Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastronomske bajke

Šareni plodovi iz mitskih ljetnih povrtnjaka

Već oko 10.000 godina prije Krista na svih pet kontinenata stala odvijati planetarna priča o tragovima uzgoja i uživanja u povrću.
Objava 05. kolovoza 2019. 0 komentara 688 prikaza
Foto: Igor Lukin/Pixabay
Foto: Igor Lukin/Pixabay
Dok gasne ljeto, a tržnice, naše kuhinje i stolovi šarene se povrćem, mogli bismo se prisjetiti starih mitova

Podrijetlo njihova uzgoja seže u zoru uspona čovjeka pa nitko još ne može sa sigurnošću potvrditi kada je počela epopeja plodina koje nazivamo povrćem, premda se već oko 10.000 godina prije Krista na svih pet kontinenata stala odvijati planetarna priča o tragovima uzgoja i uživanja u povrću. Stoga, dok gasne ljeto, a tržnice, naše kuhinje i stolovi šarene se povrćem, mogli bismo se prisjetiti starih mitova koji se izravno vežu uz njihovu mističnu, ali i gastronomsku važnost. Pa kad sred vrelog dana kušamo neko osvježavajuće jelo od povrća, otvara se mistična knjiga legendi o nama samima.

Podjednako u najstarijim azijskim zajednicama od Japana, preko Kine do Indije, kao i uz drevne gradove i povrtnjake Mezopotamije i Egipta ili srca Afrike. Šuljaju nam se iz svih tih već bajkovitih prostora mitovi o Leigingu, gospodaru gromova koji kišom plodi nasade, pa velikom Višnuu i njegovoj družici Laksmi koji šalju svoje leteće slonove da surlama natapaju polja, prvi mitovi o dobrom perzijskom bogu Ahura Mazdi koji ravna poretkom među svim bićima, Izidi i Ozirisu, besmrtnicima čije se sjeme krije u labirintu kanala u slivovima velikih maloazijskih i afričkih rijeka, koji su pustinje pretvarale u plodne nasade i povrtnjake. Malo dalje prema istoku Afrike dogonski vodeni bog Nommo, taj veliki stvoritelj, javlja je u obliku tikvice.

Na sasvim drugom kraju svijeta, aztečki su carevi vjerovali da će nakon smrti u obliku sjajnih kolibrija dolepršati pred lice Sunca Ratnika, velikog Hutzilopochtlija, i ondje se, kao i za života, hraniti tikvicama, paprikama i rajčicama. Nešto južnije na Novom kontinentu, nedaleko od Cusca, stare prijestolnice Inka, dizala se planina Tambo Toco i na njoj tri duboke špilje. Iz najveće, srednje špilje, glavni je bog stvoritelj Viracocha rodio prvo Intija, boga sunca, a on je pak sačinio četiri brata i četiri sestre. Najstariji brat bio je Ayar Manco, kojeg je Viracocha odredio za prvog vladara, Inku, Sina Sunca.

Ostala braća zvala su se Ayar Auca, Ayar Cachi i Ayar Uchu. Na starom jeziku Inka, Manco, kasnije nazvan Capac, znači najbogatiji, Auca znači sreća, Cachi sol, a Uchu je bilo ime peruanske paprike, koju će vladari Inka, kada pokore svoje veliko kraljevstvo, nazvati i aji, ako se radilo o ljutim paprikama, a astečki carevi, chili, imenom kojim se naziva sve do danas. S ostalim ljetnim povrćem, iako je podrijetlom iz Azije i kasnije otkrivenih Amerika, stvari stoje nešto manje privlačno.

Rajčica i krumpir od straha da ih je zatrovalo prokletstvo u krvi skrušenih indijanskih carstava udomaćuju ne na našim stolovima tek u XVII. i XVIII. stoljeću, dok će po jednom starijem irskom samostanskom spisu iz XI. stoljeća gutači patlidžana plutati nakon smrti u jezeru boli, a jedna je kapljica iz tog povrća dovoljna da oporošću rastoči sva stvorenja na Zemlji. Istodobno na obalama muslimanskog dijela Sredozemlja izješama je obećano mjesto u Raju gdje sa svoda padaju patlidžani i sjajno povrće u mirisnim začinima.

U tom su razvijenom muslimanskom krugu patlidžani i sjajne šarene plodine već otkrile svoj pravi žarki raj u kojemu nema mjesta strahu od paklenih muka i tako postale dio planetarnih legendi o plodnom povrću koje osvaja naše ljetne stolove, kao živo utjelovljenje besmrtnika i legendi.


Složenac od tikvica, mrkve i češnjaka

Isijecite 2 tikvice i 3 očišćenje mrkve na ploške i komade, prvo na 1 dl maslinova ulja zazlatite mrkvu, tek kad omekša dodajte tikvice i 3 zgnječena režnja češnjaka, zalijte s 2 dl povrtnog temeljca i pustite da se pokriveno kuha iz tiha dok povrće ne omekša. Podlijte tada složenac s 1 dl maslinova ulja, posolite i popaprite te služite jelo hladno ili vruće. Fantazijski ljetni recept.


Peperonata

Na 1 dl maslinova ulja dodajte po 3 na kolutove sjeckane paprike, rajčice i kapule te 1 patlidžan ili balancanu zajedno s 3 zgnječena režnja češnjaka. Pirjajte sve dok povrće sasvim ne omekša, premda po nekim receptima povrće može ostati i pod zub, a u njega se može ubaciti i malo na kockice sječene teleće mekači. Kad sve omekša i prožme se, posolite i zaljutite 1 malom ljutom paprikom, pustite da tek malo odstoji i služite vruće. Moja inačica talijanskog recepta iz okolice Pise.


 Špageti s češnjakom, ribom i pomidorom 

Na 2 dl hladnog maslinova ulja ubacite u posudu 10 sjeckanih režnjeva češnjaka, 1 kg pomidora ili rajčica izrezanih u polumjesece, 1 sjeckanu ljutu papričicu te po 1 vezicu sjeckanog petrusimula ili peršina i bosiljka. Posebno u 1 l vode skuhajte 1 hamu Cromaris od oko ½ kg. Kad je riba kuhana, izvadite je i očistite sve meso, a juhu protisnite. U drugoj posudi, u istom ribljem temeljcu skuhajte na zub ½ kg špageta, procijedite ih, posolite pa umiješajte u ulje komadiće očišćene ribe i povrće te sve dobro začinite s 20 dag krupnije ribanog parmezana. Uobičajeni sredozemni recept.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.