Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastronomske bajke

Jela starih Egipćana

Iskusni kulinarski znalac Veljko Barbieri donosi priče iz davnina i drevne recepte hrana
Objava 03. prosinca 2020. 0 komentara 1783 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Poslije jela ti prvi konobari svojim bi gospodarima iz zlatnih srebrnih i mjedenih posuda izlijevali vodu na ruke i brisali ih ukrašenim ubrusima

Običaj je bio u doba Starog kraljevstva da domaćini i gosti sjednu prekriženih nogu, dva po dva, svaki sa svoje strane malih niskih stolova na kojima ih je već čekala hrana složena po propisanom redoslijedu, voće, pogače i pečeno meso, divljač i posebno barska perad ili riba iz Nila, često pripremljena i s pečenim voćem, dok su zdjelice s pićem bile poslagane ispod slobodnih strana svakog od stolova. Jeli su rukama i nisu poznavali pribor za jelo.

U kasnijim razdobljima puk i obični ljudi nastavili su tako služiti svoje obroke, dok su vladajuće klase Novog kraljevstva već sjedile na visokim, jastucima pokrivenim stolcima – ležaljkama, postavljenim uz velike stolove na kojima su se dičila raznolika jela a služili su ih za to posebno obučeni robovi i robinje. Poslije jela ti prvi konobari svojim bi gospodarima iz zlatnih srebrnih i mjedenih posuda izlijevali vodu na ruke i brisali ih ukrašenim ubrusima. Taj se običaj u Egiptu održao sve do danas.

No nije se održalo pravilo da svaki stol mora biti ukrašen laticama mirisnog cvijeća, prosutog po bogato izvezenim stolnjacima među vinskim i pivskim peharima i ukrašenim posudama koje su faraoni i njihovi visoki podložnici nosili svuda kada su putovali, zajedno s namještajem i skupocjenim posuđem, golemim količinama namirnica, jestvina i pića pohranjenih u kolima kraljeve komore.

Pa bi sjeli za stol i prionuli uz omiljenu perad, pitome i divlje guske i patke, ponekad i ribu, a jedan su drugome dodavali pupoljke lotusa i mirisali ih onako kako mi danas nazdravljamo vinskim čašama. Pa se miris hrane miješao s mirisom pića i cvijeća, a pupoljci lotusa, te svete biljke bogova i faraona, koje su ponosno uzgajali u svojim vrtovima i ribnjacima, putovali su od ruke do ruke i tako pojačavali međusobnu bliskost i naklonost prema izabranoj hrani, a ponajprije prema onomu koji nikada nije dijelio taj običaj sa svojim podložnicima. Bogu sunca Rau i velikim majkama, božicama Izidi i Hator koje su iz nebeskog lotusa i iznjedrile besmrtnu djecu Amuna i Atona, slavne egipatske kraljeve i faraone.

Kako su pokazala najnovija istraživanja, njihovi služnici, niži slojevi, a posebno radnici koji su gradili goleme piramide, nisu bili robovi kako se donedavno mislilo. Naprotiv, ti duboko religiozni zanatlije svih vrsta, od klesara do pomoraca, koji su lađama Nilom prevozili kamene blokove, i stručnih graditelja i pisara koju su zapisivali sve zadaće i sve namirnice koje je valjalo obaviti i nabaviti kako bi se nahranile te gladne ruke, bili su slobodni građani, uvjereni da i njima pripada dio faraonove svetosti, ako ga na valjan način isprate u naručje sunčanog boga.

Mala naselja bila su sagrađena uz gradilišta te su oni u svojim kućercima zajedno sa svojim obiteljima uživali u raznovrsnim jelima, punim vlakana, poput ječmenih, raženih ili zobenih pogača i kaša, ali i u barskim pticama u pivu, ili u mesu stoke krupnog i sitnog zuba, čije su kosti i ostaci pronađeni u kuhinjama radničkih i zanatlijskih obitelji. Pa iako su možda faraonski i plemenitaški stolovi bili optočeni zlatnim listićima, a kasnije niske ležaljke izrađene od libanonske cedrovine, hrana raskošnija, a robovi stalno bili na oprezu kako njihovim gospodarima ne bi ponestalo jestvina ili već tada omiljenog piva i rijetkog vina, nisu se u biti razlikovali od onih radničkih i zanatlijskih. Svi posjednuti za egipatskim stolom, u slavu božje kuće egipatskih bogova i boginja, i njih posjednutih prekriženih nogu ili polegnutih na ležaljke uz slavna egipatska jela.

1  Egipatska filo pogača

1 paketić smrznutog filo tijesta, može i lisnatog, razvaljajte na dasci, podijelite u slojeve pa u nauljenom limu za pečenje ravnomjerno punite po redovima sa na 1 dl maslinova ulja zazlaćene 2 sjeckane endivije i po 15 dag miješane mljevene piletine i golubinjeg mesa od prsa, 5 dag sjeckanih datulja, soli i papra. Kad ste složili u redove i filo tjesteninu i nadjev, pecite u pećnici premazano s 1 jajem dok pita ne uhvati zlatnu koricu. Po egipatskom receptu.


2 Egipatska molohija

Na 1 ½ dl maslinova ulja u dubljem loncu pirjajte 2 sjeckane kapule i 3 režnja češnjaka. Kad povrće zastakli ubacite 1/3 kg janjeće mekači od buta pa podlije s 2 l janjećeg temeljca i pustite da istiha kuha oko 1 ½ sat. Kad sve bude kuhano izvadite meso pa ga izrežite u manje komade. Posebno na 1 dl maslinova ulja tek malo zazlatite još 3 režnja češnjaka, dodajte mesu i sve začinite s 1 stručkom sjeckanog svježeg lišća korijandra i krupno mljevenim paprom po želji. Tada sve vratite u lonac s temeljcem pa ubacite ½ kg molokhije, može i špinata koji ste izrezali ugrubo, pa kad se sve prožme i uskuha služite sa sjeckanim kapulicama iz kvasine. Stari egipatski recept.


3  Divlja patka u crnom pivu 

Divlju patku od oko 2 kg izrežite na komade i preko noći ostavite u pajcu od 1 l crnog piva, zajedno s 3 na kocke isječene mrkve, korijenom celera, 2 kapule i par listova lovora. Izvadite meso, procijedite pajc, pa usitnjeno povrće iz pajca pirjajte zajedno na 1 dl maslinova ulja u kojem ste rastopili žlicu masti. Tada dodajte meso patke, ubacite 4 klinčića i 1 žličicu muškatnog oraščića pa nastavite pirjati zajedno stalno podlijevajući s 3 dl crnog piva iz pajca i 1 dl vina od datulja, može i našeg prošeka. Kad meso omekša ubacite grančicu ružmarina, 2 lista lovora, posolite i popaprite te zalijte s 2 dl mesnog temeljca, pa pustite da se sve prožme i ugusti. Služite s okruglicama od raženog kruha. Po egipatskom receptu.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.