Blogosfera Gastronomske bajke

Poriluk su obožavali egipatski faraoni - a vi?

Velški su ratnici porilukom ukrasili svoje kacige te su zahvaljujući njegovim čudotvornim svojstvima porazili saksonske osvajače
Objava 28. siječnja 2019. 1 komentara 1656 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
U Babilonu je na jednoj glinenoj pločici klinastim pismom upisano 35 recepata za pripremu juha i ujušaka, među kojima se ističe kraljevska juha od golubova i poriluka

Na zidnim slikarijama u egipatskim grobnicama prikazani su nasadi poriluka, biljke koja se posebno milila faraonima koji su je smatrali hranom koja prenosi poruke moćne Izide, budući da je nježni i ljepljivi okus poriluka podsjećao na njezin dodir kojim je milovala svog sina Horusa i muža i brata, neumoljivog Ozirisa. Pa kad je strašni Set umorio prvo jednoga pa onda drugoga, Izida je upravo uz pomoć ljepila od poriluka i češnjaka uspjela ponovo spojiti Ozirisove rastrgane udove i udahnuti mu novi život.

Nakon što se opet najela poriluka njezina se rodnica toliko ovlažila da je u nju uletio sokol, Izidin miljenik, zvan i Mali Horus, od tada reinkarnirani božanski glasnik, zaštitnik faraona na zemlji. Slučajno ili ne, oko 1700. prije Krista, u Babilonu je na jednoj glinenoj pločici klinastim pismom upisano 35 recepata za pripremu juha i ujušaka, među kojima se ističe kraljevska juha od golubova i poriluka, koju su i babilonski vladari smatrali predodređenom samo za vladare:

“Raspolovi golubove na dva dijela i dodaj nešto drugoga mesa. Stavi ih u vodu, dodaj masnoću, sol i mrvice od ječmenog kolača. Potom ubaci samidu, dragocjeni poriluk, pa još pridodaj češnjaka i začinskog bilja koje si prije potopio u mlijeko.” Eto, to je prvi zapisani recept u povijesti gastronomije i to za ujušak od poriluka kojim su se častili babilonski kraljevi i oni koji su se smatrali besmrtnicima.

Šest, sedam stoljeća kasnije jedan je drugi kralj također izrekao pohvalu poriluku. Bio je to lukavi Odisej, koji se nakon povratka na Itaku i pokolja prosaca konačno vratio svojoj Penelopi, a onda otišao potražiti svoga oca koji se sklonio od straha da ga ne bi ubili za vrijeme Odisejeve odsutnosti.

U Babilonu je na jednoj glinenoj pločici klinastim pismom upisano 35 recepata za pripremu juha i ujušaka, među kojima se ističe kraljevska juha od golubova i poriluka

„Starac je baš okopavao poriluka sad i oborio glavu,/ K njemu tad svijetli sin pristupajuć besjedu reče:/,nastojat oko vrta, o starče, umiješ dobro,/ Njeguješ sve, i ništa u vrtu bez njege nije/ Ni nasadi ni smokva nije, ni maslina, nije ni loza,/ Ni kruška nije, nijedna poriluka gredica bez njege tvoje./ Tako se Odisej opet sastao sa starim kraljem Laertom uz gredice poriluka. Ta je biljka vladara i bogova dospjela dakle i u najpoznatiji ep europske književnosti. Ali o poriluku i zbog poriluka pjevali su i Katon i Kolumela koji hvale njegov okus, a u carskom Rimu, u Apicijevo doba koji poriluku u svom „Umijeću kuhanja“posvećuje nekoliko recepata, govorilo se da je Neron jeo goleme količine poriluka kako bi mu glas postao ljepši. Stoga su Rimljani svog sumanutog vladara nazivali i porrophagus – žderač poriluka. Ako je vjerovati Pliniju Mlađemu, Neronu poriluk nije pomogao da mu grozan glas postane ljepši, ali je od njegova vremena opet postao hrana bogova kojima su se smatrali svi rimski carevi.

Isti taj poriluk Rimljani su donijeli i u Britaniju gdje je postao vrlo cijenjena biljka, tako da je na tom slavnom otoku nastala legenda kako su velški ratnici upravo porilukom ukrasili svoje kacige te su zahvaljujući njegovim čudotvornim svojstvima u davnom VII. stoljeću porazili saksonske osvajače i tako obranili svoju domovinu. Zbog toga je poriluk simbol Walesa, baš kao što je bio znamenje i sveta hrana faraona, kraljeva, careva, bogova i svih drugih besmrtnika. Možda će se nakon ovih legendi i mitova netko u potrazi za boljim glasom, a netko za vječnim životom, opet zaželjeti poriluka.


Omlet s porilukom

Jedan veći poriluk poprijeko izrežite na kolutove, bijeli i zeleni dio, pa zajedno s 1 dl mlijeka, 2 jaja, 5 dag sjeckane pancete, prstohvatom soli i nekoliko zrna crvenog papra utucite u omlet. Pecite na vrelom rastopljenom maslacu dok omlet ne zazlati s obje strane.


Juha od poriluka i ribe

U ½ dl maslinova ulja rastopite 5 dag maslaca pa u isti lonac ubacite 30 dag fileta brancina Cromaris, 25 dag poriluka, bijeli i zeleni dio sječen na tanke kolutove, 25 dag krumpira u kockicama, 1 mrkvu u polumjesecima, te 5 dag celerova korijena isjeckanog na ploškice. Podlijte sve s 1 l ribljeg temeljca pa kuhajte dok se krumpir potpuno ne raspadne. Tada opet dodajte 5 dag maslaca, posolite i popaprite, pa pustite da sve dahne i prožme se. Juhu poslužite vruću.


Mesni svici s porilukom

Na 4 istučena juneća odreska položite po 1 tanku traku bijelog dijela poriluka, 1 traku pršuta i 1 traku uzduž tanko izrezane mrkve. Smotajte u svitke i učvrstite ih čačkalicama. Uvaljajte u 1 tučeno jaje pa u krušne mrvice. Pržite meso u 2 dl vrelog maslinova ulja, dok ne zazlati sa svih strana. Tada dodajte oko 5 dag miješanog sjeckanog češnjaka i peršina, podlijte s 2 dl prošeka, pa posolite i popaprite te dodajte jelu 2 klinčića i 1 žlicu meda. Kad se sve prožme, nastavite pirjati dok meso ne omekša, podlijevajući s 1 dl bijelog vina. Kad se sok zgusne u gladak, taman umak, a svici postanu meki, služite s 2 dag kolutića zelenog dijela manjeg obarenog poriluka, pireom od po 20 dag krumpira, 20 dag skuhanog i protisnutog poriluka i 1 mrkve , pa sve zajedno ukrasite listićima badema.

 

  • kbr:

    o da, sad mi je omiljena namirnica. time valjda nadoknađujem to što mi nije bio omiljen u djetinjstvu