Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastronomske bajke

Ječam, sveta biljka faraona, vratila se na naše stolove

Pohranjen u svete zdjelice i pripremljen po svetim recepturama, koje je svom voljenom Nergalu jednom pripremala i plodna i pohotna boginja Ereškigal.
Objava 04. studenoga 2019. 0 komentara 1114 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Ječam je bio sveta biljka faraona, još od vremena velikog Amenemhata I. koji je izravno od Nepera, boga žitarica i vladara polja, dobio na dar sposobnost da pospješi zrenje zrnja i tako svojim nasljednicima ostavio u nasljeđe moć da hrane svoje podanike.

Strašna je kob pogodila sumersku božicu Ereškigal, majku plodnosti i žitarica, koja iz podzemlja tjera zrnje ječma da izađe na površinu, budući da se nesmotreno zagledala u prelijepog Nergala i tako prekršila zavjet koji je dala Anuu, velikom gospodaru neba, da neće pogledati nijednog boga ni muškarca. Ali sudbina je htjela da se samotna krasotica zagledala baš u svog najvećeg neprijatelja, boga kuge i neplodnosti i odjednom je ječam prestao rasti, prestale su i sve ostale biljke i zavladala je glad koja je kosila ljude i sve žive stvorove i blago.

Pa odluči silni Anu vjenčati plodnu Ereškigal za neplodnog Nergala i podari mu muževnost kako bi iz njihove strasti potaknuo rađanje zamrlih usjeva. Pošalje tako silni Anu svog glasnika Kaku niza stubište s neba i prođe kroz Sedam svetih vrata i odnese tužnoj Ereškigal zdjelicu s kuhanim ječmom kao svadbeni zavjet. I tako, kad je prošao posljednja vrata, nađe se Kaka pred uplakanom Ereškigal i padne ničice pred boginjom nudeći joj božansku hranu. I ona odjednom živne, primi svadbeni zavjet kao jelo vlastitog iskupljenja, sva sretna što će prelijepi ali opasni Nergal konačno pripasti njoj. No Anu je buduće supružnike htio staviti na još jednu kušnju kako se glad više nikada ne bi vratila na Zemlju.

Oslobodio je Nergala nebeskih spona i poslao ga svojoj ženi niz stubište i Sedam vrata upozorivši ga da ne sjeda na njezino prijestolje, da ne jede ječam koji će mu ona ponuditi za uzvrat i da se iznad svega prve noći suzdrži od njezinih čari. Odolio je Nergal da sjedne na prijestolje podzemlja, odolio je čak i ječmu, ali kada se Ereškigal pred njim okupala i onda se onako naga zamotala u prozirni ogrtač, u njemu bukne probuđena muškost i legne sa svojom suprugom prvog, drugog, trećeg, četvrtog, petog, šestog i sedmog dana, obljubljujući je cijelu tjedan izgarajući od strasti.

Pa kad ju je sedmog dana, po Anuovoj zapovijedi morao napustiti, ucijeni Ereškigal bogove budući da je nesmotreni Nergal prekršio zavjet bezgrešne prve noći i zaprijeti da će posve opustošiti zemlju ako joj zauvijek ne prepuste njezina zakonitog muža. I tu se priča upisana klinastim pismom na glinenoj tablici prekida budući da joj se odlomio i izgubio komad. Na sreću, pronađen je njezin kraj, i to u hramovima Tel el Amarne u Egiptu, donesen za ratova s Asircima, i na njemu piše kako je Nergal uspio uteći na nebo.

Tamo mu je Anu još pojačao muškost i on je opet sišao stubištem u podzemlje i, čim je prošao kroz Sedma vrata, svrgnuo je svoju ženu Ereškigal s njezina prijestolja. Od tada više nije mogla prijetiti glađu jer ju je Nergal prisilio da mu se podredi i tjera ječam i druge žitarice da rastu iz podzemlja. Zauzvrat što je zemlja postala opet plodna, obljubljivao ju je svakog dana u tjednu i na kraju su svi bili zadovoljni. I bogovi na nebu i sada muževni Nergal i njegova družica, plodna Ereškigal. A nije čudno što se kraj naše priče pronašao upravo u Egiptu, kamo ga po svemu sudeći, asirski osvajači, nisu slučajno donijeli.

Jer ječam je bio sveta biljka faraona, još od vremena velikog Amenemhata I. koji je izravno od Nepera, boga žitarica i vladara polja, dobio na dar sposobnost da pospješi zrenje zrnja i tako svojim nasljednicima ostavio u nasljeđe moć da hrane svoje podanike. Čini se sve do danas, kada se ječam na velika vrata vratio na naše stolove. Pohranjen u svete zdjelice i pripremljen po svetim recepturama, koje je svom voljenom Nergalu jednom pripremala i plodna i pohotna boginja Ereškigal. 


Stari orzo s mesom 

Potopite preko noći 1 kg neočišćenog ječma ili orza, pa stavite kuhati zajedno sa 1 sjeckanom kapulom, 1 mrkvom i 1 listom lovora. Posebno na tavi, na 2 dcl maslinova ulja, propirjajte siječak ili pešt od 6 sjeckanih režnjeva češnjaka, 1 vezice petrusimula ili peršina, 2 kapule, 10 dag suhe pancete i 1 žlice koncentrata rajčice. Kad zastakli, sve dodajte već procijeđenom orzu, posolite, popaprite i promiješajte. Rasporedite ječam i povrće u posudu za pečenje, po površini rasporedite 2 svinjska kotleta i dvije domaće svinjske kobasice, pa sve zapecite dok meso ne bude gotovo.


Ječam ili orzo na bijelo 

Skuhajte 1 kg suhog mesa, pa u istoj vodi stavite kuhati 1 kg bijelog očišćenog ječma ili orza s jednim krumpirom isječenim na kocke, 2 sjeckane kapule, 2 kokošja batka i 2 klinčića.. Kad ječam omekša, ubacite u posudu narezano skuhano suho meso, odvojite meso kokoši od kostiju, pa ga nasječeno vratite u ječam, popaprite i podlijte s 1 dcl maslinova ulja. Služite kao gustu juhu.


Orzo od hobotnice, ribe Cromaris i škampi 

Na 1 dl maslinova ulja zazlatite 1 sjeckanu kapulu i 2 sitno sjeckana režnja češnjaka, pa dodajte 25 dag kuhane hobotnice u komadima te pustite da još malo pusti vodu. Tada uspite 40 dag već skuhanog ječma i kuhajte orzot stalno miješajući i podlijevajući jakim ribljim temeljcem od manjih oradica, brancina i hama Cromaris, u koji ste dodali 1 dl juhe od hobotnice i 1 dl juhe od oklopa škampa. Kada ječam pusti emulziju, a ostane na zub, posolite i popaprite po volji, ubacite 5 dag očišćenih repova škampa te 5 dag komadića raskuhanih riba Cromaris, 2 dag maslaca pa dobro promiješajte da orzot postane kremast, a meso rakova se stisne. Ukrasite sjeckanim peršinom i služite odmah.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.