Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastronomske bajke

Ponutrice za svečani posvećeni ručak

Jedan od glavnih perzijskih pisaca biografije Aleksandra Makedonskog, veleučeni Nizami, pripovijeda legendu da je Aleksandrova majka pri porodu umrla ostavivši dječarca među nekim ruševinama u kojima je obitavalo stado divljih ovaca.
Objava 29. kolovoza 2019. 0 komentara 728 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Moć je ponutrica bila snažnija od propisanih pravila i zabrana, pa je od 9. stoljeća pečena janjetina prihvaćena u Rimu kao tradicionalni svečarski objed papa

Stari su Grci vjerovali, a to se vjerovanje raširilo i na rane kršćane, da je pod božanskom zaštitom svatko tko sretne janje, budući da je to jedina životinju u koju se ne mogu uvući zli duhovi, a kasnije još od vremena svetoga Pavla i njegove “Poslanice Korinćanima”, moćni strašni, Sotona. Atenej iz Naukratisa, pisac knjige o helenskoj gastronomiji „Mudarci stola“, opisuje bogovima posvećene janjeće dropčiće i jetru kako ju je pripremao neki Epaenetus, u 2. stoljeću prije Krista slavni kuhar u Heladi.

Jedan od glavnih perzijskih pisaca biografije Aleksandra Makedonskog, veleučeni Nizami, pripovijeda legendu da je Aleksandrova majka pri porodu umrla ostavivši dječarca među nekim ruševinama u kojima je obitavalo stado divljih ovaca. One su spasile budućeg vladara, a kad je tuda slučajno prolazio makedonski kralj Filip II. pronašao je dijete kako se igra među ovcama i janjadi i žrtvovao ponutrice jednog ovnića Zeusu, kojemu je upravo ovan bio glavni simbol.

Kako je nadalje klevetala Olimpijada želeći još više povrijediti zakonitog kralja i svoga i njegova sina, zakonitog princa, navodno je posinio Aleksandra i proglasio ga svojim nasljednikom. Nizamijeva prepričana legenda je, naravno, slobodno pjesničko tumačenje kraljeva rođenja, koji je, ako je želio ostati zapamćen kao istinski nasljednik perzijskog prijestolja morao imati božanske odlike, a koje su Aleksandru pripisivali još za života.

Stoga nije ni čudno što se Jaganjac Božji, kako je Krista nazvao Ivan Krstitelj, javlja kao Božji Sin i kršćani su janjcu od trenutka kada je Gospodin pokršten u rijeci Jordanu, pridavali nebeska svojstva, a njegovo meso i ponutrice postali su sinonim za svečani posvećeni ručak, kao čisto i neokaljano meso i utroba toplokrvne četveronožne životinje koji se jedu za svete, neposne dane, istinska gastronomska žrtva.

Čak su prije blagovanja znali izgovarati posebne molitve koje su blagoslivljale janjetinu prije pripreme, od kojih je najstarija sačuvana u talijanskom benediktinskom samostanu Bobio, još iz početka 7. stoljeća. I gle čuda, upravo među zidovima klaustra u kojem je meso bilo neželjen gost, budući da je odasvud vrebala sjena onog strogog svetog Benedikta koji je i janjetinu gotovo prognao s vjerničkih stolova, kao blagoslovljena jela stali su oblaporni redovnici tamaniti ponutrice i drugih četveronožnih životinja, goveda, čak i svinja.

Moć je ponutrica bila snažnija od propisanih pravila i zabrana, pa je od 9. stoljeća pečena janjetina prihvaćena u Rimu kao tradicionalni svečarski objed papa, dok su po uzoru na njih ponutrice i drobove svih četveronožaca kušali oni koji si čistu janjetinu nisu mogli priuštiti. Pa tako i naši preci, mnogi od njih čak i pape dalmatinskog podrijetla, posebno u južnim krajevima, gdje su janjeće ponutrice, posebno od onih koji još nisu kušali travu, osnova slavnog bračkog vitalca, pripremali za svoje sjedinjenje s Gospodinom. S Jaganjcem, kojeg su tako vjerno zastupali na zemlji i među svim vjernicima i ljudima.

Ali dok blagi janjac i njegovi dropčići, ali i jetra i ponutrice drugih četveronožaca, klize niz nepce, moramo paziti da ne izazovemo Jaganjčev gnjev jer je jedino njemu kao Kristovu izaslaniku dana moć da u času Apokalipse kažnjava mačem, glađu, kugom i zemaljskom zvjeradi: “Onomu koji sjedi na prijestolju, Janjetu, hvala, čast i slava u vijeke vjekova! Amen!“ 


Kulenje s kiselim kupusom 

Dva dobro oprana svinjska želuca - kulena, punite nadjevom od mješavine koju ste umijesili od 1 kg usirene krvi, 20 dag loja, 3 režnja češnjaka, 1 kg kukuruznog brašna, soli i papra. Zašijte kuharskim koncem, po mogućnosti malo dimite na dimu i stavite da punjeni kuleni prokuhaju u kipućoj vodi 20 min. Potom u loncu propirjajte rezani kiseli kupus pa na njega položite prokuhane kulene, krupno rezani špek, lovor, 2 žlice masti, soli po potrebi i papra. Poklopite te kuhajte 1 sat na tihoj vatri. Služite s kuhanim krumpirom.


Teleći drob s povrćem 

Skuhajte 1 kg telećeg droba i izrežite ga na trakice, posebno tek malo propirjajte 1 juneće srce i 1 janjeću jetru, sve izrezano u kockice, dodajte drobu, pa sve zajedno propirjajte sa 2 zazlaćene kapule, 1 sjeckanom mrkvom, 1 sjeckanim korijenom od celera, 1 na kockice sjeckanim krumpirom, 10 dag graška te s 15 dag sjeckane slanine. Dodajte siječak od 4 sjeckana češnja češnjaka i 1 žlice koncentrata od rajčice, zajedno s 1 zgnječenim kuhanim krumpirom, sve podlijte s 4 dl mesnog temeljca i s malo juhe od janjećih drobova i kuhajte dok janjeće tripe savim ne omekšaju. Posolite i popaprite meso i služite vruće. Moj recept.


Skradinske koprtlje 

Oko 1½ kg dobro obarenih i opranih junećih tripica skuhajte u posoljenoj vodi dok sasvim ne omekšaju zajedno s ½ kg suhoga svinjskog mesa. Procijedite, pola juhe sačuvajte a pola odbacite pa pola tripica izrežite u pravokutnike bridova oko 10 cm, a ostalo u rezance. Položite na svaki pravokutnik po tri rezanca od tripica, 1 traku skuhanog telećeg jezika, 1 plošku pršuta i 1 traku mrkve, pa svaki vežite s dobro opranim i obarenim janjećim crijevima. Složite u širu posudu zajedno s ½ kg verzota ili kelja izrezanog u komade i ½ kg krumpira u većim komadima pa prelijte juhom od suhog mesa i koprtlja s već isječenim komadima kuhanog suhog mesa. Kuhajte dok sve sasvim ne omekša. Služite vruće.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.