Blogosfera Gastronomske bajke

Salate od karnevala na pokladnim stolovima

Za te dane, sve maškare podaju se razuzdanim igrama, prkoseći Bogu.
Objava 04. ožujka 2019. 0 komentara 443 prikaza
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
Među svim tim karnevalskim jelima, šarene i podatne, maštovite i nadahnute svojim raznolikim sastojcima, posebno se ističu razne salate

Kada se počne osjećati proljeće, ljudi na sebe navlače životinjske kože, na glavu vežu ovunjsku, jareću ili goveđu lubanju pa oko pasa opasuju velika zvona, a onda, tresući kukovima, idu od grada do grada, od sela do sela i gone duhove zime. Oni su demoni, prastara nadnaravna bića. Gospodari nekadašnjih antičkih, starohrvatskih i slavenskih svetkovina obnavljanja svijeta i buđenja prirode, rimskih saturnalija i naših karnevala. Za te dane, sve maškare podaju se razuzdanim igrama, prkoseći Bogu. Svatko postaje netko drugi. Jer demoni nisu bića uobičajene naravi, u njima kuljaju mnoge prirodne i natprirodne sile i, vezano uz ljude, sudjeluju u stvaranju naše kobi i sudbine.

Demoni su stoga oduvijek bića koja posreduju između bogova i ljudi, a kako su sile koje oni utjelovljuju mnogostruke, ljudi i danas vjeruju u mnoštvo demona koji se skrivaju ispod svake pokladne maske. Mogu ti demoni biti dobri ili zli i stoga im rijetko nadijevamo posebna imena. Oni žive u našim dušama, ali se i skrivaju po vrletima, klancima, usjecima i špiljama. Pa ipak, od stare Grčke, najpoznatiji su demoni buđenja prirode, slavni koribanti, a naši kureti. Ona bića odjevena u kože sa životinjskim lubanjama umjesto glave, koja zazivaju proljeće što stiže na leđima njihovih rođaka, razbludnih patuljaka, daktila, neobuzdano plešući i zvoneći zvonima koja tjeraju strah u kosti već gotovo mrtvoj zimi.

Nema boga koji bi se ukazao za tih karnevalskih dana, osim svete majke Kibele i one slavenske Vesne, božice nadolazećeg proljeća, i ponovnog rođenja zamrle prirode. Stari su vjerovali da su demoni bića koja su nastavala zemlju prije ljudi te da oni ispod svog lika sklonog preobražaju utjelovljuju svemirski glas o smrti i rađanju, o dobru i zlu, sve sile koje se stalno bore u duši krabulja. Stoga su demoni oduvijek smatrani posrednicima između neba i zemlje i štovali su ih kao prisna, iako nadnaravna bića. Tako sve do Kristova rođenja. Jer njegov je nauk u demonima prepoznao zlo i počeo ta čudna bića izjednačavati s poganskim bogovima i palim anđelima i na kraju, kada se radi o osobito zločestim demonima, i paklenim Sotoninim slugama.

Imena im do danas nisu nestala i njima se nazivaju zli dusi koji tjeraju ljude na blud, poroke i zlodjela, ali i dobroćudni vilenjaci, radišni patuljci i opaki gnomi. Svi oni zajedno s nama, stupaju u pokladnim povorkama, preodjeveni za ludu misu i ludu svetkovinu. Ruž i sjenilo, krinke, krinoline, frakovi i perike, cilindri, štapovi, princeze, prinčevi, pajaci i dvorske lude, vile i vještice, kraljevi i prosjaci, carevi, sluge i robovi, predvođeni demonskim kuretima, u razuzdanom slavlju tjeraju staricu zimu i pale sva prošlogodišnja zla, dok puštaju svim svojim osjetilima i uzavreloj puti na volju. Pred svakim hramom i crkvom uzdišu bogohulno, satirući sve svojom demonskom strašću i snagom koja potresa pokladne dane, a hrana i sama urešena poput krabulja diči se po prostrtim stolovima.

Među svim tim jelima, šarene i podatne, maštovite i nadahnute svojim raznolikim sastojcima, posebno se ističu razne karnevalske salate, ohlađene i spremne da u svakom trenu uspokoje vrelinu puti i razigranog droba, koji čeka da konačno prsne stidna opna zime, u očekivanju pokladnog utorka kada ćemo svi zajedno spaliti glavnoga demona, pravoga Masopusta ili Krnju, zemlju i nebo nad njom. Sve te istinske krivce za naš jadni i tjeskobni usud.


Salata od muzgavaca i slanutka

Skuhajte 1 kg očišćenih muzgavaca pa ih izrežite na komadiće i kockice. Potom skuhajte ½ kg slanutka i 1/4 kg graha koje ste preko noći namočili u vodi, pa procijedite kad omekša i stavite u zdjelu za salatu zajedno s narezanim muzgavcima. Dodajte 5 dag suhica, 5 dag kapara, 1 dl maslinova ulja i 1 dl bijele kvasine. Posolite i popaprite, dobro promiješajte i pospite sjeckanim petrusimulom ili peršinom. Služite hladno.


Pokladna salata od junetine

Skuhajte u malo vode 1 kg mekaći od junetine. Kad omekša ostavite da se ohladi u vlastitoj juhi dok se sve ne pretvori u hladetinu. Tada u posudu ubacite 5 dag sjeckanih kiselih kapulica, 5 dag kapara, 5 dag otkoštenih crnih maslina, 1 na kockice narezani korijen od celera od oko 25 dag, koji ste skuhali zajedno s mesom, 1 na kockice sječenu oguljenu slatku jabuku te 1 dl balzamične kvasine. Naribajte u salatu malo kore od naranče, posolite i popaprite i sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku salatu. Stavite u hladnjak, pa kad se dovoljno ohladi pokrijte majonezom. Služite hladno.


Salata od dagnji i brancina u jogurtu

Otvorite 2 kg dagnji na pari pa odvojite mesa školjki i pohranite u široj zdjeli. Posebno skuhajte 1 brancina Cromaris, filetirajte ga i očistite od kože i kostiju pa izrežite na kockice. Kad se riba i dagnje ohlade ubacite u zdjelu 2 kuhana krumpira i 10 dag kozjeg sira, sve u kockicama, ulijte 2 dl jogurta i sitno sjeckanog češnjaka, posolite i popaprite po volji i pustite da se ohladi. Služite kao svaku salatu.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.