu božansku poruku

Iako kasniji grčki mitovi Erosa prikazuju kao neodoljiva sina Afrodite boginje ljubavi i ljepote, koji je raspolagao čak većom snagom zavođenja od svoje majke, u arhajskom razdoblju, nije imao ni čvrstog lika ni oblika. Kako je naime zapisao Heziod u svojoj „Teogoniji“, Eros je bio prvotna strast, ona snaga koja je oplodila elemente i od njih stvorila Kozmos i bogove.

Naime nasuprot prelijepom zavodljivom dječaku iz grčko-rimske mitologije, on je bio taj koji je, doletjevši na krilima valova nevidljive plodne vode, spojio prva počela, golemi prazni prostor kojeg će ukrutiti u boga Kaosa, i grudoliku zemlju, pramajku Geu.

Pa kad je tako u ljubavnom zanosu stvaranja i užitka između Kaosa i Gee nastala zemlja i bogovi, njihovi potomci su se nastanili na najvišoj planini Olimpu, dok je jednom od njih, Hadu, Eros namijenio podzemni svijet nastao od rupe koja se stvorila od žestine spolnog nagona, na mjestu na kojem je Kaos obležao Geu, a drugome, svome miljeniku Posejdonu, darovao je mora, nastala iz one nevidljive prvotne plodne vode od koje je bio sačinjen i strastveni stvoritelj.

Drukčija je dakle po tim starim mitovima priča o nastanku svijeta, od one koju je kasnije, kada se dovoljno osilio, ljudima nametnuo uvijek ljubomorni Zeus. Ali ni tada, kada su svi doista počeli vjerovati da je on tek zavodljivi krilati bog, Eros nije mislio na osvetu. Bio je svjestan svoje moći u svom eteričnom prostoru pod morem i lebdio je lagano u svijetu prvih posušenih riba.

Stoga nije ni čudno što su one sve bile krilate ili oble, više su lebdjele i letjele podmorjem, no što su plivale kao današnje ribe. No, kako se mijenjao vanjski svijet, tako se mijenjalo i podmorje, ni bogovi nisu ostali isti, nisu ostali isti ni ljudi, pa tako ni ribe. Nepromijenjen je ostao jedino Eros, a uz njega njegova najvjernija slika i prilika, i njegova najvjernija pratilja, krilata raža i mudra hama, po mnogima najstarije od svih riba. Šutljivi ali opasni stvorovi potekli iz prvotnog mora, začetnici svojih velikih obitelji.

Pričaju da upravo zbog njih, kad god Eros uplete svoje prste u sudbinu bogova i ljudi i kad god među njima plane nezaustavljivi ljubavni žar, često na svijet dolazi po jedna riba i ona tek što ispuzne iz svoje opne, odmah poleti ili zapliva podmorjem, kao duh nezaustavljive ali razorne ljubavi.

Toliko je snažna veza između Erosa i njegovih riba da mnogi još i danas tvrde kako njihovo blago i meko meso, priljubljeno uz kralježnicu njihovih krila ili peraja, kao tijelo slijepljeno uz tijelo, ima moć da prenese strastvenu božansku poruku i u trenu opčini jelom već nadahnute gurmane, pa im spregne dušu ljubavnim zanosom prema prvoj osobi koju ugledaju, često za istim stolom na kojemu je i bilo posluženo jelo od ovih pradavnih ali vrsnih riba, pa radilo se o muškarcu ili ženi.

Zbog toga su, kažu, olimpski bogovi, a ponajprije vrhovnik Zeus, bojeći se osvete boga bez čijeg zanosa i snage ne bi bilo ni kozmosa ni svijeta, pod svaku cijenu izbjegavali kušati zavodljivo meso riba, posebno onih suhih i posušenih. Tek Posejdon, taj snažni i moćni Erosov miljenik, mirno uživa u njihovu mesu jedva čekajući da se preda svom i tako neumjerenom ljubavnom nagonu, kojim ga je bogato obdario stvoritelj starog svijeta.

1 Lešada od ražica 

Oko 1 kg malih raža, barakokula, očistite i odrežite im rep, pa ih kuhajte u 3 dl bijelog vina, zajedno s 1 sjeckanom kapulom, 2 režnja češnjaka, 10 zrna crnog papra, 1 žlicom Vegete natur, malo soli, 2 ploške limuna i 2 lista lovora. Kad provrije, podlijte s 2 dl maslinova ulja, pa poklopite na nekoliko minuta. Služite jelo vruće, pospite sjeckanim petrusimulom.


2 Raža s gradela 

Oguljenoj i očišćenoj raži od oko 2 kg isijecite krila u pravokutne komade, potopite potom nekoliko sati u mlijeko. Ocijedite ih i dobro osušite, posolite i popaprite te oprezno pecite na nauljenim vrelim gradelama podlijevajući maslinovim uljem, okrećući, dok s obje strane ne dobiju koricu. Složite na pladanj, još malo posolite i popaprite, pa pospite stručkom sjeckanog petrusimula te 2 režnja sjeckanog češnjaka. Pokapajte limunom i poslužite.


3 Sušena raža i hama na bijelo

Ostavite preko noći po dva komada od ½ kg sušene raže i posušene hame Cromaris, pa ih sutradan skuhajte dok im meso ne postane meko. Očistite tada ribe od kože i kostiju i isjeckajte na komade te dodajte 3/4 kg kuhanog krumpira, 5 sjeckanih režnjeva češnjaka, 1 ½ dl juhe od suhih riba, 1 dl maslinova ulja. Posolite i popaprite te sve skupa vilicom ili drobilicom za pire umiješajte u glatku smjesu. Prelijte tada s još 1 dl djevičanskog maslinova ulja, pospite sjeckanim petrusimulom i služite vruće. Tradicionalni recept.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.