Blogosfera Gastronomske bajke

Faunov češnjak za snagu, moć i pohotnost!

Rimski šumski bog i prakralj bilo je ovisan o bijelom luku i, kad god bi ostao bez njega, lutao je šumama u potrazi za mladim češnjima. Iz zahvalnosti prema Faunu, Rimljani su otada prestali jesti češnjak i ne spominje ga nijedna njihova stara kuharica, čak ni one slavne iz carskog razdoblja.
Objava 18. lipnja 2017. 0 komentara 1444 prikaza
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Mnoge žene tvrde da i danas, kad zagrizu u režanj češnjaka, mogu čuti zvuk svirale koji ih poziva iz daljine.

Faun kojeg je njegov otac razbludni šumski stvor Picus, ni duh, ni bog, ni čovjek, ni divlji magarac, obdario snažnim duhom, još snažnijom tjelesnom građom i spolnom moći, povrh toga i magarećim udom, kakva mu je uostalom ponekad znala biti glava, budući da je imao moć da mijenja izgled, bio je štovan u ranih Rimljana kao bog prirode i šuma. Na svojim je jarećim nogama kročio boricima i hrastovnjacima i nasrtao podjednako na žene koje su skupljale bilje i gomoljike po proplancima sred velikih italskih šuma, kao i na svu žensku životinjsku čeljad koja nije mogla odoljeti njegovoj zavodljivoj strasti.

Stoga je bila u ta davna vremena uvriježena legenda da je on zapravo bio prvi prakralj Rima, ali i da se iz njegove veze s bijelom vučicom rodio Latin, otac svih Latina. Vjerovalo se također da on svirajući u svoju dvocijevnu sviralu, ima moć potaknuti rast divljeg luka i češnjaka kojeg je osobito volio, a koji jačao njegovu spolnu moć, pa onda svirkom domamiti neku ženku i njome se nasladiti do mile volje. Plašili su se rani Rimljani svog šumskog boga i prakralja koji je sve žene koje mu se nisu htjele podati činio neplodnima i tako ugrožavao ionako prorijeđeno stanovništvo Grada.

Pa ipak, imao je naizgled svemoćni Faun jedan nedostatak. Njegova je naime moć bila potpuno zavisna od bijelog luka i, kad god bi ostao bez njega, lutao je šumama u potrazi za mladim češnjima. Njegov ljuti neprijatelj Silvan, božanstvo šuma, pastira i ovaca, kojeg je Faun često ometao u njegovim naporima da sačuva usjeve i stada koja je on njegovao i čuvao, došapnuo je ovu tajnu rimskim ženama i, kako ih je Faun stalno ucjenjivao neplodnošću ako mu se ne podaju, odluče one iščupati sav divlji češnjak oko Rima i tako Fauna prisiliti da ih ostavi na miru.

Uskoro su opustošili sve šume i proplanke, a od jela s češnjakom, kojeg je sada bilo u izobilju, postali su Rimljani spolno moćniji premda im je Faun i dalje prijetio jalovošću njihovih žena i njihova potomstva. Ipak, nije bilo lako hirovitom i prevrtljivom pohotniku. Lutao je uokolo rujući svojim papcima po tlu kako bi pronašao koju skrivenu glavicu, ali kako su sav češnjak već ubrale rimske žene, Faunova je moć kopnjela iz dana u dan i postajao je sve više nalik svom marljivom rođaku Silvanu. No onako kako je kopnjela njegova pohota i moć, začudo je kopnjela hrabrost i ratni zanos u Rimljana, jer je upravo Faunova pohota bila mistični i posvećeni jamac borbene siline rimskog roda.

Pa kad su ih opet jednom zgodom napali Etruščani, na rubu poraza, zazovu oni Fauna upomoć, a on je, kažu, dotrčao na svojim jarećim nogama i posijao je silan strah među neprijateljima mlade države. Tako su etrurski kraljevi konačno poraženi, a Rim je nakon te bitke, za koju se vjeruje da se odigrala 509. godine prije Krista, postao slobodna republika. Iz zahvalnosti, Rimljani su otada prestali jesti češnjak i ne spominje ga nijedna njihova stara kuharica, čak ni one slavne iz carskog razdoblja. A Faunu, koji se tako opet domogao svog voljenog češnjaka, vratila se spolna moć i dalje je napastovao ljude i beštije, sve dok se i njemu, u nekoj od onih gustih šuma jednom nije zameo svaki trag. Pa ipak, mnoge žene tvrde da i danas, kad zagrizu u režanj češnjaka, mogu čuti zvuk svirale koji ih poziva iz daljine. I neka čudna toplina obuzme im tijelo i dušu.


Zubatac u umaku od češnjaka

Oko 1 kg odrezaka od zubaca, koje ste prethodno malo obrašnili, tek zazlatite na 2 dl maslinova ulja. Ubacite potom u tavu 7 režnjeva sjeckanog češnjaka, 1 žlicu krušnih mrvica i ½ kg kuhanih prokulica. Posolite, popaprite i tada podlijte s 1 dl bijelog vina 1 dl vrhnja i pustite da se sve ugusti. Tad pospite zubaca i prokulice s 5 dag parmezana, pa kad se sir otopi, služite jelo vruće, ukrašeno sjeckanim petrusimulom. Moj osobni recept po uzoru na buzaru.


Kozleći kotleti s maslinama i češnjakom

Na 2 dl maslinova ulja s obje strane zazlatite ¾ kg janjećih kotleta, koje ste prethodno posolili i popaprili, pa tada u tavu ubacite 10 režnjeva češnjaka, neka i oni uhvate boju, potom 10 maslina i 3 grančice ružmarina pa pustite da se iz tiha sve pirja podlijevajući s 3 dl bijelog vina. Kad meso omekša, a umak ugusti, služite odmah, najbolje sa zapečenom palentom.


Šalša od češnjaka

U 1 l mlijeka skuhajte 10 neočišćenih glavica češnjaka. Kad omekšaju, izvadite režnjeve iz opne i pridodajte im režnjeve od 1 glavice sirovog češnaka. Protisnite u mikseru u kremu sa soli, paprom, 2 žlice krušnih mrvica te 2 dl mlijeka mlijeka u kojem se kuhao češnjak. Šalša od češnjaka služi se uz lešo i suho meso ili pečenu ribu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.