Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastronomske bajke

Povrće žarkog ljeta

Krumpir, kukuruz i nadasve paprika i rajčice bit će hrana naroda i na njima će počivati moć njihovih svetih vladara.
Objava 19. kolovoza 2020. 0 komentara 883 prikaza
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
Planetarne legende o plodnom povrću koje se sjaji na našim stolovima u žarko ljeto, kao slasno, šareno i živo utjelovljenje besmrtnika

Dok plamti ljeto, a tržnice, naše kuhinje, lonci i stolovi odišu sjajem plodnog povrća, mogli bi se prisjetiti starih mitova koji se izravno vežu uz njihov mistični, ali i gastronomski značaj. Pa kad opet na ovog ljeta pojedemo komadić jela od povrća, pokušajmo promisliti o nama samima.

Pa eto, dogonski vodeni bog Nommo, taj veliki stvoritelj dogonskog svijeta i svemira javlja se u obliku tikvice i samo je njegova tikvica prava slika nastanka života u cijelini. Na sasvim drugom kraju svijeta, astečki su carevi vjerovali da će nakon smrti, u obliku sjajnih kolibrija, dolepršati pred lice Sunca Ratnika, velikog Hutzilopochtlija i ondje se, kao i za života hraniti tikvicama, rajčicama, tom hranom bogova koja i žive i mrtve upućuje u tajne stvaranja svijeta Pet Sunaca.

Nešto južnije na Novom kontinentu, južno od peruanskog grada Cusca, stare prijestolnice Inka, dizala se planina Tambo Toco i na njoj tri duboke špilje. Iz najveće, srednje špilje zvane „Bogati prozor“ glavni je bog stvoritelj Viracocha rodio Inke, tako što je sačinio četiri brata i četri sestre i odmah ih oženio kako bi mogli ljudima rađati kraljevsko potomstvo. Najstariji brat, bio je Ayar Manco, kojeg je Viracocha odredio za prvog vladara, Inku, Sina Sunca.

Ostala brača zvali su se Ayar Auca, Ayar Cachi i Ayar Uchu. Na starom jeziku Inka, Manco kasnije nazvan Capac, znači najbogatiji, Sauca sreća, Cachi sol, a Uchu je bilo ime peruanske paprike, koju će vladari Inka, kada pokore svoje veliko kraljevstvo, nazvati i aji, ako se radilo o ljutim paprikama, a astečki carevi, chili, imenom kojim se naziva sve do danas. Pa su krenula kraljevska braća i sestre u potragu za svojim kraljevstvom u kojem će postaviti temelje svijeta Petog Sunca. Pa kad su stigli u plodnu dolinu, Viracochini sinovi odmah su podjarmili ljude Četvrtog Sunca i oni će im kao robovi ili podanici služiti sve dok je njihova carstva.

Ayar Manco Capac na sebe je preuzeo vladarske dužnosti, a najmlađi od braće predaka, Ayar Uchu, ona Sveta Paprika poletio je u Nebo i, kada se vratio iz Viracochina doma, objelodanio je da će od njega nastati buduća kraljevska loza Sinova Sunca i biti oplođena sva polja velikog carstva. Krumpir, kukuruz i nadasve paprika i rajčice bit će hrana naroda i na njima će počivati moć njihovih svetih vladara. Tako je zavladala dinastija Inka po volji stvoritelja Viracoche i njegova glasnika Svete Paprike.

S jednih od ovih povrća stvari stoje nešto manje privlačno. Po jednom irskom samostanskom spisu iz XI. stoljeća, gutači patlidžana plutat će nakon smrti u jezeru boli, a jedna je kapljica iz tog povrća dovoljna da oporošću rastoči sva stvorenja na zemlji. Istodobno na obalama muslimanskog dijela Sredozemlja izješama je obećano mjesto u raju gdje sa svoda padaju patlidžani pripremljeni u mirisnim začinima. Za svakim stolom čekala je rajska hurija, spremna zadovoljiti svoga gospodara. Kalifi od Bagdada do Córdobe uživali su u pričama i jelima od ljubičastih plodina, a pjesnici su u stihovima najavljivali svaki novi slijed. U tom su razvijenom sredozemnom sracenskom i berberskom muslimanskom krugu patlidžani već stvorili pravi mali žarki raj u kojemu nema mjesta strahu od paklenih muka i tako postali dio planetarnih legendi o plodnom povrću koje se sjaji na našim stolovima u žarko ljeto, kao slasno, šareno i živo utjelovljenje besmrtnika i legendi.


Kuhano povrće s maslinama 

Zajedno skuhajte po 10 dag očišćenih fažoleta, komada brokule i krumpira. Kad omekša,ali ostane pod zub, pomiješajte s 5 dag već skuhanih ploškica od fileta posušenog brancina Cromaris pa sve procijedite u cjedilu. Istresite u zdjelu, posolite i zaljutite 1 malim feferonom, podlijte s 1 dl maslinova ulja i promiješajte. Kad ste sve tako uredili, ukrasite trakama pečene paprike i maslinama.


Ratatouilles s maslinama

Na 2 dl maslinova ulja zazlatite 1 sjeckanu kapulu, 5 režnjeva češnjaka, dodajte 20 dag patlidžana, 20 dag tikvica i 20 dag rajčica, 15 dag svježe paprike, sve u ploškicama, pa nastavite sve pirjati na tihoj vatri povremeno miješajući i podlijevajući s malo vode dok povrće ne uvene i ne skuha, ali ostane u komadima. Posolite, popaprite i pospite sjeckanim bosiljkom, s nekoliko zelenih i crnih maslina pa pustite da i njima korica osjeti vrućinu.


Torta od povrća, sira i maslina 

U dubljem limu za pečenje torti koji ste položili na emajliranu podlogu slažite po redu 2 tikvice u tanjim kolutima, pa 2 rajčice u ploškama, a na njih 1 patlidžan u tankim izduženim trakama i jednu pečenu papriku u trakicama. Tada na poslagano povrće rasporedite tanke ploške polutvrdog sira, najbolje gaude. Zaljutite poluljutom mljevenom paprikom, posolite i cijeli postupak ponovite onoliko puta koliko treba da kalup bude pun te da posljednji red bude pokriven vrlo tanko izrezanim šampinjonima te nekoliko crnih pečenih maslina. Položite sve zajedno u pećnicu i pecite na srednjoj pa pri kraju jačoj vatri pokriveno alufolijom. Kad sve omekša, skinite foliju i pustite da se površina još malo zapeče.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.