Blogosfera Gastronomske bajke

Prognanik Castelvetro učinio je bob popularnim

Castelvetro je umro dvije godine nakon što je objavio knjigu pa se nije uspio nauživati svoje kasno stečene slave i blagostanja
Objava 27. lipnja 2017. 0 komentara 122 prikaza
Foto: Ordinacija.hr
Foto: Ordinacija.hr
Zaboravljena namirnica – bob!

U punom sjaju renesanse 1546. rodio se u Mantovi Giacomo Castelvetro, u sudbonosnom vremenu pravovjernika i heretika, tihi čovjek, zaljubljenik u mahunarke, povrće i jestivo bilje. Pa kako je uz to bio i dobar gastronom i vegetarijanac, vijesti o nekom čudaku koji propovijeda uživanje u svježim povrtnim namirnicama stigla je i do dva moćna brata, mantovskih autokratskih vojvoda. Dogodi se tako jednog dana da je naš pajdo bio pozvan na dvor vladara koji su se dičili svojom kuhinjom kojom su se nadmetali sa sjajem, okusima i mirisima njima ipak nedostižnih papinskih, mletačkih, ferrarskih i firentinskih dvorova i velmoža, i oni mu ponude mjesto glavnog dvorskog komornika i majordoma. Braća su željela slavu svoje kuhinje, a Castelvetru je trebao novac.

Ali postojala je jedna, kako će se uskoro pokazati, nepremostiva zapreka. Naime, u punom zamahu protureformacije siroti je Giacomo prešao na protestantizam i tako stekao utjecajne neprijatelje među dvorjanima, a pogotovo mantovskim svećenstvom, koji su uspjeli nagovoriti vojvode da prisile Castelvetra da se opet obrati na katoličanstvo. Ali, jao! Tvrdoglav kakav je bio on je odbio ponudu koja mu je mogla promijeniti život i uskoro je 1604. bio prisiljen uteći iz Mantove i Italije i spas potražiti u anglikanskoj Engleskoj.

Tako je istini za volju živ i zdrav, naš Giacomo Castelvetro već u zrelim godinama počeo novi život, u velikom, njegovanom, ali za tuđe patnje poprilično ravnodušnom vrtu ranobaroknog britanskog kraljevstva. Pa ipak, glas o talijanskom gastronomu i botaničaru pribavio mu je naklonost suzdržanih engleskih lordova i njihovih kuhinja, stolova i blagovaonika, posebno nakon što je objavio knjigu punu nostalgije pod drugim naslovom, ali kratka sadržaja – Kratka pripovijest o svem povrću i svem voću koje se jede u Italiji. I sudbina mu se konačno nasmiješila. Englezi su počeli uživati u njegovim recepturama, ponajprije u onima za pripremu njima omiljenog boba koji je Castelvetro hvalio i preporučivao na svakom koraku.

Iznad svega u kaši od boba i aromatičnog bilja koja je očarala podjednako vrlu kraljicu Elizabetu I., kao i sve njezine podanike. Jednostavno jelo mantovskih pučana postalo je tako zahvaljujući Castelvetru kultna pjatanca albionske aristokracije i dvora posljednjeg izdanka kraljevske loze Tudora. “Kad već otvrdne i počne se jesti bez mahune, bob valja dobro skuhati, pa procijediti i skinuti opnu sa svakog zrna. Tada mu treba dodati svježeg maslaca, mažurane i mravinca, soli i papra, pa sve još malo prokuhati i poslužiti kao samostalno predjelo ili prilog kuhanom mesu.

Jednostavan recept iz kojeg mirišu povrtnjaci moje Italije.“Nažalost, dvije godine nakon objavljivanja svoje knjige 1616., u istoj godini kada s ovoga svijeta ode i kraljica Elizabeta i slavni William Shakespeare, umro je i siroti prognanik iz Mantove, a da se nije uspio nauživati svoje kasno stečene slave i blagostanja. Pa ipak, upravo mu je bob pomogao da ostane zapamćen za sva vremena, čak i usprkos njegova već glasovitog djela. Naime još od Egipćana, Grka i Rimljana, bob je smatran svetom biljkom koja ima moć da u svom zrnju prenosi poruke predaka. Stoga su oni, uživajući u bobu, imali osjećaj da razgovaraju sa svojim preminulim najbližima i tako ih mogli ugostiti kad god je bilo vrijeme boba.


Bob na drniški

Skuhajte 1 kg suhe svinjetine od buta, može i kost od pršuta. Posebno na 8 dag masti zazlatite 3 sjeckane kapule i 3 režnja češnjaka, pa zalijte s 2 dl mljevene rajčice. Kad dobijete gustu šalšu, ubacite ½ kg očišćenog boba i nastavite kuhati zajedno sa suhim mesom, podlijevajući razblaženom juhom od suhe svinjetine. Kad se sve zgusne i omekša, popaprite, posolite ako treba, i poslužite vruće.


Bob s blitvom i osmukljem
 

U vruću posoljenu vodu stavite kuhati ½ kg očišćenog boba i 1 kg mlade blitve. Kad povrće omekša, procijedite i na pladnju ukrasite obarenim osmukljem kojeg se može naći i na našim gradskim tržnicama, posolite sve, popaprite i podlijte s 2 dl maslinova ulja. Služite vruće kao jelo ili predjelo. Recept s otoka Krapnja.


Tingul od teletine i boba
 

Na 1 dl maslinova ulja u kojem ste rastopili 5 dag domaće masti zajedno zazlatite 2 sjeckane kapule, 5 dag sjeckane slanine i ½ kg mekači od teletine. Dodajte 40 dag očišćenog boba, ¼ l mljevenih rajčica, 1 žlicu slatke paprike, 2 klinčića i 2 lista lovora, sve podlijte s½ l mesnog temeljca i kuhajte dok se sve ne zgusne. Posolite i popaprite, pa služite vruće s kuhanim krumpirom. Moj recept.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.