Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastronomske bajke

Perad iz mitske kuhinje

Velhanos je jeo uglavnom jela od peradi uz pliticu maslina i sira, kako je na Kreti i u Grčkoj još i danas običaj
Objava 01. lipnja 2020. 0 komentara 346 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Guska

Dok bi kretski prabog Velhanos hodao svojim otočkim vinogradima i maslinicima, pratilo bi ga mnoštvo peradi, predvođene moćnim pijetlom. Kokoši, patke, guske i bisernice, plamenci i paunovi, dizali su veliku graju navješćujući smrtnicima i besmrtnicima da se Velhanos probudio i da će nakon obilna doručka zasjesti na svoje prijestolje od zlatnog perja i početi opet, kao i svakog dana, krojiti sudbinu svog svijeta.

Pa kad bi se bog najeo uglavnom jela od peradi uz pliticu maslina i sira kako je na Kreti i u Grčkoj još i danas običaj, zasjeo bi u prijestolnoj dvorani, a podanici bi padali ničice pred svojim gospodarom, tražili od njega svakojake savjete i presude po kojima se tog dana imao ravnati njihov život. A prabog je strpljivo slušao i, dok bi ispitanik govorio o nekoj zgodi, kad bi mu se učinilo da je u pogledu neke stvari u pravu, u jednu žaru ubacio bi zelenu maslinu, a ako je mislio da je u krivu – crnu. Isto tako bi učinio sa sirom, na jednu pliticu mladi, na drugu već zreli te b na kraju usporedio broj maslina i komadića sira i ako bi zbroj zelenih maslina ili kockica mladog sira premašivao onaj crnih ili zrelih, ispunio bi želju svog podanika. Potom bi, onako strog i pravedan, na isti način sudio o svim stvarima, izricao presude, stroge, ali nikad nepravedne.

Dogodi se tako da se jednog jutra neki čovjek prostre pred vladarovim prijestoljem jaučući i ridajući, sav prestravljen.

– Što si to učinio, jadni pobro – upita ga Velhanos.

– Veliki božanski gospodaru, eto jutros sam zaklao telca, a da nisam ni pogledao je li izašao sunčani Titan Hiperion. Bojim se da će me nebeski vladar spržiti jer telci su njegovi štićenici i ne dopušta da ih se dira prije nego što on sam ne odobri njihovo žrtvovanje.

Budući da je riječ bila o teškom grijehu, Velhanos se zamisli, a onda nakon premišljanja zapita nevoljnika.

– Jesi li barem ocu Suncu prinio žrtvu?

– Jesam svemogući gospodaru, šaku maslina i grudicu sira, kako i priliči. Ali nije pomoglo, umirem od straha da će me strašno kazniti.

Pa opet stane naricati i ridati. Sada se i Velhanos uznemiri svjestan da može malo učiniti jer je Sunce bilo izvan njegovih ovlasti i obratiti se samom Hiperionu.

– Sunčani Titane, učini mi uslugu i poštedi ovog jadu!

Nije izgovorio ni pola rečenice, kad odjednom silno bljesnu s neba, a Sunce odgovori svojim plamenim jezicima.

– Ne petljaj se u stvari o kojima ne možeš suditi.

Razljuti se na tu bezobraštinu silni Velhanos. Hitnu munju koja se zabije u zaklanog telca i ispeče ga u taj čas.

– Kad nisi za dogovor, onda okušaj moju snagu onako kako ću ja kušati tvog telca! I naredi da pečenje odmah iznesu za njegov stol.

Ali ni Hiperion nije ostao dužan. Plamenim je jezicima nasrnuo na Velhanosovu pratnju koju je spržio na žaru i pepelu tako da je bilo pečenja, pa sira i maslina za tisuće gladnih. Pa se uto oba boga odobrovolje i, kao da se ništa nije dogodilo, pomirljivo sjednu za stol uživajući u biserkama, kokicama, pijetlovima, guskama, patkama, i konačno u junici onoga jadnog pobre koji bi, s obzirom na to da su gospodari svijeta zaboravili na njega, čak uspio dohvatiti koji zalogaj da se odnekud ne pojavi Velhanosov pijetao koji je jedini preživio sudbinu svoje pernate družine. Kljunom mu kokot probije glavu i odmah mu dušu uz šaku maslina i grudicu sira prenese u podzemni svijet. Tek tako da se i tamo zna kako se na Kreti poštuje volja bogova. 


Pašteta od pijetla 

Na 5 dag gusje masti i 5 dag rastopljena maslaca prepržite ½ kg pijetlove jetrice pomiješane s ½ kg gusje jetre sječene na kockice, zajedno s 1 sjeckanom kapulom. Posebno ispecite 1 prsa od pijetla, odstranite kožu, odbacite kosti, a meso isijecite na kockice i pridodajte jetri u koju ste prethodno ubacili 1 tvrdo kuhano jaje, 2 žlicu marmelade od šljiva pa sve promiješajte, zalijte 1 čašicom konjaka. Začinite paštetu 1 žlicom senfa i 1 žlicom sjeckanih poluljutih feferona. Posolite i sve sameljite te vežite u paštetu.


Patka u aromatičnom bilju

Mladu patkicu od oko 1 ½ kg obilato natrljajte miješanim aromatičnim biljem ili provansalskim travama koje možete kupiti u svakom boljem dućanu začinima i mirodijama, solju i paprom te 1 prstohvatom majčine dušice. U kokinu trbušnu šupljinu ugurajte komad od 5 dag slanine i s po 1 grančicom ružmarina i majčine dušice. Pecite patku položenu na leđa u pačjom mašću namašćenom limu dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite iz pećnice, pečenu patkicu pustite da malo odstoji te izrežite na komade i služite vruće s prilogom po volji.


Karamelizirana guska s hajdinskom kašom 

Manju gusku od oko 2 ½ kg koju ste prethodno posolili i popaprili izvana i iznutra, a u trticu joj ubacili dunju, pecite u pećnici u namašćenoj posudi, prvo na jakoj vatri s sjedne i druge strane, a onda na manjoj temperaturi oko 2 sata. Kad meso peradi sasvim omekša, premažite ga svijetlim medom i pustite da se još malo zapeče dok ne dobije hruskavu koricu. Izvadite lim iz pećnice, gusku odložite na dasku sa sječenje, pa u masnoću od pečenja umiješajte ½ kg već skuhane hajdinske ili heljdine kaše, u posudi u kojoj se pekla guska. Izrežite gusku u pravilne komade, pa rasporedite po kaši te služite vruće.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.