Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastronomske bajke

Gastronomska iluzija

Među svim tim bogatim jestvinama, najsnažniji su dojam trebali izazvati triomfi od šećera, voska, meda, tjestenine, srebra i zlata
Objava 23. ožujka 2022. 0 komentara 682 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Bilo je tu i ribe i raznih vrsta mesa, peradi i divlje peradi svih vrsta, a posebno divljači koju je, kako se tijekom gozbe hvalio, ustrijelio on sam, grof od Castalmainea, strastveni lovac i to na brežuljcima i šumama oko Rima i Nemija

Nezaboravan je bio banket koji je u čast osamdesetorice kardinala, svih odreda pravih gurmana, nakon gotovo jednogodišnjih priprema priredio Roger Palmer, grof od Castelmainea, u siječnju 1687. Želio je on tako, naime, proslaviti povratak Engleske pod katoličkim Stewartima, koji su ono voljeli ribu, za svakim takvim obrokom tvrdeći da to čine u ime Isusovo, u okrilje Svete Rimske Crkve.

Bio je, naime, nadahnut nedavnim svečanostima koje su iz istog razloga bile priređene u čast Kristine Švedske. Palmer je stoga odriješio vlastitu, ali i dvorsku kesu budući da su Stewarti i bili idejni začetnici njegova banketa i unajmio najbolje rimske kuhare koji su pripremili dvadeset i jedan slijed jela i dvadesetak slastica koje su se zajedno s predjelima kočoperile na kredenzama, zajedno sa zlatnim i srebrnim posuđem.

Bilo je tu i ribe i raznih vrsta mesa, peradi i divlje peradi svih vrsta, a posebno divljači koju je, kako se tijekom gozbe hvalio, ustrijelio on sam, grof od Castalmainea, strastveni lovac i to na brežuljcima i šumama oko Rima i Nemija, gdje je još ono sumanuti Neron priređivao svoje patetične gozbe i orgije.

Pa ipak, među svim tim bogatim jestvinama, najsnažniji su dojam trebali izazvati triomfi od šećera, voska, meda, tjestenine, srebra i zlata koje su izradili u ono doba visoko cijenjeni dekorateri Ciro i Ferri i njihov pomoćnik Lenardi.

Među salvetama složenima i opasanim kolutima od zlata s grbovima uzvanika, isticao se čopor lavova, krdo jednoroga, srna, jelenova i veprova i raznovrsnih heraldičkih životinja od šećera. A među njima i mitološkim prikazama, isticale su se četiri osnovne Vrline, zaštićene palminim lišćem od slatkiša, koje je moralo uzvanike podsjetiti na grofovo prezime Palmer.

Sjajio je taj stol obilježen obostranim vjerskim planovima i urotama, no iako su tu i tamo kresnule iskre u razgovoru, budući da su banketu nazočili i protestantski veleposlanici, sve je zasjenila dva metra visoka skulptura, veliki triomfo, koji je izravno naviještao povratak Engleske u okrilje katolicizma, alegoriziran u velikoj i vjernoj slastičarskoj maketi crkve svetoga Petra koja bdije nad Vremenom i vječnom Istinom, ispod koje su krilati anđeli i arkanđeli, po uzoru na prizore Armagedona, napadali Herezu, vjersko odmetništvo i anglikansku Pobunu.

Dva su dana namjernici gledali navještenje događaja koji se nikada neće odigrati, iluziju za koju je Palmer i engleski dvor odvojio stotine zlatnika i mnogo vremena. Jer za dvije godine kralj Charles II. morao je pobjeći iz Engleske pred anglikanskim Cromwellovim progonima, sretan što nije završio na stratištu kao njegov otac Charles I. Naravno, uzvanici i kardinali nisu se mnogo obazirali na Palmerov potrošeni novac.

Uživali su u gozbi i njezinim porukama kao u nekom fantastičnom igrokazu, budući da ni oni nisu vjerovali da je tako brzo preobraćenje još od doba Henrika VIII. u duši sve do svoje smrti u duši katolika, za Vatikan prividno izgubljene Engleske, moguće. Tek uspomena na Palmerov pokušaj ostala je zabilježena na gravirama Johna Michaela Wrighta, posebno na bakrorezu koji prikazuje onaj veliki alegorijski triomfo nazvan “Britanija se vraća katoličkoj vjeri”. No i ta je gravira kao i sve druge uništena u revolucionarnom zanosu pa je od njih kao i na ovu gastronomsku iluziju preživjelo samo sjećanje. Jer ista će sudbina uskoro zadesiti i spomen na većinu velikih baroknih banketa i njihovih veličanstvenih, ali krhkih triomfa.


Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.