Blogosfera Gastronomske bajke

Fortunine mahune i tulijevo mlado meso za krepko varivo

Kralj Servije bio je ohol i nije štedio svoje podanike, a ponajmanje sirotinju koju je bešćutno ponižavao i prisiljavao je da rade kao robovi
Objava 04. svibnja 2017. 0 komentara 0 prikaza
Veljko Barbieri
Veljko Barbieri
Gastronomske bajke

Ljupka Fortuna bila je omiljena rimska božica poljodjelstva i sreće, koja je od davnina utjecala na prinose Rimljanima toliko dragih i omiljenih darova zemlje, na kojima su oni i izgradili svoju moć i svoj veliki imperij. Jer kao što smo već mnogo puta rekli, bili su prvenstveno seljaci i ratari u duši i po podrijetlu, pa je tako boginja hraneći ih plodovima tla, mogla upravljati njihovim usudom. Njoj u čast, podigli su njezini podanici i štovatelji mnogo hramova diljem Rimskog Carstva, od kojih je i danas najpoznatiji onaj koji je podigao VI. rimski kralj Servije Tulije. I upravo uz tog kralja i božicu Fortunu vezana je prastara legenda.

Priča se, naime, da je u početku svoje vladavine Servije bio ohol i naprasit kralj koji nije štedio svoje podanike, ponajmanje sirotinju koju je bešćutno ponižavao i prisiljavao da radi kao roblje na njegovim imanjima. Ljudi su umirali od umora i neuhranjenosti, a jedina im je nada bila da će ih zaštititi Fortuna, koja je u ta vremena smatrana Velikom Majkom bogova. I uslišila je njihove molitve i sišla na zemlju te se uputila kroz polja, povrtnjake i pašnjake prema Servijevu dvoru. Kad je stupila pred kralja, skamenivši prethodno njegovu stražu, povikala je oštrim glasom: “O, Servije okrutniče, ti koji tlačiš moj puk i sirotinju, od danas ti Fortuna okreće svoja leđa i neće proći dana a da te ne zadesi neko zlo.

Moja će kletva prestati tek kada svoje žrtve zamoliš za milostinju!”. Reče tako boginja i nestane.

Zabrinuti Servije ostao je sam u kraljevskoj dvorani, a već od tog dana počeli su se nizati nerodni mjeseci i u Rimu ubrzo zavlada glad. Ali samo među bogatunima, jer sirotinji je nekim čudom bilo sve bolje i imala je hrane u izobilju. Danima je bijesni i gladni Servije slao skoroteče po svojim imanjima kako bi oglasili kraljevu zapovijed da prionu poslu i uzgoje dovoljno povrća i mesa za njegov dvor. No za divno čudo, robovi na njegovim latifundijama imali su svega u izobilju a sve što su preko skoroteča poslali Serviju Tuliju pokvarilo bi se prije nego što bi stiglo u Rim. I nije kralj imao kamo, kleknuo je pred boginju i zamolio za milost.

“Ne moli mene, nego svoje jadne podanike, oni to zaslužuju, možda će te uslišiti ako odeš do njih, zakolješ neku ovcu, tele ili kozu, pomiješaš s povrćem i sam im skuhaš krepko varivo, ali da bude dovoljno za sve. I krenuo je sav shrvan okrutni Servije Tulije, zapovjedio je da postave golemi kotao, sam je izrezao ovčetinu, piletinu i junetinu, dodao proljetne mahune i svakojako povrće te kuhao za podanike varivo koje je bilo omiljeno među rimskim pukom i vlastelom. Kad je sve bilo gotovo, kleknuo je pred podanike i zamolio za oprost. Prišao mu je neki mudri starac, svećenik boginje Fortune, i uspravio svoga kralja da se više ne sramoti, a boginja plodnosti dopustila mu je da prvi kuša svoje mahune i meso. I on se, kažu, toliko najeo da više nikada nije bio gladan. Osim kada bi na njegov stol iznijeli proljetno povrće, mahune i mlado meso.

Lonac od mahuna i piletine



U lonac u koji ste ulili 1 dl maslinova ulja, ubacite 1 sjeckanu kapulu, 2 sjeckane mrkve, 1 sjeckani korijen od selena ili celera, 1 stručak sjeckanog petrusimula ili peršina, ½ kg očišćenih mahuna i ½ kg piletine u komadima. Posolite i popaprite crvenim paprom i kuhajte u 1 l povrtnog temeljca dok sve ne omekša, pa služite vruće.

Varivo od mahuna i teletine

Na 1 dl maslinova ulja zazlatite 2 na kolutove sjeckane kapule, 6 zgnječenih režnjeva češnjaka, 1 mrkvu izrezanu u tanke trake, 1 korijen od selena ili celera izrezan na isti način, 1 sjeckani stručak od petrusimula ili peršina, 10 dag na trake sjeckane pancete i 25 dag na male kockice sjeckane mekači od teletine. Kad povrće i meso puste vodu, dodajte u lonac 3/4 kg očišćenih mahuna, 1 dl šalše od pomidora, pa sve posolite i nastavite pirjati podlijevajući s 1 dl mesnog temeljca dok sve ne omekša i prožme se. Posolite i popaprite, promiješajte, ugasite vatru pa poklopite da jelo odstoji nekoliko minuta. Služite najbolje vruće a može i hladno.

Dalmatinski lonac

U lonac ubacite 15 dag suhe svinjetine koja je preko noći odstajala u vodi, malo prokuhajte meso, ocijedite i izrežite u kockice, ubacite siječak od 3 dag pancete koju ste malo zazlatili na ½ dl maslinova ulja zajedno s 1 dl mljevenih rajčica, te po 20 dag graška i zelenih mahuna, po 2 tikvice i mrkve isječene u šire ploške, sol i papar, zalijte povrtnim temeljcem, pa kuhajte na umjerenoj vatri dok sve ne omekša.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.