Blogosfera Gastronomske bajke

Juha - nevjerojatno otkriće drevnog doba

S vremenom su izdubljenu posudu zamijenili kotlovi od grnčarije i kasnije od kovina, u kojima su svoje juhe s užitkom kušali faraoni, grčki junaci i rimski izješe
Objava 12. rujna 2017. 0 komentara 388 prikaza
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Topla juha bila je onaj prvi pripravak koji je promijenio naš odnos prema prirodi, povećao naše životne i prehrambene mogućnosti

Juha! To je nevjerojatno otkriće, postignuće koje nadvisuje sve tehnološke mogućnosti drevnog doba. Stoga nije teško zaključiti da je pretpovijesni čovjek imao iste umne, spoznajne i kreativne sposobnosti kao i čovjek koji je sagradio prvu raketu za let u svemir. No, ona mu tada jednostavno nije trebala, ali juha, juha da, i to znad svega!” Tim očaravajućim riječima, kakvima se gotovo u pravilu služe svi ozbiljni ljudi iznenađeni kad otkriju čaroliju kuhinje, američka antropologinja Sally McBrearty u svojoj knjizi „Rani Hopo sapiens“opisuje dolazak juhe na veliku pozornicu gastronomije.

I doista, i danas začuđuje činjenica da je juha, upravo topla juha bila onaj prvi pripravak koji je promijenio naš odnos prema prirodi, povećao naše životne i prehrambene mogućnosti i izazvao cijeli niz novih potreba i želja. Jer milijun su godina pračovjek ili njegovi preci bili beznačajni vegetarijanci u „Rajskom vrtu“, sljedećih milijun godina krao je meso lešinarima i konačno postao lovac koji je žvakao sirove komade i srkao srž iz kostiju, a onda, gotovo odjednom, otkrio je do tada nezamisliv postupak kuhanja i počeo proizvoditi prikladna oruđa, točnije posuđe kako bi se upustio u taj jedinstveni pothvat, u pustolovinu pripreme juhe.

No kako je taj rani čovjek pred više od 12.000 godina mogao skuhati juhu kad znamo da je prva grnčarija ispečena tek prije 8000, a prvi bakreni lonci iskovani su prije 5500 godina? Težak odgovor! I sve bi ostalo samo na priči da je ne podupire arheologija, da je ne podupire naš smisao za bajkovito.

Davno, davno, prije brojenja vremena, govori nam ta bajka, pala je na Zemlju sićušna zvijezda i potonula u velikom jezeru. Golemi oblak digao se u središtu i jezero proključa tako da mu se uskoro površina prekrije plutalim ribama. Silno se iznenadi ljudski rod. Zadivljeni jedan po jedan, uronivši ruke u jezero prinesoše ustima par vrućih kapi. Jedinstven okus u kojemu se osjećala sva snaga svemira prodre kroz usta u grlo, ostavljajući za sobom svoj mirisni trag koji je odisao po ribi. Stali su ljudi kao omamljeni uranjati glave u vruće jezero i srkati prvu juhu, miješajući potom gutljaje s komadima kuhane ribe. Po tom jedinstvenom objedu posjelo je ljudsko pleme uz jezero:

- A zašto mi ne napravimo vlastito jezero i u njega ne hitnemo našu zapaljenu zvijezdu, stali su došaptavati jedan drugome. I doista, odvalili su najveće hrastovo deblo, danima ga dubli i strugali, sve dok nisu izdubli veliku udubljenu posudu, a onda je jedan po jedan počeli puniti vodom iz jezera koju su naizmjence prenosili među skupljenim dlanovima.

Kada je velika posuda bila puna, pobacali su u nju sve jestivo korijenje, žitarice, grahorice, gomoljike, čak i meso, a onda oprezno, u velikoj vatri užarili kamene oblutke koje potom usijane, prenoseći ih u grubim košarama od prepletena šiblja, potope u posudu, u kojoj voda uskoro proključa. Tako je, tvrde gastroarheolozi, nastala prva juha. S vremenom su izdubljenu posudu zamijenili kotlovi, od grnčarije i kasnije od sve skupocjenijih kovina, u kojima su svoje juhe s užitkom kušali faraoni i židovski patrijarsi, pa grčki junaci i rimski izješe.

Začudo, srednji vijek je nadmašio antičku kuhinju u pripremanju gustih mesnih, ribljih i povrtnih juha, a profinjeni renesansni i barokni bistri consomméi i domaće juhe kakve još mirišu u loncima naših baka, postale su nezamjeniv dio naše kuhinje. A ona je, nažalost, odavno zaboravila na onu malu padajuću zvijezdu, pravu i istinsku kuharicu prve juhe.


Krem-juha od ribe Cromaris

U 1 l ribljeg temeljca skuhajte 1 filetiranu hamu Cromaris, 2 na kockice sjeckana krumpira, 1 crveni luk, 1 mrkvu i 1 sjeckani korijen od celera. Ubacite i 4 režnja češnjaka i par sjeckanih listića peršina. Kad se sve skuha, podlijte s ½ dl maslinova ulja, posolite i popaprite pa sve usitnite mikserom. Služite juhu posutu s grančicama kopra i pokapanu s par kapi limuna.


Domaća teleća juha

U lonac za juhu stavite 2 oguljene mrkve, 1 korijen od celera, 1 korijen od pastrnaka, 1 korijen od peršina, 1 list lovora i oko1 kg telećih prsa. Sve dobro zalijte vodom da pokrije meso i povrće, posolite i ubacite 10 zrnaca papra pa kuhajte dok se meso ne skuha uklanjajući žlicom masnoću s površine juhe. Tada izvadite meso, procijedite juhu, mrkve narežite na kolutiće, a povrće protisnite. Služite juhu s narezanim komadićima kuhane teletine, možete i sa žličnjacima od jaja, sira i griza.


Baranjska riblja čorba

U kotao ili lonac za kuhanje ubacite ¾ kg sjeckanog crvenoga luka i komade očišćenog i izrezanog šarana od oko 2 kg (ili dva manja) kojeg ste prethodno marinirali sat-dva u 1 dl soka od rajčice i 2 dl bijelog vina. Dodajte još 1 dl ulja, zalijte s oko 2 l vode i još dodajte 1,5 dl soka od rajčice. Kuhajte na srednje jakoj vatri podlijevajući s 2 dl vina. Potkraj, kad je riba gotovo skuhana, ubacite 3 žlice slatke i 1 žlicu ljute mljevene paprike pa posolite tu rijetku čorbu po volji. Pustite da sve još kuha u kotliću desetak minuta.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.