Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastronomske bajke

Rimske riblje gozbe

“Divite se, prijatelji, naš je Lukul istinski perzijski kralj. Kserkso u rimskoj togi !“
Objava 12. listopada 2020. 0 komentara 537 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Riba je bila skupa kod Rimljana

Prepirka je započela još u Grčkoj kada je sam Platon, proklamirani asket, a u duši veliki gurman i čest gost atenskih gozbi, ako je suditi po njegovim djelima, napao svog učenika Aristipa da kupuje previše ribe. Aristip ga je probao utješiti da je za nju platio samo dva obola. I doista, već primiren Platon je prijateljski zaključio da bi za tu cijenu i on kupio tu ribu. Ali nije se dao Aristip: “Vidiš, Platone, ja očito toliko volim ribu koliko ti svoj novac!“

Riba je bila skupa kod Rimljana, u duši zemljoradnika i seljaka, koji su od nastanka Rima rijetko izlazili svojim brodovima daleko od sigurnih luka, a ribare su smatrali ili glupima ili pretjerano odvažnima. Pa se tako zbilo da je, izazvan od nekog bogatuna nezadovoljnog njegovim proglasom protiv rasipništva, koji ga je upitao što ima protiv ribe, Katon, kažu, odgovorio da libra ribe u Rimu košta koliko i cijelo govedo.

“O čemu ti to, ćudoredni senatore? Pa za bačvu sušene i soljene ribe ne mogu kupiti ni jednu ovcu, a kamoli govedo. Nego probaj ti pa da vidimo što i kako ćeš pazariti!“ I tako je inače rječiti i svadljivi Katon bio ušutkan od priglupa ali prepredena bogatuna. No strast prema svježoj ribi širila se usporedo s usponom rimske vojne i trgovačke flote, a kao gospodar Sredozemlja Rim se uzdigao do najvećeg imperija starog svijeta pa je i Rimsko Carstvo postalo ovisno o moru. A kad mornarica ovisi o moru, i njeni su jelovnici morski, kako čitamo na preživjelim keramičkim tablicama sa zapisima o tovaru na rimskim lađama, uglavnom usoljena i marinirana sitna plava riba, poglavito srdela.

Stoga su latinski bogatuni, kojima je srdela bila prejeftina za njihov društveni položaj, počeli graditi skupocjene bazene za uzgoj, poput onog koji je u III. stoljeću sagradio Licinije Murena. Njega su pak u svojim gradnjama oponašali i Filip i Hortenzije koji su smatrani najuspješnijim graditeljima bazena onog doba, a čije se ostatke još i danas može vidjeti u okolici ruševina rimskih vila rustika od Napulja, Pompeja i Kaprija do Ostije i Rima, da spomenemo samo najvažnija nalazišta na zapadnoj, tirenskoj obali Italije.

Pa ipak sve ih je nadmašio onaj slavni Lukul, poznati bonkulović koji je čak probio kanal kroz visoko brdo na morskoj obali i doveo more sve do bazena pred svojim raskošnim ljetnikovcem u kojem je uzgajao i hranio stotine raznih skupocjenih riba, a cijela je gradnja koštala više nego njegovo cijelo imanje u predgrađu. Kada je pozvao visoke uzvanike na svečani konvivij, gozbu sastavljenu samo od ribljih jelovnika, upriličenu prilikom otvaranja kanala i bazena, kojem su nazočili i Cezar i Pompej i Kras, dakle sva tri tada još složna triumvira, vladara Rima, kažu da je Pompej iznenađen uzviknuo:

“Divite se, prijatelji, naš je Lukul istinski perzijski kralj. Kserkso u rimskoj togi !“

No uskoro je veliki bazen i kanal postao preskup za održavanje pa su ga Lukulovi nasljednici nakon njegove smrti prodali za golemu cijenu od 4 milijuna zlatnika, a novi je, nama nažalost nepoznati vlasnik sav ponosan opet upriličio banket od ribe koja se preživjela još praćakala u nekadašnjem Lukulovu bazenu. I nije nam također poznato je li i taj očito pomodni ljubitelj ribe nastavio s rastrošnim navikama svog bogatog ali mudrog prethodnika.


1. Srdele s maslinama iz pećnice 

Oko 1 kg očišćenih srdela uvaljajte malo u posoljene i popaprene krušne mrvice i brašno pa ih složite na nauljeni lim za pečenje da se peku s jedne strane. Kad uhvate koricu, okrenite ribu pa na nju položite grančice ružmarina i pečene masline iz meda, još malo posolite i popaprite i pustite da se sve zajedno ispeče. Po rimskom receptu.


2. Namaz od slanutka i srdela 

Preko noći potopite 1 kg slanutka pa ga ujutro skuhajte i procijedite, ali dodajte mu 1 dl maslinova ulja. Tada ubacite 35 dag očišćene kuhane hame Cromaris pa sve zajedno dobro sameljite u mikseru s 15 fileta slanih inćuna ili srdela i sokom od 4 limuna. Popaprite i opet sve zajedno meljite dok ne dobijete potpuno glatku smjesu. Ohladite namaz i služite ga debelo premazanog na prepečenom kruhu.


3. Srdele u bijelom savuru 

Očistite oko 1 kg srdela, pobrašnite ih i prepecite na miješanom ulju. Kad su gotove, ocijedite masnoću s ribe na kuhinjskom papiru. Posebno u 3 dl bijelog vina i ½ dl bijele kvasine prokuhajte 2 kapule isječene na kolutove i 3 grančice ružmarina. Dobro posolite i popaprite marinadu, ubacite u nju 2 žlice kapara, 1 na tanke polumjesece izrezani limun i 1 žlicu meda. Dobro promiješajte marinadu i njom prelijte pržene srdele složene u slojeve, red po red ribe i marinade. Ostavite mariniranu ribu u hladnjaku preko noći pa služite hladnu.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.