Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Verbalist

Mia Negovetić kao predstavnica onih 'drugih' djevojaka

Djevojku od 17 godina su hiperseksualizirali. Zamjerili su joj pletenice jer u njima izgleda kao djevojčica. Tenisice i trčkaranje, naočale i to što ima 17 i izgleda kao da joj je toliko. To se danas izgleda ipak više ne očekuje. Izgleda nije neka vrijednost u doba klonova.
Objava 02. ožujka 2020. 1 komentara 2191 prikaza
Foto: YouTube/screenshot
Foto: YouTube/screenshot
Mia Negovetić

S obzirom na fotografiju iz teksta, pretpostavit ćete da ću govoriti o Dori, ali ne, neću u obliku u kojem ste to možda zamislili. U konačnici, o ukusima se ne raspravlja, a pobjednika smo izabrali mi te s obzirom na to da su glasovi publike presudili u korist pobjednika, onda svakako i jest naš izbor.

Ja sam se opet zapleo o neke druge stvari, a gospoda 'šoubizeri' mi nekada zbilja idu na živce. Toliko da bih se onako majmunski pobio s njima. Na ovogodišnjem izboru za pjesmu Eurovizije, imali smo i našu mladu i talentiranu Miu Negovetić. Djevojku od 17 godina koju su hiperseksualizirali. Zamjerili su joj pletenice jer u njima izgleda kao djevojčica. Tenisice i trčkaranje, naočale i to što ima 17 i izgleda kao da joj je toliko. To se danas izgleda ipak više ne očekuje. Izgleda nije neka vrijednost u doba klonova.

Meni zapravo uopće nije jasno, kakav problem predstavljaju tenisice i njene naočale? U krajnjem slučaju, tenisice su zdravije od štikli i možda joj se sviđaju. Naočale također. U društvu, znate, postoje i takve djevojke. Za dobnu granicu, kada je riječ o pletenicama nisam čuo, hvala vam što ste me prosvijetlili. Poslije svega, nikada nije rekla da se želi baviti šoubizom, rekla je da želi pjevati. Kontradiktorni ste u poimanju djevojačke seksualnosti. S jedne strane skloni ste kritikama društva koje daleko prije punoljetnosti u klubove počinje puštati djevojke na 18 cm štikli i s dekolteom do koljena. S druge strane, na brojci 17 priželjkujete +10 na van. Samo zato što želi pjevati. Želite to na djevojci od 17 godina, umjesto da ju podržite kao neki vid pozitivne indoktrinacije, pogotovo ako uzmemo u obzir da su mladi danas skloni idolizirati.

Bojim se da pored izvira seksualnosti, treba poznavati i neke druge postulate, a priznavati pravo na izbor. Izbor postaje jedan, a kako kaže Daily mail, na jednoj je britanskoj konferenciji učitelja primijećeno kako su se izgubili drugi stilovi: većina učenica, kaže jedna profesorica, izgleda kako da idu na intervju za poslovnu tajnicu, a sve manje ih izgleda ludo i otkačeno. Nema više nikakvih različitosti - čini se da svi imaju očajničku želju da ugode i budu prihvaćene. Današnje djevojke u medijima vide da se uspjeh ne mjeri brojem prodanih albuma i uspjehom filma na kinoblagajnama, nego samo izgledom.

To su njeni vršnjaci, a ona je predstavnica njihovih ideala. Govorite o njenoj 'ženstvenosti', a nisu svi predodređeni tome, pogotovo ne sa svojih 17 godina. Kasnije ćemo izvolijevati kako nam nešto ne štima s naraštajima i kako u šoubizu zvjezdice jako brzo nestaju. Kasnije ćemo se čuditi kada su u razredima djevojke koje nemaju poriv ka odraslosti izopćene. Sve ima svoje, a vi 'sve' ne poznajete. Nisam neki stručnjak, ali bojim se da je problem nestajanja sa scene nerijetko upravo u tome što očekujete da svi izgledaju isto i ne date im da odrastu sa scenom. Na kraju kada požele biti djecom, to im zamjerite. Ispada da uspjeti mogu samo one koje su odrastanje odlučile ostaviti po strani, a prihvatiti postulate šoubiza. Hod na štiklama koji često pridonese falševima, jer pogodite, ne osjećaju se ugodno u vlastitoj koži dok pokušavaju dosegnuti te visoke zvijezde (ili tonove). Na putu do njih, samo je štikla svaki put veća. Nitko pritom ne razmišlja da je moguće koristiti i trambulin, a bojim se da u štiklama nećeš uspjeti ništa s njime, u tenisicama recimo puno prije.

I kada će neki možda pomisliti da nisam reprezentativan govoriti o ovome, ja smatram da itekako jesam. Ja sam njena publika, a ako vam padne na pamet reći da je scena neće prihvatiti, to je zbog vas. Da bi opstao na sceni, moraš imati publiku, a vi ste dragi 'stručnjaci', ne reakvši lijepu riječ o drugačijima stvorili publiku klonova. Njene vršnjake koji nju jednostavno ne 'kuže' i kao djevojka od 17 godina im nije dovoljno sexy.

Mislim da Mia upravo odrasta, a iako nije smjerala, učinili ste to, oko nje se događa šoubiz. Međutim, uspjela je to u tenisicama i s pletenicama. Složit ćete se, to ne može baš svatko. Zato, when it comes to you, ti si djevojko rođena za scenu. U tenisicama.

  • Avatar CrazyIvan
    CrazyIvan:

    Osim "običnih i dosadnih" zanimanja poput inženjera, učitelja, liječnika, pravnika, ekonomista i sl. postoji cijeli jedan spektar "umjetničkih" zanimanja i u tom svijetu uglavnom ne vladaju ista pravila kao u našem dosadnom svijetu. Sve ono što se u našem dosadnom ... prikaži još! svijetu smatra ispravnim i racionalnim, u tom svijetu medijskih pozornica to je kronično dosadno i ne donosi im plaću. Oni koji traže kruha pod svjetlima reflektora, uglavnom teže biti provokativni, tj. kako oni to vole reći "samo žele izazvati neku emociju", što luđe - to bolje, jer plebejci se cerekaju prizemnim stvarima i vole niske strasti. Panem et circenses! Volio bih kada bi više ljudi prihvatilo Miu zbog prekrasnog glasa. Neka dijete pjeva, pa makar i iza neke zavjese, daj mi samo da je čujem, jer mala je anđeo! Nažalost, mi iz dosadnih zanimanja kasno shvatimo kako biti kvalitetan pjevač na sceni znači apsolutno malo. Pored te kvalitete, na kojoj će ti biti uglavnom zavidni svi iz te branše, moraš imati i stas, trebaš dati puku ono što traži, trebaš im golicati maštu, ne d'o Bog da imaš curu/dečka (manager će ti reći da je bolje za tvoju karijeru da fanovi misle kako si single), tu je i pitanje taštine, iskrivljenog odnosa prema novcu, statusu, life style-u, sve one teme iz 9-og Danteovog kruga pakla vrebaju iza ugla, a nadam se da Mia neće biti dio svega toga. Gadi mi se svijet showbusinessa. To je suprotnost svemu onom što se meni čini ok, pa me i ne čudi što su je tako komentirali, bez ikakvog povoda.