Blogosfera Verbalist

Ako želite 12 bodova od Hrvatske na Eurosongu, pošaljite Seku Aleksić

Ovo dokazuje dvije stvari, činjenica je da obožavamo cajke i da nam se sviđa Rokova pjesma. Poveznica je ista, a to je da nas je sram priznati.
Objava 04. travnja 2019. 3 komentara 1595 prikaza
Foto: autorsko
Foto: autorsko
Roko Blažević i Seka Aleksić

Neka istraživanja potvrđuju da Hrvati vole tuđe supružnike, a ja kažem da Hrvati vole tuđa mišljenja i tuđu glazbu. Šoubiznis i zabavne rubrike krajem veljače obilježila je famozna Dora i mladi Roko Blažević, koji je upravo vodeći se pretpostavkom s početka digao više prašine nego što je ima u ZET-ovim autobusima, pa kada se poslužim rukohvatima ne bih li preživio mahnitu vožnju dobijem plikove po cijelim dlanovima. Alergija, jasno, samo za razliku od ove faktične, ova fiktivna izaziva suze iz drugih razloga – ljudske taštine povezane s uspjehom o kojem sude drugi. Kod nas stvarno vrijedi ona: ''Sve će ti oprostiti osim uspjeha'', a Rokova pobjedna na ovogodišnjoj Dori ostavila je trag koji baš kao i moja alergija ne prolazi – još. Pa, vratimo se mi tamo gdje je sve počelo. Mladi Roko, maturant iz Splita, je valjda bio prvi čovjek koji je pobijedivši na srpskoj inačici showa Zvjezdice pomirio dvije posvađane nacije. Kako sam i sam tada imao intervju s ovim mladim glazbenikom, potvrđujem da su mu klicali, a sjećam se kako nam je tjednima nakon pobjede još uvijek iskakao u analitikama čitanosti. Ne znam je li bilo do Roka ili do toga što ne volimo Srbe, no da smo licemjerni, jesmo.

Država, žene, muževi i mišljenja – samo nek je tuđe

Nakon te pobjede, sljedeći Rokov uzlet bio je u Hrvatskoj. Pojavivši se na Zvijezdama njegov istančan vokal i impozantne visine dobivale su pažnju cijele nacije i šire, a o njegovim nastupima pisalo se i na srpskim portalima. Najdraža hrana za hrvatski ego. Klicali smo, uzdisali i plakali. Ako drugi kažu da je dobro, mora da je dobro-pogotovo oni koji uopće ne volimo. Vodeći se time da nam je tuđe mišljenje bitnije od vlastitog, prelazimo na sljedeću etapu slatkog hrvatstva. Puštajući isječke na portalima, prema svim statistikama Roko je bio apsolutni pobjednik sve do, DO, DOOOOO, do onda kada drugi nisu rekli drugačije. Rekli su da nam skladba ne valja, da je kopija i da je Roko vrišteći anđeo. Društvene mreže su poludjele, fanovi, ali i oni drugi koji su Eurosong pogledali nekoliko puta u životu, zažarili su društvenim mrežama i to kopljem prema nama. Zaboljelo nas je, a kako bismo bili pametni i pratili svjetske trendove, to smo odlučili reći i mi. Odlučili smo, već prema pravilu, ostaviti svoje mišljenje po strani. Tuđe je ionako uvijek bolje. Nakon svega što smo čuli, doslovno u nekoliko sati je bilo potrebno da ne valja Roko, ne valja skladba, kopija je i vrišteći anđeo. Da, da, upravo to je termin kojim smo se počeli razbacivati i nismo ga mi izmislili. Oni su. Oni koji u Hrvatsku dođu samo na ljetovanje. Sada ću vam ja nešto razjasniti. Činjenica je da smo labilni, a da su iz svijeta rekli bilo što drugo. Da su barem rekli da je Roko izvrstan, mi bismo rekli to isto. Počinjem vjerovati da mi nemamo svoje mišljenje, a ako ga i imamo, ne priznajemo ga. Sve samo kako bismo bili ''moderni'', u trendu i mogli se ponašati kao veliki znalci. Iako smo Doru, kao i Eurosong pogledali svega 3 puta. I onda su hrvati domoljubi kada? Za vrijeme Oluje.

