Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastronomske bajke

Gastronomska bajka o plodovima iz podmorja

Pa kako priča taj mit, kada su Zeus i olimpski bogovi porazili divove koji su pustošili zemlju i more, njihova Majka Zemlja, prastara boginja Gea, podala se Tartaru i uskoro je rodila Tifona, po mnogima, najveće čudovište koje je ikad rođeno
Objava 19. kolovoza 2019. 0 komentara 589 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Plodovi mora

Ova pripovijest ujedno je i mit, a budući da mitovi oduvijek u sebi nose nešto bajkovito, možemo je bez puno premišljanja uvrstiti u našu zbirku gastronomskih bajki. Govori ona dakle o morskim bićima, poznatijima kao plodovi mora ili, po talijanski, frutti di mare, koji su naziv, poput drugih apeninskih planetarnih kulinarskih ikona špageta, pizze i rižota prihvatili po cijelom svijetu. Nije ni čudno kada more oplahuje sve kontinente našeg planeta, a njegovi plodovi su na dohvat u svim uzmorskim zakucima Majke Zemlje. Pa ipak naš bajkoviti mit nastao je davno, davno, kada su bogovi starih Grka stvarali svijet.

Pa kako priča taj mit, kada su Zeus i olimpski bogovi porazili divove koji su pustošili zemlju i more, njihova Majka Zemlja, prastara boginja Gea, podala se Tartaru i uskoro je rodila Tifona, po mnogima, najveće čudovište koje je ikad rođeno. Sve do pasa kročio je grozni Tifon iznad površine mora, a ispod bedara bio je samo golem splet zmijurina koje su napadale sve Posejdonove podanike, sve ribe, posebno njemu omiljene rakove, glavonošce i školjke, koje je po predaji on prvi nazvao „moji plodovi iz podmorja“. Nad površinom, iz svoje grozne magareće glave koja je dodirivala nebo, usađene na snažnim plećima, rigao je Tifon vatru, a ruke duge kao njegove podvodne zmijurine imale su bezbroj zmajevih glava umjesto prstiju, koje su uskoro zaprijetile i samom Olimpu.

Pobjegoše tada bogovi iz svoje palače sve do Egipta i tamo se preruše u životinje. Jedino Atena, mudra i odvažna ustrajala je u obrani Olimpa i otamo je, odbijajući na jedvite jade Tifonove napade, proklinjala bogove i Zeusa zbog kukavičluka. Posramljen, on opet poprimi svoj pravi lik i krenu na Tifona hitajući munje. No bio bi se loše proveo budući da ga je Tifon svladao i iščupao mu sve žile, da se Afrodita, još uvijek prerušena u ribu, ali cijelog života silno ljubomorna na Atenu, ne odvaži okupiti podmorsku vojsku i uz Posejdonovu pomoć povede vojnu protiv čudovišta.

Prvo glavonošce, pa potom oklopnike rakove i školjke s morskog dna, da se prikradu čudovištu i istjeraju ga na površinu. Započeo je juriš. Milijuni uboda i ugriza glavonožaca, rakova i školjaka mučili su čudovište i ono iskoči iz mora, gdje ga je već čekao Zeus sa svojim munjama i uspio onako ošamućenoga potjerati sve do Sicilije, gdje je na njega srušio planinu Etnu, te vatra još i danas kulja iz grotla koje je postalo Tifonov grob.

Za nagradu zbog sjajne pobjede, bogovi Afroditinoj vojsci udijele Tifonove strašne zmijurine koje su se već raspadale u podmorju. Otada su svi rakovi, a posebno škampi i kozice, strastveni strvinari i izjedaju sve što u moru gnjije, što njihovu mesu i daje onaj slatkasti i toliko cijenjen okus, a glavonošci love ribe budući da su na njihove pipce prešle moći Tifonovih zmijurina, dok školjke, šutljive i nijeme, brste morske alge, tu omiljenu hranu Posejdonovih nimfi.

Kao živi spomen na junačku pobjedu, ostala su raznovrsna jela od plodova mora, sva začinjena tek tiještenim vinom, u kojima podjednako uživaju i bogovi i ljudi, po predaji osobito satir Silen, Dionizov učitelj, koji je skriven na obali među morskim biljem još tvrdi da je upravo on uspaničio Tifona njačući snažnije nego njegova magareća glava. Ali s njegovom pričom valja biti oprezan. Kada se najede i njemu omiljenih plodova mora, Silen se obično opije i ne razlikuje tada više istinu od laži.


Sirovo more 

Očistite i filetirajte 1 kg inćuna i položite ih u sok od limuna zajedno s očišćenim repovima ½ kg kozica i ½ kg škampi i ostavite tako oko 1 sat. Na pari otvorite 1 kg dagnji i 1 kg brbavica, pa im izvadite meso. Tada im dodajte 5 dag fileta slanih inćuna te repove rakova koje ste marinirali u limunu, ubacite 5 dag sjeckane ljutike, 1 žlicu kapara, 10 dag višanja iz kompota, 1 dl balzamičke kvasine i 1 dl maslinova ulja, posolite, popaprite i odložite u hladnjak na sat, dva. Služite hladno.


Popara od plodova mora

Oko ½ kg na ploške sječenih krumpira i ½ kg na kolutove sječenih kapula i 4 režnja češnjaka zastaklite na 1 1/2 dl mješavine maslaca i maslinova ulja. Ulijte tada 3 dl ribljeg temeljca, 2 sjeckane svježe ljutike i malo petrusimula te ½ kg očišćenih fileta hame Cromaris u komadima. Kad se riba skuha, pridodajte 1 veću na komade sječenu lignju, 15 brbavica i 6 većih škampi, podlijte s 1 dl bijelog vina. Pustite da krčka dok se školjke ne otvore i sve se prožme.


Špageti s brujetinom od plodova mora 

Na 4 dl šalše od pomidora u kojoj ste zažutili nešto više kapule propirjajte 20 dag škampi, 20 dag brbavica i 20 dag dagnji podlijevajući stalno s 1 dl bijeloga vina. Kad se školjke otvore prelijte brujetin po 1/3 kg već skuhanih špageta. Služite vruće.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.