Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Verbalist

Danas volim svoj nos i vilenjačko uho

Počeo me mučiti moj profil, ta grba na nosu, to vilenjačko uho. Trebalo je naći kako zavoljeti nesavršeno i prihvatiti sebe u ovom perfekcionizmom opsjednutom svijetu.
Objava 27. srpnja 2020. 0 komentara 358 prikaza
Foto: Irma Vargić
Foto: Irma Vargić
Profil autora

Ako vam kažu da samo žene vode bitku sa samopouzdanjem zbog izgleda, onda vas lažu. Svi oni hormoni koji navru u pubertetu naprave kuršlus i kod dječaka, a kako ćete se prema sebi ponašati nakon puberteta često ovisi o okolini u kojoj se nalazite. To je bilo vrijeme kada sam često ispitivao mamu:"Jesam ti lijep?", svaki put bi ponovila:"Ti si mami najljepši." Nije mi značilo. Curice nisu bile lude za mnom, a ja nisam htio izgledati kao svi oni dječaci za kojima su bile. Niti sam htio trenirati nogomet, niti nositi ježića i trenirku s logom nekog nogometnog kluba.

Počeo me mučiti moj profil, ta grba na nosu, to vilenjačko uho. Trebalo je naći kako zavoljeti nesavršeno i prihvatiti sebe u ovom perfekcionizmom opsjednutom svijetu. U mojem slučaju, vršnjaci mi u tome nisu pomagali, dapače, od toliko različitosti razredni "lideri" stvorili su zoološki vrt. To me dovelo do stalnog kritiziranja samog sebe u ogledalu. U jednom trenutku to počinje umarati, a svaka takva seansa oslobodila bi toliko hormona stresa zbog kojeg sam bio uvjeren da netko gleda u mene, i da su sva došaptavanja koja bih uočio na moj račun.

Fizički izgled na kraju je samo sluga vašeg uma, a ono kako razmišljate može puno toga promijeniti. Ljepota je ionako nastala od ljudskog oka, a to znači da je relativna. Ljudi vas često gledaju jer ste im zanimljivi ili lijepi, iako se profilom ne uklapate na one savršene naslovnice. Ono što sam ja pokušao nakon tog zloglasnog puberteta je to da sam svoje nedostatke, u koje su me uvjerili da to jesu, pretvorio u svoj zaštitni znak. Svi smo mi na kraju posebni samo zbog toga po čemu smo različiti, a samo različitosti su one koje nas čine jednakima. Ovo nasna slici sam ja u profilu s grbom na nosu i vilenjačkim uhom. U profilu kojeg sam dugo vremena izbjegavao, a trebao sam si samo reći #neglupirajse.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.