Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastronomske bajke

Šanpjer ili kovač - riba koja je pomogla Zeusu da ugasi pobunu bogova

Ribu nazivaju i svetim Petrom, San Pierom, šanpijerom, rjeđe Isusovom ribom, a još rjeđe Petrovim pijetlom zbog njezina neobična glasanja kad se ulovi
Objava 20. rujna 2020. 0 komentara 519 prikaza
Foto: Thinstock
Foto: Thinstock
Riba i je pomogla Zeusu da potkuje svoje konje

Rijetko koja riba ima toliko imena, a sva su vezana uz neku slavnu zgodu, pa ne zna na koje da se odazove. No eto, dogodilo se naime jednom zgodom da su Zeusovim konjima otpale zlatne potkove. Pa kako su njegovi bijelci stali posrtati po nebu, uvidio je da nema kuda, i upravio je svoj četveropreg prema morskoj obali na koju se spusti zajedno sa svojim božanskim dvokolicama. I stane on odmah svojim silnim glasom naređivati Hefestu, bogu kovača, da hitro potkuje njegove miljenike. Ali Hefest mu prkosno odgovori s Olimpa:

– Nisi mi želio pomoći kad je Ares obljubio moju ženu Afroditu, pa sada potkivaj sam! Njegov prigovor potakne ljutnju svih ostalih bogova i boginja te uglas stanu svog gospodara optuživati zbog nemara koji je pokazivao prema svakom od njih. Pa se zamisli prepredeni Zeus i stane pomirljivo uzvraćati:

– Promijenit ću se kad se vratim na Olimp, ali kako da tamo stignem, nevoljnici, a da ne ozlijedim svoje vjerne konje?

– Tko ti je kriv, kad nemaš milosti ni prema njima, odgovoriše bogovi s Olimpa i ušutješe. Dogodi se tada da se iz dubine izvije neka sjajna prilika i iskoči na obalu, udarajući pri padu repom o kamen kao čekić po nakovnju :

– Pojedi me, o, silni Zeuse i potkovat ćeš svoje konje. Još zbunjen od neočekivanog susreta, uze Zeus ribu među prste i zagrize u njezino meso. Nepoznat i zanosan okus preplavi mu usta. Pa je stao halapljivo jesti i gutati velikodušnu ribu, sve dok je sasvim ne oglođe. I baš kad je htio predahnuti, pogled mu padne na riblji kostur i on iznenađen u pravilnom nizu njezinih kostiju prepozna kovački alat. – Više ti nitko nikada ne smije nauditi, ribo!, poviče tako da se čulo do Olimpa, na užas pobunjenih bogova.

Tada Zeus s gornje strane riblje glave odvali mašice, s donje vilice čekić, s obraza nakovanj, a od strašnih bodlji s bokova izabere sebi čavle, te u tren oka potkuje svoje konje novim zlatnim potkovama. Dvokolicama pojuri na Olimp osvetoljubivo praskajući svojim munjama. Otada su ljudi ribu koja je pomogla Zeusu da potkuje svoje konje i ugasi pobunu bogova počeli nazivati Zeusovim kovačem, imenom na koje se riba ponekad odaziva još i danas. I tu bio bi kraj našoj bajci, da neki tumači Evenđelja nisu ustvrdili da je upravo ta riba bila ona iz koje je ribar Šimun kasnije kao apostol nazvan Petar, po Isusovoj zapovijedi, izvadio novčić za poreznika te da su kolobari na bokovima otisci njegovih prstiju.

Od tada ribu nazivaju i svetim Petrom, San Pierom, šanpijerom, rjeđe Isusovom ribom, a još rjeđe Petrovim pijetlom zbog njezina neobična glasanja kad se ulovi, po nekima nalik onom izdajničkom kukurijeku koji se javio kad je apostol Petar tri puta zanijekao Božjeg Sina. Pa ipak, Grci i Latini još su dugo ribu nazivali Zeusov kovač, halkeus, faber. Na našu, kao i sreću ove ukusne ribe, zbrku je konačno razriješio veleučeni i mudri Gyllinus tvrdeći: – Zeusov kovač oblasta oblika i pripremljen na svaki način izvrsna je okusa.

Njega su Grci kovačem zvali, a danas ga u bogomoljama i Kristovom ribom zovu ili zbog njena izgleda čak Vjedrom ili Posudom. U Dalmaciji sam saznao da ga i oni zovu kovačem, jer su mi tamo objasnili nakon što sam ih najljepše pitao, a rijetko odgovaraju strancima, da su mu sačuvali staro ime jer njegove kosti nalikuju na kovački alat. Pa ipak, prije negoli prionu jelima od kovačeva vrsnog mesa, pomole se i znajući kakav ih užitak očekuje, zahvaljuju Kristu i Svetome Petru što su im podarili takvu deliciju, Svetog Petra, San Pietra, njihovog voljenog šanpijera. I nitko ga više ne pita kako se zove !“

1 Šanpjer i brancin utisno 

Oko 1 kg manjih šampjera i 1 brancina Cromaris od oko 35 dag dobro očistite, posolite i popaprite, pa zajedno s 1 kapulom isječenom na kolute, 3 češnja češnjaka, 3 grančice petrusimula ili peršina i 1 listom lovora položite u posudu za kuhanje. Tada zalijte ribu vodom tek da joj pokrije bokove, pa kuhajte na tihoj vatri dok riba ne bude gotova. Složite je u dublji pladanj, prelijte procijeđenom juhom i pokapajte s nekoliko kapi limuna.


2 Šanpjer s povrćem 

Očišćenog, posoljenog i popaprenog šampjera ili kovača od oko 1 kg, položite u maslinovim uljem namašćenu posudu za pečenje i oko njega složite posteljicu od miješanog povrća, od po 10 dag sječenih tikvica, balancana ili patlidžana, pomidora ili rajčica i ½ kapule te 4 češnja češnjaka. Pecite ribu i povrće prvo pokrivene u pećnici oko 20 minuta, a onda otkrijte i podlijte s još malo maslinova ulja, malo posolite i popaprite po volji te zapecite u pećnici.


3 Fileti šanpjera s džemom od kapule 

Na gradelama ili na ploči ispecite s obje strane filete 1 šampjera ili kovača od oko 1 kg, koje ste dobro očistili od svih kostiju. Dok se riba peče, u 1 dl maslinova ulja rastopite 4 dag maslaca, pa na toj masnoći pirjajte 3 sitno sjeckane kapule te odmah malo posolite. Kad se povrće zastakli i opusti, dodajte 1 žlicu meda od kadulje, pa nastavite sve pirjati stalno podlijevajući s ½ l crnog vinoa dok ne dobijete gusti tamni džem. Složite tada pečene filete šampjera na pladanj pa ih vruće servirajte s džemom od kapule i malo šalše od pomidora ili umaka od rajčice
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.