No hajde, da se i ja izrazim ''diplomatski'', ne govorim ja ovdje o kvaliteti i ukusima, govorim o sveprisutnom licemjerstvu. Sve bi bilo drugačije da su iz svijeta rekli drugačije. Da su oni rekli drugačije, mi bismo mislili drugačije. Uzročno posljedično i vrlo jasno. Tako sam se upustio u razgovor s jednim kolegom koji mi je rekao: ''Naravno da su nam bitne reakcije iz Europe, jer to i jest natjecanje za najbolju pjesmu Europe.'' Nasmijao sam mu se, jasno, logično je samo nasmijati se. Nije stvar toga tko će i što reći, već toga da ti nemaš svoje mišljenje, a nisi ni svjestan koliko obezvređuješ sebe u svom tom košmaru komentara i asimilaciji. Sebe i svoju slatku državicu, koja očito vrijedi onoliko koliko ti drugi kažu da vrijedi.

To je ono naše bolno #hrvatstvo i iskonska potreba da negodujemo protiv svojeg, protiv očiglednog talenta. Ma, koliko se nama pjesma svidjela ili ne, nekada je potrebno samo reći: ''Bravo'', barem zato što je sa 18 godina napravio ono što drugi nisu za isto toliko godina glazbene karijere.

Zakuni se u ku*vu ako si hrraaa...HEROJ

S druge strane, ti se bojiš da vrijediš manje ako nisi ''moderan'' i ako si jednostavno priznaješ vlastit ukus. Znate ono kada pitate tko sluša cajke, a nitko ne diže ruku? Znate kada nitko nikada nije poslušao Extra.fm, a on razbija rekorde slušanosti, ili primjerice, znate da se nije slušala nova pjesma Seke Aleksić? Činjenice su naravno drugačije. Dapače, prije mjesec dana sam zabilježio jedan slavan trenutak u trendovima slušanja glazbe u Hrvatskoj. Na dan 25. veljače pjesma Seke Aleksić provaktivnog naslova 'Zakuni se u ku*vu' bila je #1 u trendovima slušanja glazbe na YouTube-u u Hrvata. Tada je brojala 2,8 milijuna pregleda (danas oko 10 milijuna), dok je Roko sa svojom skladbom 'Heroj' istovremeno bio #3 u trendovima sa 664.832 pregleda.  Kad se sve zbroji i oduzme i još malo zborji, to je čistih 12 bodova od Hrvatske za Srbiju, ali da su poslali Seku na Eurosong.

Neće te ni'ko

Ovo dokazuje dvije stvari, činjenica je da obožavamo cajke i da nam se sviđa Rokova pjesma. Poveznica je ista, a to je da nas je sram priznati. I ponavljam, na samom kraju, jer ćete zaboraviti – ne govorim o ukusima, i da, neću vam reći sviđa li se meni pjesma. Reći ću vam samo da sam rođen naopako, ako vam to išta znači, a trebalo bi. I ne mrzim nikoga. Rekao mi je dida davno: ''Važno ja kakov si čovik'', ali mi Hrvati smo, onako, malo sramežljivi? 

 • Avatar Django
  Django:

  Potpuno promašena teza. A ako je promašena teza onda je promašen i članak. Tko je to rekao da se nama sviđa Rokova pjesma? Od prvog dana svi osim Žaka govore da je pjesma katastrofa. No kao i uvijek izbor, čini ... prikaži još! se namjerno, pada na pjesme koje nemaju šanse pobijediti. Jer, zamislite samo da hrvatska pjesma pobijedi, koliki bi to trošak bio za HRT.

 • noKru:

  Decko fenomenalno pjeva ali kao prvo nije najbolji odabir za njega a kao drugo,frende pjesma je katastrofa !Ako je ljepota u forsiranju krajnjih visina i pokazivanju raspona ,zasto onda takvi ne pobjeduju ...?!Euroviziju prodaje poruka ili ti spika koja je ... prikaži još!a je aktualna u drustvu sa performansom kao prikazom poruke... Nas pojam glazbe kako ga vide pojedini autori(Zak)je da je arlaukanje lijepo,a nije i zato cemo opet lose proci jer nema znacajne poruke!

 • Avatar patkovic
  patkovic:

  pa čim je žak tu mentor znaš odma da je to praznina , ineče i srbija je izabrala drlog a propustili su su autentičnog ivana i pjesmu crveni ferari , to bi pomelo u izraelu