Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastronomske bajke

Orada i mletački trgovac

Ne samo da će uživati u kraljici svih riba, već će i dalje umnažati svoje bogatstvo bez straha od trošenja, ulaganja, kamata i lupeža, pogotovo one bagre koja mu se mota po kući i cijedi njegov imetak.
Objava 13. svibnja 2020. 0 komentara 640 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Orada

U Veneciji XII. stoljeća koja je na palisadama i stupovima od hrastovine podizala iz mulja svoj budući sjaj, živio jedan škrti mletački trgovac, koji je ljubomorno i samoživo sva svoja blaga čuvao za sebe i nije bilo onoga siromaška ili jade kojemu bi pomogao. Tako da je živio, uvijek mrgodan i natmuren, sam, okružen tek svojom poslugom koju je također držao u oskudici. No, imao je škrti Nikolo jednu slabost. Svoj vlastiti želudac.

Pa ipak, unatoč stalnoj žudnji za dobrom hranom, prepao se jednog dana kad je zavirio u svoju škrinju punu blaga i otkrio da je na svoj drob potrošio čak dva zlatnika više no što je u svom škrtom umu bio naumio. Razdiran od muke koja truje svakog tvrdicu, ali i zbog za njega pogubne spoznaje da je svoje zlatnike tako olako potrošio na svoju slabost, odlučio je od toga dana štedjeti i kupovati samo najjeftiniju hranu. Pa iako je ubrzo opet zaradio onih za njega i tako beznačajnih par zlatnika, a kako je namjerno oskudijevao i u drugi stvarima, njegova kesa i kovčeg bili su tim puniji što je skromnije živio i skromnije se hranio. No, izgubio je san pa i volju za životom.

Pa se tako jednog dana, ne mogavši više izdržati tako teška iskušenja, naš pobro uputio na ribarnicu na tada još drvenom, ali slavnom venecijanskim mostu Rialto i nabasao na trgovca koji ga je do one njegove pogubne odluke, svakodnevno snabdjevao najboljom ribom. A upravo tog dana na njegovom se banku isticala velika orada. Već je htio posegnuti za ribom, kada ga trgovac upozori na njezinu cijenu. I opet ga savlada ona malodušnost i muka pravoga tvrdice. Ali dosjetio se trgovac ribom, budući da je cijela Venecija ismijavala omraženog škrca – Moj gosparu Nikolo, čudim Vam se, pa zar Vi ovako mudri niste znali da se ispod oradinih krljušti krije zlato i koralji, evo sušto zlato, evo, pogledajte.

Kad je začuo ime zlata stane trgovac pohlepno promatrati ribu i opazi na njezinoj glavi zlatni porub i jasnu mrlju boje koralja. A trgovac ga je i dalje hrabrio. – Pogledajte, vidite li, evo, evo već proviruje iznad škrga. Kupite ribu gosparu. Morate je samo dati pripremiti, pa pojesti.., a zlato i koralji sami će se nataložiti u trbuhu. Pa kad pojedete dovoljno i osjetite da vam se drob napunio blagom samo zovite lječnika i on će vam ga izvaditi! Pa se na čas zamisli : -Samo budno pazite na poslugu, ti bi vam tati mogli ukrasti vaše zlato i koralje i prije nego ih pohranite na sigurno mjesto. Kako Nikolo nije odgovarao trgovac ribom opet zastane:

- A nije li možda bolje da vam sve te dragocijenosti ostanu u želucu, jer vjerujte mi, nema bolje i sigurnije kese od vašeg vlastitog droba!

Osjeti nakon ovih posljednjih riječi škrti Nikolo nepojmljivo olakšanje. Ne samo da će uživati u kraljici svih riba, već će i dalje umnažati svoje bogatstvo bez straha od trošenja, ulaganja, kamata i lupeža, pogotovo one bagre koja mu se mota po kući i cijedi njegov imetak. Preporodio se škartac od tog dana i svakodnevno je odlazio na Rialto kako bi kupio koju slasnu oradu, a onda bi je strogo nadgledajući kuhare, potom jeo u samoći sretan što je svakim danom sve bogatiji i bogatiji, a blago se taloži u njegovom trbuhu, toj najsigurnijoj od svih kesa za zlato i koralje. Pa ne kaže se bez vraga : – Nema zlata bez orade, nema ribe do komarče! 


Lešo komarča s proljetnim povrćem

Skuhajte 1 komarču ili oradu od oko 40 dag, zajedno sa 1 sjeckanim crvenim lukom, pa kad sve omekša izvadite ribu i očistite je od svih kostiju, Tada u istoj juhi a crvenim lukom kojeg vilicom usitnite u kašu, skuhajte po 19 dag zrna mladog boba i graška, pa kad je povrće skuhano ¼ količine graška usitnite vilicom u pire, a ostatak boba i graška ostavite u zrnima. Ubacite u povrće tada komade očišćene orade, 1 rajčicu u polumjesecima koje ste tek uvenuli sa 1 dl maslinova ulja, pa zajedno sve posolite i popaprite, i još malo propirjajte na ulju u kojem su se pirijale rajčice dok se sve ne prožme. Služite vruće ili hladno.


Polpete od pečene orade ili komarče 

Na gradelama ili na ploči ispecite 2 orade Cromaris od oko ½ kg, pa kad uhvate koricu, izvadite, pustite da se ohlade, a onda začinite a 1 režnjem sitno sjeckana češnjaka i 3 sjeckane grančice peršina, dodajte 19 dag obarenih repova od kozica također sitno isjeckanih, uz 1 žumanjak i 1 žlicu krušnih mrvica. Posolite i popaprite, pa rukama sve dobro umijesite u smjesu. Ostavite da se ohladi, pa potom izvadite posudu sa ribljom smjesom iz hladionika i rukama oblikujte polpete ujednačene težine. Uvaljajte svaku u brašno i zlatno ispecite sa svih strana na biljnom ulju. Izvadite polpete, odmastite ih na kuhinjskom papiru, pa služite sa kuhanom brokulom najbolje vruće, a može i hladno.


Gratinirana orada

Na maslinovom ulju zlatno prepržite sa obje strane ploške od 4 tivice, 4 kapule, pa povrće položite u lim za pečenje po kojemu rasporedite ¾ kg malih rajčice. Pokrijte sa nekoliko očišćenih posoljenih i popaprenih orada od po 25 dag, pa sve pecite u pećnici dok riba ne uhvati zlatnu koricu. Tada izvadite jelo i podlijte sa 1 dl maslinova ulja, 1 dl bijelog vina, dodajte 5 sjeckanih režnjeva češnjaka i 1 stručak sjeckanog petrusimula ili peršina, pa gratinirajte ribu i povrće krupno ribanim tvrdim sirom. Vratite u pećnicu i pecite dok se sir ne rastopi. Služite odmah.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.