Blogosfera Verbalist

Bolje da je lumpovala nego spremala državnu maturu

Svaki uspjeh se mora dogoditi, a svaki neuspjeh isto. Problem nastaje kada nečiji uspjeh nazovemo neuspjehom, a upravo to smo napravili.
Objava 16. srpnja 2019. 0 komentara 870 prikaza
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Reakcija

Sve će ti oprostiti, sve osim uspjeha. Ma koliko puta sam ovo čuo, a isto toliko puta sam se uvjerio da je to istina. Hrvatski jal je naša bolest i kočnica, onaj teret koji nas odvlači od napretka. Ako je netko uspješniji od nas učinit ćemo sve da padne. Ovaj put se radi samo o jednom banalnom primjeru, no najezda komentara s kojom sam se susreo uzrokovala mi je ježenje cijelog tijela.

Riječ je o rezultatima državne mature, navodno poražavajućim ove godine. Naravno da su svi opleli po našoj mladosti. Joj mi ne valjamo, joj zašto nismo otišli na bauštelu, joj nek se uhvatimo tacne, joj roditelji će nas uzdržavati cijeli život...dežurni komentatori komentirali su i  spornu maturu iz hrvatskog jezika, a pritom nisu potrefili č i ć. Oni su navodno učili na kamenim pločicama i jako vole svoj jezik, ali gramatiku izgleda malo manje. Ali nebitno, ne rugam se ja nikome. Svaki uspjeh se mora dogoditi, a svaki neuspjeh isto. Problem nastaje kada nečiji uspjeh nazovemo neuspjehom, a upravo to smo napravili. Istina je da je državna matura čista mehanička reprodukcija sadržaja i da za proći istu i ne moraš biti baš pametan. Slažem se. Uglavnom. Osim ako s izvrsnim položiš matematiku, fiziku i eventualno kemiju. Tada nisi baš tek jedan prosječan srednjoškolac. Ti si pametan srednjoškolac u kojeg treba ulagati. Netko koga treba poticati i kime se trebamo ponositi. Svi.

Ove godine posebno se istaknula maturantica Iva Barać. Mlada djevojka iz jedne splitske gimnazije koja je matematiku i fiziku riješila bez greške. Iskreno, meni se od fizike zavrti u glavi, a kada otvorim katalog A razine matematike polijevaju me vodom jer sam onesviješten. Mi društvenjaci smo ionako glupi. Kao da je to nešto novo. I to su rekli.

Ali hajdemo se mi vratiti na Ivu. Mladu i genijalnu Ivu. Na trenutak sam zaboravio tko smo, ali podsjetili ste me. Ovako smo mi ponosni, a ovo su naši komentari podrške. Tri put hura za jal.

 ''I šta sad!?? Ko da je to pokazatelj uspjeha u životu!''

Pokazatelj je marljivosti i ustrajnosti koje su sigurno važan faktor uspjeha u životu.

''Fizika, matematika i logika uvijek keca na polugodištu, zato sam sad smetlar u Australiji za 9 000 dolara, šaljem kući više od pola plaće, ostalo popijem koliko sam isfrustriran životom u tuđoj zemlji.''

Hrvatski ponos! Javi se za intervju.

''Onda kad se uda i bude imala dicu,,,, ce pocet lumpovat nocu?''

Neki još nisu shvatili da se vremena mijenjaju.

''Ma na koga li si takva, proc ce ti zivot u knjizurinama.''

Bolje da je lumpovala pa da na lumpuje kad će imati djecu.

''Na kraju ce pec kokosi u kauflanda,najjaci su mi ovi sta bubaju 2 3 godine unaprid , a opce znanje im je -0. Kladin se da nezna glavni grad pola europskih drzava....''

Ovaj mi je osobni favorit. Matematika i fizika su inače poznate po bubanju, a ja se kladim da ti ne znaš europske države jednako koliko ni matematiku. Hrvatski ti isto nije bio baš najdraži predmet, a nadam se da pečenje kokoši u Kauflandu razmatraš kao alternativnu karijeru, jer za ovakve gluposti ne plaćaju.

Naravno, ne moram ni govoriti o onima koji su je poslali u Irsku, Njemačku i slične iseljeničke države. Da rezimiramo, da se zaključiti da je ženama mjesto u kući s djecom bez karijere. S druge strane jal je toliko izražen da ga osjetim u zraku, a ono dobro iz te mase odvajamo teško k'o bijelo s pršuta koje se uvijek zalijepi za prste. Jala je više. Hrvatski jal postoji i na Wikipediji, a za njega znaju i u Irskoj i Njemačkoj. Uz kockice, dobre nogometaše i more.

Hrvati, u čemu je problem?

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.