Blogosfera Gastronomske bajke

Priča o cikli, plemenitom i omiljenom gomolju

Objava 13. veljače 2017. 0 komentara 600 prikaza
Umak od cikle
Umak od cikle
cikla3

Evo danas jedna malo strašna priča iz drevnih vremena. Naime, živio je u delti rijeke Nil mračni čarobnjak, sluga krokodilskog boga Sobeka, koji je sanjao kako će zavladati svijetom pa je poslao svog slugu zlog, Negromanta, da povede sa sobom svu sirotinju, od Egipta, obala Male Azije, Mezopotamije do slavne Indije. “Nađi mi plod gomoljike nalik sa srce, iz kojeg se cijedi njegova krv. Pa kad ga pronađeš, daj svojoj vojsci da jede i pije.” I bi tako. Nakon duga lutanja, stigao je konačno sa svojom gladnom vojskom čarobnjakov sluga konačno do Babilona.

Dobri kralj Kir, uvidjevši sav taj jad, pozove njihova vojskovođu, ni ne sluteći da se radi o slugi sila zla. I pokloni se Negromant pred kraljem i ponizno ga zamoli da mu otkrije gdje bi mogao pronaći ljubičasti gomolj srcolika oblika kojim će nahraniti sve svoje jadnike. Ništa ne sluteći, sav ozaren što može pomoći, uputi kralj Kir, svog gosta. “To što tražiš zove se cikla, ima je u povrtnjacima, od Helade sve do gorovite Baktrije i rijeke Inda. Zato krenite, jer čeka vas dug put. Ali, pazite, čupajte hranjive gomolje tek koliko vam je potrebno.” Otpusti kralj Negromanta, i on pokrene svoju vojsku sirotana. No prije no što su krenuli čupati ciklu, Negromant ih postroji, zazove svog gospodara u hramu krokodilskog boga i ovaj pošalje na vojsku sirotana crveni oblak koji dojedri nošen kužnim dahom i poškropi jadnike kapima krvi.

Oni su počeli brati srcolike gomolje, uvjereni da će se konačno osloboditi bijede i gladi. No što su dalje putovali i proždirali ciklu, nisu ni osjetili kako ih ona zla krv iz kužnog oblaka polako pretvara u demone. Stala je tako Negromantova vojska u krvi osvajati svijet, nekoć čvrste utvrde gorjele su grimiznim plamenom, a umjesto potočića, brazdama uzoranih polja i nasada, tekla je krv pomiješana s kapima već sažvakane cikle. I nitko se nije mogao suprotstaviti demonskoj vojsci. Činilo se da je Stari svijet došao svome kraju. Ali dogodi se tako jednog dana da nahrupe do jezerca u pritocima rijeke Inda. Kad tamo, fakir pliva u njegovim vodama i moli se harmoniji života i svemira. “Hej ti, luđače, zar te nije strah, osjeti moć srca gomoljike naših gospodara, osvrni se na okrvavljenu zemlju, pa vidi što te očekuje.”

No, začudo, fakir nije ni trepnuo. “Ne mučite se više, ništa vi niste uništili, nikoga okrvavili, a vaši su gospodari nemoćnici, koji su vas zaludili i jednu plemenitu gomoljiku, prenijeli u svijet kaosa, u kojem su se utopile vaše gladne duše. Zato priđite, okupajte se u vodi jezera i okusite sok prave cikle. Sijevajući očima, krenu demoni jedni za drugim, budući da su se mogli uvjeriti kako je svaki koji je okusio sok u jezercu odjednom postao onaj stari, možda gladni jado, ali ispunjen novom nadom.

Pa su dograbili zlog Negromanta i polili ga sokom iz jezerca i on u tren planu grimiznim ognjem, koji vjetar ponese do čarobnjakova hrama i ondje ga odmah proždere krokodilski bog, moćni Sobek. Zahvalivši se fakiru, krenu svaki svome domu, a kako su se prehranjivali jelima od cikle, putem ojačaju i obnove sve što su uništili kao demonska vojska.

A cikla, plemenita cikla, njezino lišće i sok koji se cijedi iz gomolja, jedan je od najzdravijih plodova koje nam je podario Stari svijet i njegove bajke, koje su tako zajedno s ciklom ušle u suvremenu kuhinju kao jedna od najomiljenijih i najzdravijih gomoljika u čijoj se pripremi često ogledaju najbolji majstori i šefovi. 


Gusta juha od cikle

Oko ¾ kg neoguljenih gomolja cikle kuhajte u vodi dok povrće sasvim ne omekša. Procijedite pa ogulite ciklu, izrežite u kockice te još malo kuhajte u 1 l pilećeg temeljca zajedno s dvije već kuhane mrkve, ½ korijena od celera i 1 skuhanog i isječenog korijena batate. Kada juha uzavre, štapnim mikserom usitnite u krem-juhu. Posolite i zaljutite po volji te služite vruće.

Topla salata od cikle, kapule i paprike

Na malo nauljenoj ploči ili tavi zajedno ispecite 2 skuhane i očišćene cikle, 2 obarene kapule bez kože i po 1 crvenu i zelenu papriku, sve povrće izrezano u tanke polumjesece, pa kad uhvati koricu, pomiješajte u široj zdjeli, podlijte s po ½ dl maslinova ulja i balzamičnog octa začinite po volji i služite vruće, kao glavno jelo ili prilog.

Umak od cikle

Skuhajte ½ kg cikle kao u prethodnim receptima, procijedite i isijecite u kockice. Posebno skuhajte po 1 oguljenu mrkvu, zelenu jabuku i repu, pa također isjeckajte u kockice koje dodajte cikli u dubljoj zdjeli, ubacite 1 žlicu ribanog hrena, 5 dag majoneze i sve usitnite i pomiješajte štapnim mikserom. Služite kao prilog većoj kuhanoj filetirenoj ribi Cromaris ili bilo kojem mesu.Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.