Blogosfera Gastronomske bajke

Kako je Glauk, loveći ribu, postao besmrtno biće

Objava 09. kolovoza 2016. 0 komentara 902 prikaza
Orada u rižinu brašnu Foto: VL
Orada u rižinu brašnu Foto: VL
Orada u rižinu brašnu

Prije nego li je Zeus svoga brata Posejdona postavio za vladara svih mora i voda, morem je vladao stari Ocean, prvi gospodar pučine. Na njegovim su obalama stanovali ljudi i hranili se darovima iz podmorja, štujući svoga Oceana koji ih je hranio, čuvao i štitio kad bi krenuli brodićima u ribolov, ali i kažnjavao iznenadnim morskim olujama, plimama i golemim valovima. Ma koliko svi njegovi ljudski podanici bili ribari, nije bilo boljega od Glauka, najvještijeg od svih. A priča o Glaukovoj vještini i besmrtnosti doista je prava ribarska priča.

Dogodilo se, naime, da je jednog dana kada mu Ocean nije dopuštao da barčicom isplovi na more, budući da je navaljao po pučini velike valove kao pjenušave konjske grive, Glauk lovio udicom u nekoj skrovitoj uvali. Ispred njega se prostirala blago namreškana površina, a iza njega gaj porubljen mirisnom tratinom. I dok je na otvorenom bjesnilo more, u zavjetrini zaljeva bilo je mirno. I udica je visjela iz Glaukovih prstiju sasvim beživotno ovješena. No, odjednom ispod površine po ribarskom koncu zastruji trzaj, pa najbolji od ribara potegne udicu i zakvači veliku ribu koju je potezao prema obali, dok se ona okretala oko sebe sve do plićaka pokazujući svoju tamnosrebrnu stranu, a onda bljeskajući bjelinom svog trbuha. Izvuče Glauk vješto ribu na obalu i kao da se nije odigralo ništa važno baci je iza svojih leđa na tratinu. Lovio je on tako sve do sumraka, a kad se htio uputiti svome domu, vidje da je riba koju je ulovio prvu još živa. Uto ga, prestravljenog, riba zazove njegovim imenom:

– Hej, Glauče, čudiš se što sam još živa? Ali to nije nimalo čudno, jer sva morska bića kad ih izvuku na kopno mogu postati besmrtna, ali samo pod uvjetom da ih dotakne vlat čarobnog divljeg koromača. Tako naš otac Ocean nagrađuje svoju djecu. Pa ako ti, koji si okusio svu radost zemaljskog života, želiš postati njegov sin, skoči u more i tamo ostani zauvijek!

Kad se pribrao od iznenađenja, Glauka obuzme neka čudna žudnja i uzme blago ribu sa tla i baci je natrag u more, a onda, on neplivač, i sam skoči i utopi se u dubinama. No tog trena dogodi se čudo. Iz dubina ustane golemi bog Ocean, daruje Glauku besmrtnost i proglasi ga svojim pobočnikom kojeg je pri tome još obdario proročkim moćima.

Tako je Glauk, najvještiji među ribarima, postao besmrtan. Njegova je nova zadaća bila da štiti ribare i prve moreplovce, ali i da čini velika djela. Savjetovao je tako Jazona da oslobodi Herakla njegova zavjeta, te da će Argonaute pratiti sve dok ne otmu Zlatno runo, bez obzira na to što još nije izvršio sve svoje zadaće.

Kasnije je Glauk pomogao i samom Heraklu tako što je Oceana nagovorio da u sunčanog Titana Heliosa izmoli njegov zlatni pehar u kojemu je junak onda otplovio na krajnji zapad i tamo se sukobio sa strašnim divom Gerionom.

Velika je dobročinstva počinio besmrtni Glauk, i to sve zahvaljujući savjetu one oživljene ribe koja ga je pratila u svim njegovim pustolovinama, čak i kada je morem zavladao Olimpljanin Posejdon, a Glauk i Ocean postali samo stari zaboravljeni bogovi.•

Orada u rižinu brašnu
Četiri fileta orade Cromaris od po oko 25 dag uvaljajte u tučene bjelance, pa u rižino brašno u koje ste umiješali sol i papar, pa opet u bjelance i opet u brašno. Pecite na naglo s obje strane u vrelom maslinovu ulju dok riba ne dobije koricu. Služite odmah s umakom od bjelanaca.

Pagar na lešo
Pagra od oko 2 kg kuhajte u 2 l vrele slane vode zajedno s ½ kg oguljenog crvenog luka, 5 režnja češnjaka, 1 stručkom peršina, 1 dl maslinova ulja i žlicom papra u zrnu, dok riba sasvim ne omekša. Služite prvo riblju juhu, a onda pagra kojega ste izrezali na komade, podlili maslinovim uljem, zajedno s povrćem iz juhe i kuhanim krumpirom.

Sirovi zubatac
Potpuno očišćenih 25 dag fileta od zubaca izrežite vrlo oštrim nožem na tanke ploške, prelijte sokom od 1 limuna i 1 dl maslinova ulja, pa pustite da riba odstoji 10 minuta. Izvadite iz marinade i opet prelijte s 1 dl maslinova ulja, posolite i popaprite, pa služite filete ohlađene u hladioniku.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.